Over store deler av Trøndelag legges det til rette for at sykkelturister skal få opplevelsesrike turer med enkel framkommelighet. Her er våre beste tips til sykkelturer i Trøndelag.

Borgenfjorden rundt på Inderøy

Sykler du Borgenfjorden rundt, bør du oppleve Den Gyldne Omvei på Inderøy samtidig, med spennende gårdsbutikker, spisesteder, utstillinger og andre opplevelser.

Har du behov for å leie sykkel og annet utstyr kan du kjøpe pakketur fra Visit Innherred. Det går også helt fint å gjennomføre turen på egen hånd, men vi anbefaler uansett å bestille overnatting og sjekke at spisestedene du har tenkt å besøke er åpne.

Start gjerne turen på Sparbu Stasjon, som ligger to timer nord for Trondheim med toget. Legg deretter turen i retning Mære Landbruksskole, videre til Korsen og Gjørv til du kommer til Gulburet. Her er det tid for en ordentlig pause og for å innta turens første måltid.

Videre går turen i retning Straumen sentrum på Inderøy. I umiddelbar nærhet til sentrum finner du flere spise- og overnattingssteder, som Øyna og Rødbrygga, og Strømnes overnatting og Husfrua Gårdshotell. Mens du er i sentrum anbefales du også å legge turen innom Nils Aas Kunstverksted for å oppleve den kjente Inderøykunstnerens verker.

Etter overnatting på Strømnes eller hos Husfrua går turen videre langs Borgenfjorden tilbake til Sparbu Stasjon, hvor du eventuelt kan sette fra deg leide sykler og ta toget i retning Trondheim eller Bodø.

Leka rundt på to hjul

Øya Leka lengst nord på Namdalskysten byr på en helt spesiell geologi og en lang rekke spennende historiske steder. På yttersida av øya finner du til og med en bit av Amerika.

Leka er godt tilrettelagt for syklister. Foruten at det generelt er lite biltrafikk på øya, er det også mange rasteplasser langs veien, og også mange flotte utkikkspunkt. Fjellformasjonene er ganske ville, men veien går stort sett i lavlandet rundt de største toppene, og byr derfor ikke på fysiske utfordringer som ekskluderer noen som helst.

Turen starter så fort du kommer til land på Skei med ferga fra Gutvik. Siden veien går rundt hele øya kan du velge selv hvilken vei du skal ta; med klokka eller mot klokka.

Opplevelser i kø
På turen rundt øya står opplevelsene i kø, og flere av dem har egne infotavler med nyttig bakgrunnsinformasjon. Blant høydepunktene finner du Herlaugshaugen, som er den største gravhaugen i Norge hvor det beviselig er gravlagt mennesker.

Lekamøya er et annet kjent landemerke på Leka. Fjellformasjonen har en spennende historikk knyttet til seg, og er blant annet omtalt i sagnene om Trollfjellene på Helgelandskysten.

I Solsemhula sør på øya finnes Europas eldste kjente hulemalerier, som er datert helt tilbake til steinalderen. Turen opp til hula går i ulendt terreng, og hula er kun tilgjengelig sammen med guide, men er du på Leka i sesong er det vel verdt å oppsøke de fascinerende bildene i hulens innerste.

En historie mange forbinder med Leka er sagnet om Ørnerovet. Ei jente ble visstnok tatt av ørn og satt igjen på ei fjellhylle. Undersøkelser har vist at jenta med svært liten sannsynlighet kunne tatt seg opp på hylla for egen hjelp. Hva som egentlig skjedde har lekaværingene fortsatt til gode å bli enige om.

Steinsort fra Amerika
På yttersiden av øya finner du steinsorter som man ellers bare finner igjen i Nord-Amerika. Dette har vært med på å stedfeste hvor de ulike kontinentene hang sammen, før de drev fra hverandre og formet den jordkloden vi kjenner i dag. På Leka Steinsenter finner du blant annet informasjon om dette, samt en hel rekke med andre spennende funn innen geologi.

For mer detaljert informasjon om sykling på Leka, med kart og turforslag, anbefales godtur.no.

Sykkelturer i naturen rundt Røros

Den gamle gruvebyen Røros har naturen tett på seg på alle kanter. Det gjør det enkelt å komme seg ut på tur, enten til fots, på ski eller som her; på sykkel.

Har du enda ikke vært på Røros er stedet i seg selv virkelig verdt et besøk. Som et av stedene i Norge med størst særpreg, er Røros et populært reisemål for turister både fra inn- og utland. Med over 100 fredete trehus og et yrende liv i trange sentrumsgater, er det få steder som fortjener merkelappen `unik` så mye som Røros gjør.

En av de fineste sykkelopplevelsene du kan ha i nærheten av Røros er å sykle rundt det gamle gruveområdet Storwartz, nord-øst for sentrum. Turen er på ca. 30 kilometer, og går på en blanding av asfalt og grus.

Ut av sentrum følger du Svenskeveien, og så fort sentrum er et tilbakelagt skue har du flotte grusveier å forholde deg til. Oppe ved selve gruva står en samling med gamle trehus, og minner om den storstilte gruveindustrien som preget området i over 300 år.

Løypa er noe kuppert, med en del stigninger og fine nedfarter underveis, avhengig av hvilken vei du sykler. Det høyeste punktet er på 862 meter, og den kraftigste stigningen er på 11 grader. Underveis på denne turen passerer du også Hittersjøen, og skulle du føle for å ta en liten pause underveis, er det gode muligheter for å få ørret på kroken, her.

Du finner mer detaljert informasjon om sykkelturen rundt Storwartz på lommekjent.no.

Øyhopping med sykkel fra Trondheim

Mange har enda ikke oppdaget at Hurtigbåten fra Trondheim tar deg ut til et spennende øyrike som kan utforskes med sykkel. Øyhopping med sykkel er både vakkert og enkelt.

Fra Hurtigbåtkaia ved Rockheim og Pirbadet tar hurtigbåten deg ut til Hitra, hvor du så må over på korresponderende buss for å komme deg til Dyrøy, som er ferjekaia på Frøya.

Fra Dyrøy kan du ta hurtigbåt videre ut til øyene Bogøyvær, Mausundvær og Sula. Alle disse tre øyene er tilnærmet bilfrie, men har etablerte veier som egner seg godt for å ta seg fram på sykkel.

Mausund
Den første øya du kommer til er Mausund. Her skal eventuelle biler settes igjen på fergekaia ved ankomst, så har du sykkel har du allerede det ideelle framkomstmiddelet. Det er ikke lange utfluktene du kan ta, men Mausund består av to øyer, og bare det å sykle over brua til er en fantastisk opplevelse og et punkt mange tar bilde fra. Ellers finnes det både pub, restaurant og overnatting på øya, så her er det mulig å slå seg til ro for ei natt eller to. Mausund har egen gjestebrygge, og er et populært utfartssted for båtfolket på Hitra og Frøya. I sommersesongen kan du dermed forvente et yrende folkeliv hele uka gjennom.

Bogøy
Også Bogøy er består av flere øyer som er forbundet med bro. Veistrekningene som kan sykles er noe kortere enn på Mausund, men det er fortsatt en fin opplevelse å trille rundt på de smale veiene og oppdage øyværet bit for bit. Supen Pub har åpent i påska og i sommersesongen, og også her er det muligheter for overnatting.

Sula
Sula er den siste øya i denne rekka, og også den med flest veier å sykle på. Det er mulig å ferdes med bil på Sula, men det er tilnærmet null trafikk, så det er både trygt og fint å sykle her. Sula er omringet av hav på alle kanter, og det skal finvær til for å se noe som helst annet. Dette er med på å gi en følelse av å være langt til havs, noe mange synes er spennende. Av overnattingssteder finner du alt fra det gamle fyret på øya til det topp moderne Sula Rorbuer. Øya er særlig populær blant tyske sportsfiskere, som kommer tilbake sommer etter sommer for å ta del i det fantastiske fisket rundt øya.

Du vil kanskje også like: