Utforsk himmel og hav på Namdalskysten

Du har nok hørt om mang en kystperle i vårt langstrakte land – nå vil vi at du åpner øynene for Namdalskysten. Det er på tide å utforske varierte og innholdsrike kystskatter i det nordlige Trøndelag! Denne rundreisen tar deg med inn i naturen, historien og gjestfriheten i ytre Namdal.

Namdalen er et rikt utgangspunkt for opplevelser i det nordlige Trøndelag, kollektivtilbud og hurtigbåt gjør regionen lett tilgjengelig også for de uten egen bil. Med reisekortet AtB SommerPass kan du reise så mye vil i hele Trøndelag i én uke. Det åpner et hav av muligheter!

Her kan du lese våre heteste tips fra Namdalskysten, en femdagers rundreise som kombinerer buss, båt og el-sykkel og varierte aktiviteter. Overnattingene tar du i komfortable hoteller og rorbuer, eller lev det enkle liv i friluft med telt og lett oppakning. Vi garanterer uansett for mange nye og minneverdige kystopplevelser!

Prøv noe nytt, opplev vakre Namdalskysten med lav terskel i sommer! Kanskje blir det ny favoritt?

Reiserute: Namdalskysten

Hvor: Namsos – Jøa – Abelvær – Rørvik – Kolvereid – Leka

Transport: Buss og hurtigbåt, Namsos Sykkelsenter

Passer for: Turen har lav vanskelighetsgrad, og passer for de fleste.

Varighet: Turen er foreslått over 5 dager, men ta den tiden du trenger og teksten til inspirasjon.

Dag 1: Namsos - Jøa

Start gjerne turen i Trønderrockens vugge, kulturbyen Namsos! Her er det flere museer, kul utendørskunst og et aktivt bysentrum. Namsos er heller ikke fremmed for naturopplevelser og vi anbefaler varmt et overblikk fra byens beste utsiktspunkt, byfjellet Klompen, 114 meter over havet. En lett tur som også har bilvei helt til toppen.

Av de mer kuriøse fremkomstmidlene kan dresin være en fin aktivitet for familien, det får du leid hos PlusCamp Namsos. Er du mer gira på vanlig sykkel får du leid disse hos Namsos Sykkelsenter, og vi kan anbefale en tur ut til Gullholmstranda, 4 km vest for byen.

Utpå dagen kan turen gjerne gå videre til Jøa – Olav Duuns rike. Jøa er en vakker øy med frodig natur og et variert dyreliv. Foruten det velkomne synet av rådyr i forbifarten kan Jøa skilte med blant annet jernaldergård, landhandleri og brukthandel. Olav Duuns Barndomshjem er åpent for besøk om sommeren. Overnatt gjerne under stjernene i hengekøyeparken hos Fru L, eller i idylliske Dun Feriehus.

Aktivitet: Fjelltur Klompen, turruter bymarka, sykkelleie Namsos Sykkelsenter, Fru L Hengekøyepark, sykkelruter på Jøa
Overnatting Namsos Scandic Rock City, Tino’s Hotell eller Pluscamp Namsos
Overnatting Jøa: Dun Feriehus, Fru L

Transport: Hurtigbåt fra Namsos 12:10 eller 16:10 (korr. med buss fra Levanger og Steinkjer) til Jøa ca. 40 min. Lei EL-sykkel fra Fru L, eller padle rundt øya med kajakk fra Brakstad Hamn.

Rute: Namsos Sykkelsenter – Gullholmstranda: 4km (15 min) flatt terreng

Dag 2: Jøa – Abelvær

Etter en bedagelig start på dagen kunne du kanskje tatt turen til sjøs? Vi anbefaler hurtigbåten fra Jøa til det historiske fiskeværet Abelvær. Book gjerne en kajakktur med Explore Ytre Namdal, og sett sjøbeina på prøve! Med guiding får du ofte de beste opplevelsene, kanskje får du øye på en av de mange havørnkoloniene i området?

Ønsker du å reise direkte til Abelvær er det mulig med hurtigbåt fra Namsos.

Aktiviteter: Explore Ytre Namdal

Transport: Fra Jøa til Abelvær kan en ta hurtigbåt 12:50, 16:45 eller 21:45.

Dag 3: Abelvær – Rørvik

Fra Abelvær er det en kort tur inn til knutepunktet Rørvik. Her finner du sjarmerende fiskehavner, utmerket sjømat og god stemning. Kystmuseet Rørvik er lett å få øye på med sin fremstående og prisvinnende arkitektur – her får du utforske Norsk kystkultur i både nåtid og fortid. Berggården Gamle Handelssted er også en del av museet – butikken, finstua og kjøkkenet er bevart og gir et unikt innblikk i livet her på tidlig 1900-tall. Ønsker du å bli enda bedre kjent med lokalhistorien bør du bli med på vandreteater

Når du først er i Rørvik kan vi også anbefale å leie en sykkel og ta turen rundt Viknaøyene, eller bli med på guidet fisketur. Visste du at Rørvik er selve hjertet i fiskeriet på Namdalskysten? Det er en rekke merkede fjellturer langs kysten, f.eks.s fotovennlige Valøytind ytterst i Vikna. Overnattingen kan du legge til Kysthotellet Rørvik.

Aktiviteter: Kystmuseet Rørvik, Berggården gamle handelssted, sykkeltur på Indre Vikna, guidet fisketur med Sjøsterk, Folla Event, mulig med guidede padleturer med Explore Ytre Namdal fra Rørvik.

Overnatting:
Kysthotellet Rørvik, Kvalpsundet Rorbuer
Transportalternativ 1: Tilbringertransport fra Abelvær, korresponderer med bussrute 660 Namsos -Rørvik via Kolvereid. (Må bestilles minimum 6 timer før avgang, og er ikke en del av AtB Sommerpass. Se transportalternativ 2 for bruk av AtB SommerPass)
Transportalternativ 2: Hurtigbåt fra Abelvær til Rørvik kl. 15:10 (lørdagsrute)

Dag 4: Utflukt til Sør-Gjeslingan

Vår påstand er at du har ikke opplevd Namdalskysten før du har tatt en tur innom Sør-Gjeslingan, et fredet fiskevær midt i havgapet. Dette stedet ble fredet som kulturmiljø i 2010 og var i sin tid det største fiskeværet sør for Lofoten. I sommerhalvåret tar du enkelt turen dit med hurtigbåt fra Rørvik eller Namsos. Ønsker du å være her en stund – hvorfor ikke overnatte i autentiske rorbuer i fiskeværet? Dette stedet kan også oppleves som en del av Kystmuseet Rørvik sin «Visningstur med MS Sunniva».

 

Transport: Hurtigbåt fra Rørvik eller Namsos

Aktiviteter: Man kan også velge å oppleve Sør-Gjæslingan på dagsturen med SalmoNor/Kystmyseet Rørvik.

Overnatting: Kysthotellet Rørvik, Kvalpsundet Rorbuer

Dag 5: Rørvik – Leka v/Kolvereid

Leka i Namdalsregionen. Foto: Steinar Johansen /trondelag.com

Etter fine dager med Rørvik som base må du gjerne følge kystlinja nordover til unike Leka. Man sier ofte at noe er unikt, men Leka er virkelig noe for seg selv på denne siden av Atlanteren og blir av mange omtalt som «En bit av Amerika» – de tar ikke feil! Leka er Norges geologiske nasjonalmonument og en del av Trollfjell UNESCO Geopark.

Vi anbefaler å reise med buss på denne strekningen. På den måten kan du enkelt legge inn et stopp på Kolvereid, Norges minste by med sine drøye 1700 innbyggere. Her får du utsikt over Kolvereidsvågen og fjordarmen inn mot Innerfolda. Fra Kolvereid må du bestille tilbringertjeneste (OBS! Må bestilles 6 timer før) som korresponderer med buss videre til Leka. Du kan også ta hurtigbåten direkte til Leka fra Rørvik om det passer bedre.

Vel framme anbefaler vi å oppleve øya fra sykkelsetet. Her kan du stoppe på de mange rasteplassene for å ta inn den spesielle geologien og floraen. En sykkeltur rundt hele øya er 26 kilometer, og gjør seg fint gjennomføre i rolig tempo.

Aktiviteter: Sykkelleie Skei Kulturtun,
Padleruter, Havfisketur med Leka Brygge, Vandring i «geologien» med guidet turer til Solsemhula, historisk vandring til Skeisnesset med eller uten guide. Kajakkleie hos Leka Brygge eller Explore Ytre Namdal.

Transportalternativ 1: Buss rute 660 (flere avganger daglig) til Kolvereid, tilbringertjeneste/bestillingsreise fra Kolvereid til Gutvik fergekai. Ferge over til Gutvik. AtB tilbringertjeneste er ikke inkludert i AtB SommerPass, og må bestilles minst 6 timer før avgang. Se transportalternativ 2 for bruk av AtB SommerPass.

Transportalternativ 2: Hurtigbåt fra Rørvik til Leka: Sommerrute har flere avganger.

Overnatting:
Leka Brygge, Vertshuset Herlaug

Rute: Sykkeltur Leka: 26km

God tur!

Du vil kanskje også like: