Mellom Dovrefjell og Trollheimen ligger Oppdalsbygda, som kan tilby et utall av naturbaserte aktiviteter for hele familien.

Dette er et forslag til 4 aktive dager i vakre Oppdal, med sykkel som fremkomstmiddel. Har du ikke med deg sykkel, finnes det sykkelutleie i Oppdal sentrum.

Omgitt av majestetiske fjell, grønne daler med seteridyller, gode fiskevann, ren luft og Norges reneste drikkevann, er Oppdal et sted hvor batteriene lades.

Levende håndverkstradisjoner holdes flittig i hevd. Oppdal sentrum, Auna, er et regionsenter og levende handelssentrum med stort varesortiment, spesialforretninger, varehus og kjøpesentre.

Oppdal tilbyr helårs aktivitetstilbud for både turister, hyttefolk og fastboende. Bredden på aktivitetene er stor både sommer og vinter.

Dag 1: Oppdal – Blokhus – Dindalshytta – Uvsætra – Veggavatnet, ca 32 km.

Det finnes mange vakre daler i Oppdal, og Dindalen er en av de som egner seg best til sykkeltur. Start turen i Oppdal sentrum. Alternativt kan turen starte på Blokhus, 22 km vest for Oppdal sentrum.

Følg Vikaveien med asfalt og grus til Blokhus. Fra Blokhus er det lett og vekslende terreng på grusvei uten biltrafikk. Vikaveien går parallellt med Rv.70 sør for elva Driva. Man kan også velge å kjøre bil til Blokhus og starte sykkelturen på den bilfrie grusveien innover dalen. Da blir turen betydelig kortere. På den sjarmerende Veggasætra er det salg av brus, kaffe og vafler i sesong, perfekt for en trivelig liten rast på turen.

Overnatting: Dindalshytta – ei selvbetjent (DNT) overnattingshytte.

Gjevilvasshytta, Trollheimen, Trøndelag, Foto: Jonny Remmereit / Trondhjems Turistforening

Dag 2: Dindalshytta – Gjevilvasshytta, ca 25 km

Etter frokost på Dindalshytta, sykler du i retning Gjevilvassdalen. Følg samme vei tilbake som dag 1. På turen anbefales en stopp hos ”Småbruket” urtegård og pipemakeri. Småbruket tar i mot grupper på forhåndsbestilling for omvisning i urteriet, urtehagen med ca 130 ulike arter og ett av Norges to eneste pipemakerier. Omvisningen kan kombineres med matservering som tar utgangspunkt i brukets egen urteproduksjon. Bruket har trivelige serveringslokaler i 2. etasje på den gamle låven, der det kan dekkes til inntill 25 personer. Har også kulturhistorisk utstilling og gårdsbutikk.

Underveis passerer du flere setre hvor kyr og sauer beiter. Sykle så Rv 70 til du passerer Ålbu. Ved Festa Bru tar man av til venstre der skiltet viser veien til Gjevilvasshytta. På turen utover er det stort sett flatt, og man kjører i store deler på grusvei. Ved ankomst Gjevilvasshytta, er det tid for å hvile litt og ta seg et bad i Gjevilvatnet.

Avslutt kvelden med en bedre middag på Gjevillvasshytta.

Overnatting: Gjevilvasshytta.

Dag 3: Gjevilvasshytta – Oppdal Sentrum: ca. 25 km

Gjevilvasshytta er et godt utgangspunkt for vandreturer i Trollheimen. Etter en deilig seterfrokost på Gjevilvasshytta frister det kanskje med en fjelltur til fots? Er du mer ivrig etter å fortsette syklingen mot Oppdal Sentrum, har du to muligheter: Du kan enten starte turen med å sykle samme vei som du kom, eller gå om bord i turistbåten som går på Gjevilvatnet. Sistnevnte alternativ gir et ekstra tilskudd til naturopplevelsen. Deretter sykler du videre mot Rv 70, tar av til venstre og følger riksveien inn til Oppdal Sentrum.

På turen mot Oppdal Sentrum, anbefales et stopp ved sjarmerende ”Vognildsbua”. Dette er en museumsbutikk i bygninger som hadde landhandel fra 1860. I butikken finner du et assortert utvalg av museumskopier, reiseminner, gards-, handverks og husflidsprodukter og andre rariteter. Vognildbua har også kafé med enkel servering.

Ankomst Oppdal Sentrum, og innsjekk på overnattingssted.

Om ettermiddag/kveld anbefales et besøk i Oppdal Kulturhus. Her er det både kino, konsertsal, svømmehall, curlinghall og bowlingmuligheter.

Oppdal i Trøndelag. Foto: Marius Rua /trondelag.com

Dag 4: Aktiviteter for hele familien på Oppdal:

Her kan du ta en fartsfylt tur i Zip-line, rafte i elva Driva, ta en topptur med Gondolheisen eller delta på elg- eller moskussafari, samt leie offroad-sykler og prøve downhill biking.

Avstander – totalt 82 km.

Dagsetapper:

Dag 1: Oppdal – Blokhus – Dinsdalhytta – Uvsætra – Veggavatnet, 32 km
Dag 2: Dinsdalhytta – Gjevilvasshytta, ca. 25 km
Dag 3: Gjevilvasshytta – Oppdal sentrum, ca. 25 km
Dag 4: Andre aktiviteter.

Dette er en familie- og barnevennlig rute som også passer fint for de som har med barnevogn.

I sommerperioden fra 1. juli til og med 31. august kan du ta rutebuss mellom Oppdal stasjon og Gjevilvasshytta på torsdager og søndager. 

Du vil kanskje også like