Når man snakker om Trondheim er Nidarosdomen et naturlig bilde som kommer opp i tankene. Kirken ble bygget over graven til Olav den hellige i 1070 og er Trondheims mest kjente byggverk og et kjent mål for pilegrimsvandring. Men hva er det som gjør at tusenvis av mennesker, nesten 1000 år senere, vandrer langs pilegrimsleden inn til Nidarosdomen?

Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Jan Ove Iversen - overpari.no / trondelag.com

Tidsklemma, stress, press, travelt på jobb og mas er ord som beskriver hverdagen til mange. Flere og flere søker seg til yoga, meditasjon og mindfulness, mens mange har nå fått øynene opp for den roen man får av naturen og enkelhet. Pilegrimsleden er en stor naturopplevelse, den krysser fjell, fosser, bygder og byer, og man møter mennesker som kan fortelle om historie, kultur og lokale tradisjoner langs de historiske stiene.

Pilegrimsleden St.Olav Ways Foto: David Tett / trondelag.com

Hvorfor er Nidarosdomen et pilegrimsmål?

Olav den hellige, født Olav den andre Haraldsson, med tilnavnet Olav Digre var vikingkonge av Norge. Som tilnavnet sier var han en diger mann. Han var en kriger og eventyrer som kriget både i England, Frankrike, Sverige og Danmark. I 1015 reiste han tilbake til Norge, ble valgt som konge og innførte kristendommen. I 1028 kjøpte danskekongen seg en allianse for å styrte Olav og dermed flyktet Olav til Russland, men Olav ga seg ikke og reiste to år senere tilbake til Norge for å fullføre sin visjon om å samle Norge til et kristent rike.

Olav kom seg ikke lengre enn til Stiklestad i 1030, og døde i det berømte slaget på Stiklestad. Liket ble rodd til Nidaros (Trondheim) og Olav ble gravlagt der. Et år senere skulle graven flyttes og legenden forteller at Olavs hår og negler hadde vokst etter hans død og at blinde fikk synet tilbake etter kontakt med kroppen til den døde kongen. Olav den andre Haraldsson kjent som Olav Digre, fikk nå et nytt navn; Olav den hellige. Nidarosdomen ble senere bygget over hans gravsted og har i snart tusen år vært Nord-Europas viktigste pilgrimsmål.

Hvorfor pilegrimsvandring?

Historisk sett er pilegrimsvandring en reise mot et hellig sted for å be, takke og gjøre bot. I dag gjøres pilegrimsvandring av alle, både livssyn og motivasjon varierer. For de fleste gir vandringen tid for refleksjon, en spirituell eller åndelig opplevelse i møte med naturens ro. Uansett motiv, er fellesnevneren for vandrernes opplevelse at det er en meningsfull og personlig reise, tett på natur, kultur og historie.

Pilegrimsvandring skilt Foto: Mattias Jansson / trondelag.com

Hvor skal man gå?

Pilegrimsleden – St.Olavsvegene til Trondheim er et nettverk av veier eller leder på over 500 mil i Norden. Alle leder til Nidarosdomen.

Ønsker du å gå i Olav den helliges fotspor velger du St.Olavsleden på 564 KM, som starter i Sverige og går fra kyst til kyst. Velger du Gudbrandsdalsleden går du gjennom et variert terreng med mye uberørt natur. Og er du heldig kan du møte på moskus!

Hvor skal man overnatte?

Langs Pilegrimsleden finnes det mange unike steder man kan overnatte. Disse stedene har gode vertskap og lang erfaring med å ta imot pilegrimer.

 

Les mer her https://pilegrimsleden.no/

Du vil kanskje også like