Vandreruta Trekanten i Trollheimen er en av Norges mest kjente fjellturer. Turen går mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta.

Trekanten – en av Norges mest populære fjellturer

Vandreruta Trekanten i Trollheimen står på Turistforeningens liste over de 10 mest populære fjellturene i Norge, og det er ikke uten grunn.

Turen går i vakker og storslått natur mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. Få andre steder ser du hytter og setre som harmonerer så godt med sine omgivelser som nettopp i Trollheimen. Hyttene har grovt tømmer i veggene, og en innredning som minner om gamle bondestuer. Her er det intimt og koselig, atmosfæren som var gjeldende på slutten av 1800-tallet, den gang mange av disse hyttene ble satt opp, er gjenskapt. Å vandre trekanten er med andre ord både en storslått naturopplevelse og en uforglemmelig kulturvandring.

Både Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta er fine startpunkt for Trekanten. Den fineste starten får du ved å dra inn til starthytta en ettermiddag, og overnatte før første dagstappe. Vårt turforslag starter fra Gjevilvasshytta. Turen egner seg for alt fra fjellvante voksne, til spreke barn fra 10 – 12-årsalderen.

Gjevilvasshytta, Trollheimen, Trøndelag, Foto: Jonny Remmereit / Trondhjems Turistforening

Dag 1: Gjevilvasshytta – Trollheimshytta

Start på den betjente Gjevilvasshytta. Hit kommer du med kombinasjon av tog til Oppdal og buss videre til Festa og deretter langs setervegen fram til hytta. Om sommeren kan du kjøre bil helt inn til Gjevilvasshytta.

I sommerperioden (fra 22. juni) kan du ta rutebuss mellom Oppdal stasjon og Gjevilvasshytta på torsdager og søndager. 

Turen over Mellomfjell til den betjente Trollheimshytta tar cirka 8 timer og er en av de mest varierte strekningene i Trollheimen. Ruta tar inn mellom Gjevilvasskamman og Blåhø. Det er mulig å ta en avstikker til Blåhø fra nedre Kamtjern. Fra Riaren, turens høyeste punkt midtvegs på turen, åpner utsikten seg mot det indre av Trollheimen. Siste del av turen, fra Skallen og ned til hytta, er bratt. Storfuruskogen i Folldalen er eventyrlig å gå tur i, og det er mange fine fiskemuligheter både på turen over Mellomfjell og i Folldalen.

Er det fint vær er det verdt å legge inn en ekstra overnatting på Trollheimshytta og ta en dagstur til Snota (8 timer tur-retur) dagen etter. Dette er en av landets desidert fineste toppturer.

Gjevilvasshytta er medlem av fellesskapet Luggumt på Oppdal, som representerer noe av det beste Oppdal har å by på innen overnatting, bespisning, kunst, håndverk og andre opplevelser.

Fjelltur i Trollheimen, Foto: Trygve Utstumo

Dag 2: Trollheimshytta – Jøldalshytta

Neste dag går turen over til den betjente Jøldalshytta.

Her er det tre merkede ruter: «normalruta» over Geithøtta (6 timer), turen langs Svartådalen (5 timer) og turen over Trollhettas tre topper (9 timer).

Alle rutene har sine attraksjoner. La været, fysisk form og interesse avgjøre valget.

Jøldalshytta er betjent ved påsketider og i sommersesongen. Hytta serverer lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner eller mat levert fra lokale leverandører. DNT jobber i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet for å fremme lokal mat og matkultur på de betjente DNT-hyttene.

Se forslag til dagsturer fra Jøldalshytta.

Trollheimen, Foto: Trygve Utstumo - Flickr

Dag 3: Jøldalshytta – Gjevilvasshytta

Etter en natt på Jøldalshytta går turen tilbake til Gjevilvasshytta. Denne etappen tar 6-7 timer. Det er en fin dagstur gjennom de østlige og ikke veldig bratte delene av Trollheimen-terrenget. Avslutningen på turen går fra «galleriet» høyt og fritt over Gjevilvassdalen ned gjennom det frodige planteriket ved Tyrikvamfjellet og fram til Gjevilvassdalens vakre kulturlandskap.

Det er også mulig å legge ruta over Svarthetta og Svarthamran, for deg som er interessert i å få med deg flere topper.

Når du har kommet deg til Gjevilvasshytta passer det fint å avslutte turen med middag på hytta og kaffe i ettermiddagssola eller i peisestua, og eventuelt i tillegg legge inn en overnatting til neste dag.

Hvis du har krefter igjen og har lyst til å oppleve mer natur, kan turen fra Gjevilvasshytta over Blåøret og ned til Oppdal være en fin avslutning på fjellturen.

Kilder: www.ut.no og www.tt.no

Du vil kanskje også like