Ikke født med ski på beina? Fortvil ikke – i Trøndelag finnes det et stort utvalg vinteraktiviteter for både store og små.

Dykking på kysten av Trøndelag

Se for deg at du senker deg ned i vannet, og setter kursen mot bunnen. Forventningene får pulsen til å stige, for hva kommer du til å se denne gangen, som du ikke har sett før, og kommer du til å finne igjen den spesielle plassen hvor det var perfekt å ta bilder av fiskene som svømte forbi?

Kysten av Trøndelag er i dykkermiljøet kjent for sitt rene vann. Dette, kombinert med stor artsrikdom og flere lokaliserte vrak, gjør at flere steder langs kysten vår jevnlig besøkes av sportsdykkere fra fjern og nær. Hitra og Frøya er et av områdene som tiltrekker seg dykkere, men også i Flatanger er vannet ideelt og opplevelsene under vannflata mange.

Sparktur på Røros

Røros er et av de kaldeste stedene i Norge, og også et av de sikreste når det gjelder å få fine vinteropplevelser. En flott måte å oppleve den helt spesielle trehusbyen midt oppe på fjellet på, er å leie spark og ta meiene fatt i de smale sentrumsgatene.

Du skal ikke sparke langt før du føler deg som en innfødt, både på grunn av at det er lett å mestre, og på grunn av at her er spark like vanlig om vinteren som sykkel er om sommeren. Sparker står parkert utenfor kafeer og butikker, og både unge og gamle bruker det som et hvilket som helst annet framkomstmiddel.

Ønsker du litt ekstra fart kan du sette utfor Kjerkgata, men vær da ekstra obs på andre sparkkjørere og fotgjengere, så turen ikke ender med et kræsj.

Røros er også et fantastisk sted for shopping, og da kan det være lurt å ha sparken til å sette alle varene på, når du skal gå tilbake til hotellet.

Havfiske på kysten av Trøndelag

Trøndelagskysten er blant sportsfiskere kjent som et av de aller beste stedene for fiske i hele Europa. Helt fra Hitra og Frøya i sør, via steder som Bjugn og Bessaker på Fosenhalvøya til Flatanger, Rørvik og Leka lengst nord på Namdalskysten, kommer det hvert år blant annet tyske, tsjekkiske, nederlandske, russiske og danske sportsfiskere for å ta del i det fantastiske fisket vi har her.

Enkelte går systematisk til verks, og prøver å få spesielle arter på kroken, mens andre finner stor glede i fisket uansett hva de får på kroken. Uansett er det spenningen de er ute etter, og den helt unike følelsen fra det rykker i snøret til fisken tas inn over ripa. Felles for en stor del av fisketuristene er at de kommer tilbake år etter år, og de bestiller gjerne neste års opphold allerede når de drar, for å sikre at de får bo og fiske på favorittplassen sin.

Kanefart i verdensarven, Røros

Få ting er mer romantisk enn en tur med kanefart rundt i Røros sentrum. Under skinnfellen, med fakkelpyntet slede og snøkledte og smale gater.

Når hesten starter opp, er det bare å finne varmen under fellen, og prøve å ta inn over seg alle de vakre og mange inntrykkene som glir forbi. Her er fargerike trehus som ser ut som dekorasjoner, sjarmerende butikker og gallerier, noen som nyter et bedre måltid inne i varmen, og private hjem hvor hverdagslivet går sin gang. Kontrasten med den gjerne friske og kalde Røros-lufta og varmen under den digre fellen er herlig, og underveis finner dere kanskje ut hvor dere skal tilbringe resten av kvelden?

Trugetur Mokk gård, Innherred

Mokk Gård i Ogndal utenfor Steinkjer ligger helt på grensa til Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Her kan du være med på en guidet trugetur i den flotte naturen som omkranser gården.

Turen kan gås både i dagslys og om kvelden, da med hodelykt. Kveldsturen kan virkelig være en magisk opplevelse, der den følger et tilfrosset bekkeløp gjennom kalksteinsformasjoner og forbi frosne fossefall. Underveis er det enkel servering. Er du erfaren på truger kan du også leie uten guide.

Rørosmartnan

Rørosmartnan er en av de mest tradisjonsrike handelsfestene i hele Norge. 2019-utgaven, som arrangeres 19.-23. februar, er nummer 166 i rekken. De mest ihuga tilhengerne vil nok si at Rørosmartnan blir bedre for hvert år, og det er nok ikke langt unna å være sannheten.

Her er det kvalitetsvarer innen alt fra klær, håndverk og brukskunst til mat og drikke, lokalt produsert, som står i sentrum. Dette krydres så med konserter både i kirka og på utestedene, og dermed har du den folkefesten alle som har vært der snakker om, og reiser tilbake til.

Skreifestivalen i Rørvik

Hvert år hylles skreien i kystbyen Rørvik på Namdalskysten med en egen festival. I 2020 går festivalen av stabelen 19. – 21. mars, og foruten førsteklasses skreimåltider er det som hos andre festivaler en rekke arrangement som krydrer programmet.

Konserter og teaterforestillinger er noe av det som er med på å gjøre Skreifestivalen i Rørvik til en mangfoldig opplevelse.

Reinkjøring på Røros og i Snåsa

Reinkjøring foregår ved at du enten står på ski eller sitter i en pulk som dras av en eller flere reiner. Enten du går for ski eller pulk kan dette være en ordentlig heftig opplevelse. Er reinen i riktig lune kan den få opp god fart, og da kan det være mer enn nok å henge på rundt banen.

På Røros holder Rørosrein til like utenfor sentrum. Her kan du være med på reinkjøring, lassokasting og foring, som er både morsomme og annerledes opplevelser.

I den tospråklige kommunen Snåsa er det også en betydelig andel Sørsamer. På Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter, kan små og store prøve reinkjøring.

Vinterparken i Namsskogan Familiepark

Langs E6 i Namsskogan finner du Namsskogan Familiepark, med både spennende aktiviteter og populære dyr. Hver vinterferie og påske har parken åpen vinterpark.

Blant aktivitetene du kan prøve er en skikkelig kul ski- og akebakke, midt blant dyr som jerv, fjellrev og gaupe. Du kan også bli med en av dyrepasserne rundt i parken for å mate dyrene. Er du ordentlig heldig får du bli med inn og hilse på reven, som garantert synes det er spennende å få besøk.

I 5 eksklusive gammer rett ved dyrene kan du tilbringe natten. Det er spennende å ligge i soveposen og høre ulven ule, og hvis den sovner før dere kan dere kanskje falle i søvn akkompagnert av ulvesnork? Hver gamme er stor nok til en hel familie.

Skøyter på Isen på Innherred

Å gli bortover et islagt vann på skøyter er en herlig følelse som også i stor grad handler om mestring. Det er ikke bare enkelt å holde balansen på de hvasse skøyteeggene, men har du først fått teken på det er det litt som å sykle, og du kjenner at du blir litt sikrere og litt modigere for hvert fraspark.

På Innherred finnes det mange godt egnete steder å ta fram skøytene, men vann som Lustadvatnet i Ogndal utenfor Steinkjer, Granvatnet på Inderøy og Snåsavatnet i Snåsa er særlig sikre og populære steder. Har du mer sansen for urbane skøyteopplevelser tar du turen til Levanger, hvor de hvert år anlegger skøytebane midt i sentrum.

Isklatring, Oppdal

Kjører du sørover fra Oppdal, i retning Kongsvoll, kommer du etter hvert til det som av mange regnes blant verdens beste områder for isklatring. På begge sidene av elva Driva er bergveggene kledd med førsteklasses klatreis i store deler av området fra Kongsvoll til Sunndalsøra.

Enkelte steder bør du være erfaren for å begi deg opp i veggen, men det er også flere steder som passer godt for nybegynnere.

Les mer om isklatring på Oppdal.

Den blå time, Røros

Når det er vinter og kaldt i lufta skjer det noen ganger noe helt magisk når sola står opp og når den senker seg i horisonten. Sola lager nemlig et blått lys på himmelen, som farger både snøen, bygninger, trær og landskapet med et skjær som gir en trolsk stemning. Det blå lyset er forbundet med både myter og overtro, men er mest av alt vakkert.

Mang en kunstner har latt seg inspirere av den helt spesielle stemningen som følger med lyset, og har både foreviget det med fotoapparat og tolket det med pensel og lerret. Er du ute og går på riktig tid av døgnet, er det en fantastisk opplevelse å se at omgivelsene i en myk overgang skifter til blått, like mykt som fargen igjen forsvinner.

Femundløpet på Røros

I over 25 år har Femundløpet av et av verdens hardeste hundeløp. Når starten går på Røros 31. januar skal over 180 hundespann legge ut på enten ei 40 mil lang løype eller ei 20 mil lang løype, før de omsider kommer tilbake til Røros 05. februar for målgang.

Underveis i løpya er det en rekke sjekkpunkter som spannene må passere. Her er det tilrettelagt for publikum med speakertjeneste. Med potensielt -40 grader, mye vind på viddene og ekstremt lite hvile mens løpet holder på, er dette en sport kun for de tøffeste, både foran og bak sleden.

Les mer om Femundløpet på Røros.

Du vil kanskje også like