Hvis du er glad i friluftsliv, finner du knapt en bedre lekeplass enn Trøndelag!

Foto: Marius Rua

Her er kanskje ikke de dypeste fjorder eller de bratteste fjell, men allsidigheten og variasjonen er i verdensklasse. Fra tettgrodde skoger til nakent, urørt fjellterreng – eventyrene ligger bare og venter på deg.

Foto: Marius Rua

Vil du være med på tur?

Hvorfor hilser vi på fremmede når vi møtes på en sti? Kanskje er det bare at vi kommer tettere på hverandre. Men kanskje er det noe ved naturopplevelser som binder oss sammen. Hvem du er hjemme, betyr ikke noe. I moder jords øyne er vi alle like. Og naturen, ja, den er for alle.

Og da mener vi alle. Uansett om du er Lars Monsen, eller om du tar dine første steg på noe annet enn asfalt, står naturen der og venter – og hilser deg velkommen. 

Friskus & moskus

Synet av en moskus langs elvebredden.

Idyllisk kveldsfiske med guide ved Oppdal i Trøndelag
Foto: Sigbjørn Frengen

Å kjenne at fjellørreten rykker til i fiskesnøret.

Foto: Marius Rua

Frisk fjelluft som føles rensende for selve sjelen.

Det er ingen tvil om at naturopplevelser beriker livene våre. Og at Trøndelag er en portal inn til en hel eventyrbok av slike opplevelser, vet friluftsentusiasten Johan Schøneyder. Han er guide for Oppdal Safari og arrangerer jevnlig moskussafari på Dovrefjell.

– Vi har alle slags mennesker med på turene våre. Fra barn til nysgjerrige forskere og garvede friluftsfolk. Moskussafarien er et lite eventyr uansett hvem du er. Noen ganger ser vi det flotte dyret etter en halvtime, andre ganger må vi gå lenger. I tillegg er det fine fiskevann langs veien, som innbyr til de gode pausene.

Schøneyder er også opptatt av at folk skal sitte igjen med både læring og gode historier – og nøler ikke med å dele av sin utømmelige kunnskap.

– Oppdal er ikke bare fantastisk høyfjellsnatur, det var jo historisk sett et spiskammers for hele Nord-Europa. Det er så mye å si om både floraen og faunaen her. Og den historiefortellingen er en viktig del av turene våre.

Vind og vinter

Trøndelag er et lappeteppe av jaktmarker for de fine opplevelsene. En av dem er Namdalen. Her kan du året rundt utforske eventyrlig kystkultur og fjellandskap. Alene – eller med god hjelp. Foretrekker du at noen viser vei, kan du for eksempel følge fotsporene til Bernard O’Sullivan, som driver Tundra Tours.

Utsikt på toppen av Lakavasshatten i Blåfjella-Skjækerfjella Nasjonalpark
Foto: Bernartwood / trondelag.com

–  Som Lars Monsen sier, dette er Norges siste villmark. Du får en liten smak av Alaska her. Jeg er opprinnelig fra Irland, og flyttet hit på grunn av den spektakulære naturen. Noe som dette finner du nesten ingen annen plass. Det er villmark uten stier, et ekte eldorado.

Om vinteren fungerer Tundra Tours som Trøndelags eneste kiteskole. Og hvorfor ikke, når du har tilgang på det som føles ut som uendelig store vidder – med både snø- og vindgaranti?

– Dette er den perfekte lekegrind for å skape mestringsfølelse, og du trenger ingen erfaring. Nesten alle som kommer til oss, har aldri prøvd kiting før. De kommer hit som nybegynnere og lærer det på en helg. Når de drar fra herfra, gjør de det som ekte kitere. 

Sommerlige utflukter for alle

Hvis du vil komme tett på naturen, står Trøndelags tilbud i kø. Synes du dyr er en viktig del av det å føle deg i ett med naturen? Da kan du prøve hesteridning ved Meråkerfjell Ridesenter, eller hundekjøring hos Norway Husky Adventure. Kjenn blodet bruse på rafting med Opplev Oppdal – eller høyt over bakken i Rypetoppen Adventurepark.

– Rypetoppen er en naturperle i Meråker, hvor vi har bygget en klatrepark inn i den vakre naturen. Her kan du boltre deg med via ferrata, klatring i trær og fjell, og du kan suse langs ziplines over vann. Du kan padle kano og SUP og overnatte i både lavvo og fjelltelt, sier Stig Andre Aasgård, driftsansvarlig og medeier i Rypetoppen.

Han er opptatt av at terskelen skal være lav for å ta seg en tur – uansett hvem du er. Det handler ikke om prestasjon, men om opplevelse, sier han.

– Selv om det er en park, skal det føles som en tur. Her er det ikke noe kjøpepress eller masete reklameplakater. Du kan ta med deg grillsakene og nyte parken helt gratis. Det er bare klatringen du betaler for. Og har du høydeskrekk, kan du gå turer i trygge omgivelser og vakker natur. Her er det hele spennet, slik at en familie med stor spredning selv kan velge hva de vil begi seg ut på, sier han og avslutter:

– Fra løypa toåringen klarer til svartløypa knapt noen klarer.