Inge Staldvik på Skjenkestova i Skorovas byr på tips om øl og julemat, som du kan kose deg med i jula.

Øl og Jul

Øl hører så avgjort med i jula. Å feire vintersnu uten øl er vel nærmest utenkelig. Typisk nok har Ølve på Egge (bryggeriet) kalt sitt juleøl for Vinterblot. De siste årene har det skjedd nærmest en revolusjon når det gjelder utvalget av øl – også juleøl.

Det beste ølet er å oppdrive på Polet og på puber, men gledelig nok har også noe av butikkølet fått mer særpreg og mangfold. Ikke minst har de trønderske småbryggeriene, som Inderøy gårdsbryggeri og Ølve på Egge, bidratt til mangfoldet.

Skjenkestova – rikt utvalg av juleøl

Denne jula har Skjenkestova i Skorovas 36 ulike juleøl. Industrijuleøl fra Dahls, Hansa og Mack er riktig gode øl, men må nå konkurrere med interessante nye smaker fra mindre norske bryggerier og utenlandske bryggerier.

Øl til kos

Blant de mest serpregede juleølene finner vi Bestefar fra Haandbryggeriet i Drammen. En kraftig, svært fyldig og sterk stout som kanskje egner seg best som kos til kaffen framfor peisen. En annen artig sak er Underlig Jul fra Nøgne Ø i Grimstad. Både lukt og smak minner om et mangfold av julekrydder, og passer godt både til sild og til kos.

Berentsen i Egersund har i år utvida tilbudet sitt med Stelliger Divum – et ekstremøl både når det gjelder smaksrikdom og alkoholstyrke (19 %). Julefnugg fra dette bryggeriet har blitt bestselgeren på Skjenkestova i førjulstida. En utenlandsk øl må også nevnes; Delirium Noël er bare fantastisk…

Skjenkestova anbefaler

Til mat kan noen av de nevnte juleølene bli krevende. Skjenkestova sine forslag:

Pinnekjøttet er den retten som vel tåler tøffe og smaksrike øl best. Ringnes Julebokk og Hansa ekstra vellagret går veldig godt til pinnekjøtt. Gjerne med en «God gamal smaladram» til!

Ribbe passer bedre til litt lettere og lysere øl. Nisseølet fra Inderøy og Midtfyns juleale kan være passende til ribba. En humlerik India Pale Ale som Barsk frå Inderøy eller Rise frå Danmark er også verdt å prøve.

Hvilken øl en skal ha til lutefisken avhenger noe av tilbehøret, men kveiteøl som Steinkjerøl eller Schneeweisse fra Erdinger vil gå riktig godt. For den vågale kan vi anbefale en Geuze eller en Tsjesses(!) fra Belgia.

Til silda kan juleøl fra Borg og Dahls passe godt. Det samme gjelder mer uvanlige juleøl som Gauloise fra Belgia og Winter Welcome fra England. Går vi utenom juleølet vil en Steenbrugge eller Leffe blond være sikre vinnere.

Også til desserten må det være øl. Til karamellpuddingen går for eksempel alt av bokkøl godt – som Ringnes Julebokk og Mack Bokøl. For ikke å snakke om Anchor fra USA eller St. Peter’s Old Style Porter fra England.

Skjenkestova byr på drikkeglede

Skjenkestova har nå nærmere 300 ølsorter pluss 36 juleøl. Dette gjør at mange ølglade folk legger turen sin innom Skorovas. Med bare mellom 30 og 40 innbyggere er det klart at det lokale kundegrunnlaget er magert. Men mange hyttefolk er ivrige på å komme på Stova når de er i området – og ofte har de med seg nye gjester som finner interessante smaker i hylle og kjøleskap.

At de i tillegg har 80 akevitt og over 30 single malt whiskies bidrar ikke til å svekke interessen for plassen. I motsetning fra de fleste andre skjenkestedene har Skjenkestova ei gjestebok. Den er halvt utskrevet etter bare et års tid. Gjesteboka ble lagt ut da Skjenkestova feiret 5 år i fjor høst, og i boka er det skrevet iallfall på italiensk, polsk, engelsk, tysk, og ett afrikansk språk.

Med den stadig økende interessen for øl blant folk er det klart at Skjenkestova ser lyst på framtida. Industripilsen er vel og bra, men flere og flere synes det er artig med den enorme smaksbredden som finnes i øl. Smaksspekteret når det gjelder øl er nok langt større enn spekteret i vin.

Les mer om mat og øl hos Skorovasmat og Skjenkestova.

Du vil kanskje også like