Værnes er så mye mer enn et knutepunkt, og tar du turen utenfor flyplassen er veien kort til nye eventyr!

Regionen strekker seg gjennom dalførene i Tydal og Selbu, fra skidestinasjonen Meråker gjennom Stjørdal og til Trondheims kjøkkenhage på Frosta. Denne regionen er spekket med uforglemmelige naturopplevelser, historisk dypdykk og mateventyr (som gir mersmak)

Ekte naturopplevelser

Drømmer du om den neste storfisken? Eller er det kanskje et adrenalinkick du jakter etter? Da kan Værnesregionen oppfylle drømmene.

I Selbu finner du Nea, én av Europas beste ørretelver (i følge noen i hvert fall). Her er sjansen stor for å få kjenne på kicket når det biter på kroken. Dersom det er laksen du jakter bør du legge turen til Meråker. Her tilbyr Meråker Brug blant annet hytter og guidede jakt- og fisketurer. Du bør prøve fiskelykken i Stjørdalselva som strekker seg fra Stjørdal til Meråker, og betraktes som en av landets beste lakseelver.

Begynte du å lese artikkelen på grunn av de lokale matopplevelsene? Litt lengre ned i artikkelen får du flere tips til smakfulle aktiviteter.

Men det er flere måter å få hjertet til å pumpe litt ekstra, og er du redd for høyder er dette kanskje ikke din kopp med te – med mindre du elsker en utfordring? I Meråker ligger nemlig én av Norges største klatreparker: Rypetoppen Adventurepark. Parken er omkranset av vakker natur i Teveldalen og har hele 22 løyper, der to er via ferrata. Tar du utfordringen?

En kort kjøretur unna Rypetoppen finnes opplevelser for deg som ønsker mer bakkekontakt. Norway Husky Adventure og Meråkerfjell Ridesenter tar deg gjerne med på en dyrisk tur ut i Meråkers varierte natur. Begge steder vil erfarne og lokalkjente guider ta deg med på en uforglemmelig opplevelse – og kanskje lærer du en ting eller to om både dyra og området i samme slengen.

Senk pulsen

Heldigvis er det ikke bare full rulle og adrenalinskapende opplevelser i Værnesregionen. I den vakre og lett tilgjengelige naturen kan du finne hvilepulsen. Knyt på deg tursko (eller spenn på deg skia) og begi deg ut på merkede turløyper, eller la hjertet lede an. Her venter både fjord, skog og fjelltopper, avhengig av hva du ønsker å oppleve – både sommer som vinter.

Ønsker du en reise i tid og rom kan du vandre den vakre pilegrimsleden. Stier som allerede på 1000-tallet tok pilegrimer gjennom bygda på vei til Nidaros, er nå restaurert og lokker vandrere gjennom naturvernområdet Sylan og Neadalen.

Skarvan og Roltdalen nasjonalpark omfatter både Selbu, Meråker og Tydal, og her venter naturopplevelsene i fleng. Med godt merkede turstier og turisthytter er det bare å begi seg ut på tur, og du finner løyper tilpasset din erfaring. I nasjonalparken kan du også gå på en bit av historien til Trøndelag. På 1700- og 1800-tallet var det fast bosetting i parken på grunn av jernutvinning og kvernstein, og på kvernsteinsbruddene ligger på rekke og rad i enkelte av områdene i parken.

Er du på jakt etter de mektige fjelltoppene? Da kan Sylan være drømmemålet.

I vinterhalvåret kan du bytte ut tursko med ski eller snowboard. Regionen har flere alpinbakker, langrennsløyper og puddersnø som venter på deg.

Meråker Alpintsenter

P.S.: Husk å kle deg etter det lunefulle trønderværet og følg fjellvettreglene (link).

Lokalmat på sitt beste

Sulten? Ta avstikkeren til Trondheims kjøkkenhage, kokkenes «hemmelige» favorittsted. Her bugner det av grønne og fargerike fristelser.

Visit Frosta

Eller nyt smakene hos spisesteder som viser ekte kjærlighet for kortreise råvarer, og sitt rundt bordet hos matprodusenter i verdensklasse.

En kulturell reise

I Selbu produseres håndarbeider med Selburosa, Norges mest kjente strikkemønster. Selbustrikkingas historie kan du bli kjent med på Selbu bygdemuseum, og de håndstrikkede vottene får du kjøpt på Selbu Husflid. Her finner du kanskje også Norges beste sjokolade hos sjokoladefabrikken «Jentene på Tunet – Chocolatiér». De har siden 2015 levert sjokoladeeventyr rundt omkring i Norge og du er velkommen på gårdskafeen som tilbyr fersk sjokolade rett fra fabrikken.

Opplev Værnesregionen

Andre reisemål i Trøndelag