Øyrekka: Frøyas skjærgård

Bogøyvær på Frøya, kysten av Trøndelag
Foto: Marius Rua /trondelag.com

Opplev uforglemmelige Øyrekka på trøndelagskysten! Her går klokka litt saktere, og hjertet banker litt hardere. Kunst, kultur, historie, fiske og ikke minst unik natur er noe av det som venter deg på Øyrekka.

Opplev magiske Halten - Øyhopping og fototur

Nord i Frøyas skjærgård ligger Halten. Øya er fredet etter lov om kulturminner og ligger innenfor Froan naturreservat og landskapsvernområde.

Her kommer dere tett innpå heftig natur, kyst og svaberg, geysirer som stiger til værs i fallgarden, ørn og dyreliv, bølger som skyller over skjærene, mink og oter, skarveflokker som tørker sine vinger, gås og ærfugl, havert og kobbe og en fantastisk fauna. Haltens koselige vert, Bjørn, serverer middag og dessert, før han tar dere opp i fyret for en omvisning. Og for en utsikt, dere!

Fotoreise Halten / oyrekka.no
Fotoreise Halten / oyrekka.no

Bli kjent med historien på Sula, «byen ved havet»

Sula har vært underlagt forskjellige væreiere helt frem til 1939. Det blir det mye historie av, og museet viser livet på Sula gjennom tidene. Her finner du en rekke unike gjenstander og fortellinger.

Historisk vandring er noe vi varmt vil anbefale. I tillegg til fiskeværsmuseet, går turen innom Atelier Staangsund, de tradisjonelle sjåene med 74 sjøhus, Rakved-og flaskepostmuseet, Sula kirke, fyret og fyrmesterhuset. Sula er Frøyas eldste kirkested og har status som nøkkelsted på den Nasjonale kystpilegrimsleia. Utenom sommerferieukene, er Sula – med sin beliggenhet ytterst i havgapet – et sted hvor du finner stillhet og ro til å lytte til eget hjerte, følelser og tanker

Historisk vandring på Sula / oyrekka.no
Historisk vandring på Sula / oyrekka.no

Øyhopping med urtevandring på Sula

En plass du ønsker å komme tilbake til, igjen og igjen!

Vertskapet Tom og Evelyn foredler øyas urter og ville vekster: Råsaft av geitramsblomst, mjødurblomst eller krekling. Pesto av brennesle, skvallerkål og løpstikke – sunnhetsdrikk av brennesle, rosenrot eller ingefær, vannkefir og kombucha, surdeigsbrød av økologisk mel stekt i leirgryter. Bli med på urtevandring i Sulas hage – øya som ligger helt ytterst mot storhavet i Frøyas skjærgård.

Urtevandring på Sula / oyrekka.no
Urtevandring på Sula / oyrekka.no

Krabbefangst og gode fiskeopplevelser

Skjærgårdssafari, matauk og slow living i Frøyas «Øyrekka». Sensommer og høst er en fantastisk tid her på Trøndelagskysten – det varme lyset, stillheten – magisk, rett og slett! En fin-fin tid for dykking og fiskeopplevelser i Frøyas skjærgård.

Sensommer og tidlig høst er også en fin tid for å hente opp gull fra Frøyas matfat. Torsk, sei, kamskjell og kveite. Sett dine egne krabbeteiner – sjarmerende enkelt. Lei en skjærgårdsjeep og kombiner fiskeopplevelser med øyhopping – en deilig frihet. Gode spisesteder med heimfisket mat og sjarmerende kystpuber i hele Øyrekka. Ta med deg vennegjengen til Mausund, Sula eller Bogøya: Bo godt, spis godt, lev godt!

Fiskeopplevelser / oyrekka.no
Fiskeopplevelser / oyrekka.no

Fyrhopping i Frøyas skjærgård

Fyrhopping / oyrekka.no
Fyrhopping / oyrekka.no

Det er ikke til å komme bort fra – det er noe helt, helt spesielt med fyr langs Norges kyst!

Få kommuner i landet har flere fyr enn Frøya. Ikke så rart med det 70 kilometer lange området med grunner, fallgard, holmer, skjær og øyer. Fyrkjeden består av Sletringen på Titran, Sula, Vingleia, Finnværet og Halten – det nordligste fyret. Fyrhopping fra øy til øy, eller kanskje vi kan friste med fyrovernatting på Vingleia fyr ved Mausund? Du kan også overnatte og feriere i den vakre fyrvokterboligen på Sula

Fyrhopping 2 / oyrekka.no
Fyrhopping 2 / oyrekka.no