En biltur langs Trondheimsfjorden tar deg til mange historiske steder, som Trondheim, Frosta og Tautra, Munkeby kloster på Levanger og Stiklestad, kjent for slaget i 1030.

Dag 1: Trondheim

Norges 3. største by, Trondheim, ble grunnlagt i år 997 av Olav Tryggvason, og er Norges historiske hovedstad. Trondheim har mange severdigheter, men den mest kjente er Nidaros Domkirke, Norges nasjonalhelligdom. Ved Nidarosdomen ligger også Erkebispegården med arkeologisk museum, Rustkammeret og Norges Kronjuveler.

Den gamle bybro og gamlebyen Bakklandet med sine koselige butikker og kafeer inviterer til å rusle langs Nidelven og de fargerike pakkhusene.

Dag 2: Trondheim – Frosta – Stiklestad

Vi kjører nordover på E6. Utenfor Stjørdal ligger Hegra Festning som er et nasjonalt minnesmerke. Anlegget er intakt med skyttergraver, kanoner, tunneler, oppholdsrom, kommandotårn m.m.

Slottet Steinvikholm ved Trondheimsfjorden i Stjørdal kommune sto ferdig i 1532. Fra Steinvikholm styrte Olav Engelbrektsson Norge i flere år som både verdslig og geistlig leder inntil han måtte flykte under reformasjonen i 1537.

På øya Tautra ved Frosta ligger klosterruiner fra 1207, ved siden av Klostergården, et spisested med lokale spesialiteter og selvbrygget øl. I 2006 åpnet det nye Mariaklosteret som er bygget i spennende arkitektur med en fantastisk utsikt over fjorden. Frosta kalles, ikke uten grunn, Trondheims kjøkkenhage.
Ved Verdal ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter med gode overnattingsmuligheter på Scandic Stiklestad Hotell.

Dag 3: Stiklestad – Inderøy

Slaget ved Stiklestad den 29. juli 1030 er et av de mest berømte i Norgeshistorien. Her mistet kong Olav Haraldsson livet. Han ble helgenerklært ett år etterpå, og slaget representerer i dag innføringen av kristendommen til Norge. Derfor ble Trondheim i middelalderen et populært pilegrimsmål, og Olavsleden til Trondheim ble nylig utnevnt til Europeisk kulturvei.

Innerst i Trondheimsfjorden ligger Inderøy, en liten perle av en halvøy med vegstrekningen Den Gyldne Omvei som går gjennom vakkert kulturlandskap. Aktørene langs ruten tilbyr mat, kunst- og kulturopplevelser, der både tradisjon og nyskaping er ivaretatt. Du kan spise og sove godt i fredelige omgivelser. Nærheten til sjøen gir muligheter til bading, fiske, båt- og friluftsliv.

Dag 4: Inderøy – Levanger – Munkeby – Trondheim

Blant byene nord i Trøndelag er Levanger den som har bevart mest av byggeskikk og bystruktur fra 16-1700-tallet. Her lå middelalderens markedsplasser for bønder og håndverkere fra Jämtland og innlandsdistriktene samt kystens fiske- og fangstfolk.

Galleri Fenka ligger sentralt plassert i sentrum av trehusbyen Levanger. I det tidligere fengselet finner man i dag et moderne galleri på 3 etasjer, både i de tidligere fangecellene samt i rettsrommet. Den hyggelige kafeen inviterer til en liten pause med hjemmebakst.

Munkeby Mariakloster er verdens nordligste cistercienserkloster. I 2008 ble det etablert et nytt kloster ikke langt unna ruinene hvor de fire franske munkene i dag produserer en prisbelønnet ost. Det lønner seg å ta en avstikker fra E6 på vei tilbake til Trondheim for å se dette historiske området.

Aktuelle avstander for denne bilturen

Trondheim – Frosta 74 km (1 time 15 min.)
Frosta – Stiklestad 58 km (56 min.)
Stiklestad – Inderøy 23 km (26 min.)
Inderøy – Levanger 29 km (29 min.)
Levanger – Trondheim 79 km (1 time 13 min.)

Du vil kanskje også like