I bjørneriket Lierne ligger det området i Norge hvor det er mest bjørn. Nå kan du bli med på Bjørnecamp, komme tett på bjørnen og se spor etter selveste bamsefar.

Bjørnecamp – lær om rovdyr

Å være med på guidet bjørnesafari og bjørnecamp i bjørnens rike, er litt som å gå et kurs i det å være bjørnedetektiv. Hvordan ser et bjørnespor ut, hva har bjørnen spist, hva betyr en nedklemt busk i skogen, hvorfor mangler treet bark, hvorfor er maurtua ødelagt og hvor mye spiser en bjørn?

Alt dette, og mer til, kan du svare på etter å ha vært med på bjørnecamp i regi av Lierne Nasjonalparksenter. – Og kanskje får du også sett en ekte bjørn?

Bjørnespor på veien

Etter en introduksjon om bjørnen og dens liv, i Lierne Nasjonalparksenter, er du klar til å utforske bamsens rette element: skogen.

Allerede på vei mot campen starter spenningen, når du speider etter spor av bjørn, enten i form av bjørnebæsj i veikanten eller avtrykk etter bjørn på veien.

Vår gruppe fant flere av begge, og entusiasmen steg i takt med nye funn.

Norges mest bjørnerike område – Muru

Området Muru i Lierne kommune er Norges mest bjørnerike område, og det er altså her Norges første bjørnecamp ligger. Få steder kan du se så mange tydelige spor etter bjørn som her.

Til tider er det nesten så du føler at bjørnen ligger og venter bak neste haug eller bak neste tre, for det kan da ikke være lenge siden den har vært her? Guiden fastholder at det er trygt å være med på bjørnesafari i Liernes skoger, og nysgjerrig følger vi etter.

«Å spise maur var en real smaksbombe!» -bjørnecampdeltaker

En ødelagt maurtue vitner om at bjørnen har hatt det guiden omtaler som et «herremåltid», og guiden oppfordrer oss til å prøvesmake. Flere lar seg friste, og konklusjonen er at mauren har litt merkelig konsistens, men smaker mye og godt.

Tett på naturen

Når du er på bjørnecamp i Lierne kan du vandre i naturen mens du får kunnskap om bjørn, spise nydelig lokal mat fra Lierne og overnatte i lavvo. Alt dette i bjørnens eget område, noe som gir hele opplevelsen en særegen atmosfære.

Skyss inn til bjørnecampområdet er inkludert i prisen, men ønsker du å komme tettere på naturen kan du leie sykkel hos Lierne Gjestegård og sykle inn til området hvor bjørnecampen ligger. Turen går da langs Laksjøen og Sandsjøen, med nydelig utsikt blant annet mot Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark.

Hvordan vet du at det har vært bjørn i området:

• Dyreskit med tydelige spor etter hva dyret har spist, eksempelvis bær og gress
• Oppgravde maurtuer – her har bjørnen hatt et herremåltid, med sitronsmak!
• Oppskrapede trær – bjørnen har markert at den er til stede
• Nedklemte busker i skogen – bjørnen har klødd seg på magen

Hva skal du gjøre hvis du møter bjørn:

Det er opp gjennom årene mange råd som har versert, som at damene skal løfte på stakken, eller at man skal løpe i nedoverbakke, fordi bjørner ikke mestrer dette, men mye av dette er kanskje ting som har fungert én gang, og senere blitt servert som en suksessoppskrift. De virkelige gode rådene er imidlertid:

  • Opptre rolig
  • Snakk til bjørnen så den skjønner at du er et levende vesen
  • Trekk deg rolig tilbake, for å markere at du ikke har tenkt å true bjørnen

 

Nordli sentrum ligger ca. 250 km.(3,5 timer, via Grong) nord for Trondheim. Fra Grong til Lierne er det 72 km.

Du vil kanskje også like