En av de beste måtene å utforske den norske naturen på er fra hesteryggen. Med sin vakre natur og mange ridesentre er Tydal en destinasjon verdt å besøke.

Artikkelen er skrevet for Trøndelag Reiseliv av LBi AS, på vegne av Carlson Rezidor Hotel Group.

Setter du pris på gode opplevelser i friluft bør Tydal stå på destinasjonslista. Denne vakre fjellbygda midt mellom Trondheim og Røros er en av Værnesregionens villmarksperler. Kommunen har en lang tradisjon som turistdestinasjon og blitt et populært reisemål for fotturister, skigåere, fiskere og jegere. En av de mest populære aktivitetene har de siste årene vært hesteridning, og ikke uten grunn.

Hesteridning med Dyrhaug Ridesenter i Tydal, Trøndelag, Foto: Bård Svendsen/TRL

Hesteridning i Tydal

Lite kan måle seg med den opplevelsen du får av Tydal fra hesteryggen. Med sine 260 meter over havet har naturen en særegen blanding av skog, fjell og dyreliv, like vakkert vinter som sommer. Til hest har du muligheten til å oppleve det beste av alt på én og samme tur. Her ligger rypa på lur flere steder og er du heldig kan det være du både ser rein og elg i løpet av turen. Uansett når på året er det en uforglemmelig opplevelse vel verdt å få med seg.

Vinterridning

Med sin røffe og rene natur er Tydal en skatt vel verdt å utforske og på vinteren kan du få en majestetisk opplevelse som ikke kan sammenlignes med noe annet. Se for deg glitrende, uberørt snø hvor det eneste du hører er lyden av hestehover under deg og innimellom prustingen fra en hest. Under deg kjenner du den trygge og stødige rytmen fra en islandshest i tølt og rundt deg står høyreiste, snødekte fjell og et og annet tre. Dette er noe av magien du kan oppleve med hesteridning vinterstid. Vinteren er en flott tid for en tur på hesteryggen og har noe helt særegent ved seg. Enten du foretrekker varmen fra påskesola eller minusgrader og månens mystikk, kan du oppleve begge deler i Tydal.

Ridning i Tydal, Trøndelag. Foto: Bård Svendsen /trondelag.com

Ridning sommerhalvåret

På grunn av sin høyde over havet tar det en stund før det våres i Tydal, men når våren først kommer er det for fult vigør. Dyrelivet sniker seg frem, løvet spretter og bekkene slynger seg gjennom landskapet breddfulle av vann. Med mildere vær kommer også muligheten for lengre turer på hesteryggen både i lavlandskapet og til fjells. Ri innover mot Sylene med utsikt over de vakre fjellformasjonene i Tydalsfjellene og glitrende fjellvann. Her er du langt fra hverdagens kjas og mas og kan virkelig nyte det å bare være, mens naturen er på sitt flotteste.

Ridesentre i Tydal

Ønsker du å prøve deg på hesteryggen i Tydal er det flere som tilbyr hesteridning. På Stugudalshester har du muligheten til å friske opp ridekunnskapene med ulike ridekurs, men vil du komme deg ut på tur er Patrusli Gaard og Dyrhaug Ridesenter kanskje bedre valg.

Dyrhaug Ridesenter var Norges første ridesenter med islandshest og har spesialisert seg på sommerturer som strekker seg over flere dager. Her kan du velge mellom turer som strekker sog over alt fra tre til 14 dager gjennom spennende fjellandskap. På de lengste turene er alt av mat og overnatting inkludert. Dyrhaug tilbyr også dagsturer og halvdagsturer, men den beste opplevelsen får du på en av langturene.

En turoperatør som tilbyr rideturer året rundt er Patrusli Gaard, og en av de mest uforglemmelige opplevelsene du kan få med deg her er måneskinnsturen deres vintertid. Lengden på denne turen er tre timer, men det er også her flere ulike turer å velge mellom. De korteste turene er halvdagsturer, mens de lengste turene strekker seg over tre dager. Dette er et godt valg for deg som kanskje ikke har ridd så mye før. De fleste turene starter med litt innføring på inngjerdet område og de har god erfaring med nybegynnere etter over 30 år i bransjen.

Besøke Værnesregionen og Tydal

Det er enkelt å komme seg til Værnesregionen og Tydal. Med et hotell i Stjørdal har du et godt utgangspunkt til å komme deg videre til Meråker, Malvik, Selbu og ikke minst Tydal. Stjørdal er et knutepunkt, med Værnes Lufthavn, E6 og E14 like ved. Foruten rutebuss mellom Stjørdal og Tydal, tilbyr også noen av turoperatørene egen transport helt frem. Det beste er å ta kontakt med et av ridesentrene for å høre hvordan det er enklest å komme seg dit.

Uansett om du velger en kort dagstur eller en av de lengre turene kan du i Tydal få en av de beste rideopplevelsene i Europa, så det er vel verdt turen.

Du vil kanskje også like