Vandreturer i Trøndelag

Trøndelag har variert natur innenfor et kompakt område. Her får du både kystlandskap, innlandsterreng og fjell å gå i, du kan oppsøke akkurat den utfordringen du vil.

7

Trollheimen/ FOTO: Jarle Hagen

Trekanten i Trollheimen

En av de mest populære turene du kan vandre i Trøndelag er den såkalte ”Trekanten” fra Oppdal og inn i Trollheimen. Turen tar utgangspunkt i Gjevilvasshytta, og går videre til Trollheimshytta og Jøldalshytta, med retur til Gjevilvatnet, og dette er også den vanligste veien å gå, selv om det er fullt mulig å gå motsatt vei.

Turen krever et visst nivå på den fysiske formen, men for fjellvante voksne er den midt i blinken, og det er heller ikke noe problem for litt spreke barn ned i 11-12 årsalderen å være med på turen. Hele ruta går langs merkede løyper, og du kan bestille overnatting på forhånd for hele turen.

For en ekstra fin opplevelse anbefales det å dra ut til den første hytta ettermiddagen før dere skal starte å gå, for å omstille til fjelltilværelsen og finne roen som hersker ute i naturen.

foto: marius rua

Syltoppen i Tydal

Syltoppen  i Tydal har de senere årene blitt et svært populært turmål. Fra starten av løypa er det mulig å gå tur/retur til toppen i løpet av en dag, noe som gjør turen svært lett å gjennomføre.

For ekstra trivsel anbefales det å ta med telt og å ta ei natt på veien opp og/eller ned. Underveis er det da mulig å både fiske og få tatt noen spektakulære naturbilder.

Skal du helt opp til toppen, som ligger 1762 meter over havet, kreves det at du har kontroll over høydeskrekken, og at du er litt vant med enkel klatring i berg eller fjell. Hele turen går etter langs merkede løyper, så du er aldri i tvil om hvor du skal gå.

Planlegger du å gå tur/retur på en dag, er ei overnatting på Nedalshytta i etterkant av turen å anbefale. Dette både for å ta vare på fjellfølelsen noen ekstra timer, og for å få henta deg ordentlig inn i etter turen.

Norges geografiske midtpunkt

I Ogndal utenfor Steinkjer på Innherred ligger Norges geografiske midtpunkt. Turen til midtpunktet går stort sett i flatt terreng og på svillelagte stier.

Men først av alt; hva vil det egentlig si at akkurat dette punktet er midtpunktet i Norge, eller rettere sagt det arealmålte midtpunktet? Se for deg at hele Norge var skåret ut i en papplate, hvor øyene ble holdt på plass av broer og tuneller. Hvis du skulle sette fingeren på undersiden av papplaten for å få den til å balansere vannrett på fingertuppen din, måtte du ha satt fingeren akkurat på dette punktet. Det har altså ikke direkte noe med avstanden fra nord til sør, eller fra øst til vest å gjøre, slik mange tror.

Turen går fra Lustadvatnet, som ligger ganske så nøyaktig 40 kilometer fra Steinkjer sentrum. Når du starter på turen beveger du deg samtidig inn i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Hele veien inn til midtpunktet er merket og svillebelagt, så her er det trygt å legge ut på tur nær sagt når som helst.

Siden terrenget er tilnærmet flatt hele veien, kreves det ikke særlig annet enn normal fysisk form for å kunne gjennomføre.

foto: marius rua

foto: Tibe T

Pilegrimsvandring fra Munkeby til Stiklestad

Langs denne delen av Pilegrimsleden, som heter St. Olavsleden, har du flotte naturopplevelser hele veien fra Munkeby til Stiklestad. Begynn gjerne opplevelsen med en overnatting på Munkeby Herberge, hvor du kan smake Munkebyøl og lokale oster og pølser til kveldsmat.

Besøk også Munkeby Kloster mens du er på stedet. Den spennende historien om franske Cisterciensermunker, som forsvant fra området på 1200-tallet, for så å dukke opp igjen på 90-tallet, er verdt å få med seg.

Strekningen dere skal vandre er i underkant av 25 kilometer (6-7 timer) og går langs merket løype hele veien. Underveis ser dere mye vakker natur, og kan bruke tiden til å rense opp i tankene eller bare nyte inntrykkene som kommer på rekke og rad.