Når høsten kommer til Trøndelag er det tid for å plukke sopp og bær. Kombinasjonen av friluftsliv og et herlig måltid i sikte lokker mange ut i den trønderske naturen med soppkurv og multespann i handa.

Det er en herlig følelse å være ute i skogen eller på fjellet og plutselig komme over et stort soppfelt, eller ei gulorange moltemyr. Er du heldig kan du få fylt opp kurven eller bøtta på ikke så altfor lang tid, og med ett føles turen enda flottere!

Slik finner du sopp i naturen

Man kan aldri være helt sikker på hvor det finnes sopp. De fleste gode matsoppene vokser imidlertid vanligvis i nærheten av trær, og hvis du ønsker å plukke sopp er det størst sjanse for at du finner dem i gammel og litt åpen granskog. Soppene kommer ofte på samme sted år etter år, så har du først funnet et godt soppområde kan du ha glede av det i mange år framover.

Ofte er det ikke den helt store utflukten som skal til før du er i flott soppterreng. I Trondheim kan du for eksempel plukke sopp i Bymarka, som er bare en kort trikketur unna sentrum.

Pass på hvilken sopp du plukker

Både kantarell og piggsopp er sopper som det er forholdsvis trygt å plukke, men er du heldig kan du komme over flere godbiter når du er på tur i skogen.

Husk at selv om en sopp er en fryd for øyet er den ikke nødvendigvis en fryd for ganen. Mattilsynet har en liste på åtte sikre soppsorter, hvor sjansen for å ta feil er liten. De åtte er kantarell, traktkantarell, blek piggsopp, fåresopp, steinsopp, granmatriske, rødskrubb og matblekksopp. For sikkerhets skyld kan det være lurt å ha med deg en soppbok med bilder, slik at du kan sjekke underveis hva slags sopp det er du kommer over, og hvilke av dem du trygt kan plukke.

Nyttige tips til plukking og behandling av sopp.

Gode oppskrifter på matretter med sopp.

Tre giftige sopper du må styre unna.

Multeplukking i Trøndelag_Foto: Terje Rakke NL/IN

Multer og blåbær til dessert

Når du har sikret deg sopp til middagen, er det kanskje på sin plass med litt bær til en bedre dessert? Såfremt ikke nattefrosten har kommet, finnes det mange steder med flotte multer og blåbær.

Multer vokser i all hovedsak i myrlandskap, og brukes gjerne til syltetøy og multekrem, eller kanskje du vil prøve deg på å lage en deilig likør? Det er mange gode områder for multeplukking i Trøndelag, men Meråker, Tydal, Lierne og Rørosvidda er noen av områdene hvor du har størst sjanse for å finne multer.

Blåbær vokser i store mengder i nærheten av skog og heier på sensommeren/tidlig høst. Blåbæra kan brukes til så mangt; til pannekaker og vafler, som saft, syltetøy, med melk og sukker eller i pai, for å nevne noe.

Oppskrifter med multer.

Oppskrifter med blåbær.

Du vil kanskje også like