Pilegrimsleden er et fellesnavn på turveier som går fra ulike deler av Norge til Trondheim og Nidarosdomen, i pilegrimenes fotspor. I 1997 startet arbeidet med å nymerke rutene. Det er flotte turmål! Du kan gå langt eller kort. Jeg begynte kort.

Innlegget er skrevet av
Runa Eggen, 04.10.2012

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Pilegrimsleden er et fellesnavn på turveier som går fra ulike deler av Norge til Trondheim og Nidarosdomen, i pilegrimenes fotspor. I 1997 startet arbeidet med å nymerke rutene. Det er flotte turmål! Du kan gå langt eller kort. Jeg begynte kort.

– Neste stasjon: Kongsvoll, avstigning høyre side

Min pilegrimsreise går langs Gudbrandsdalsleden, og den fører over Dovrefjell. Jeg starter pent, med en overnatting og god middag på Kongsvold Fjeldstue. Fjellstuene ble i sin tid bygget for å huse folk som reiste over fjellet. Første etasje i dagens hovedbygning er antakelig fra 1720. Det er et ærverdig og flott bygg.

I moskusens rike

Dovrefjell er moskusens hjemmearena. Ellen og Knut J. Nyhus driver Kongsvold Fjeldstue, og de har sett moskus flere ganger.

– På våren trekker den ofte ned i dalen og vi ser den ved veien. På høsten er den oppe i fjellet og sjelden å se.

Men moskusen er nærmere enn jeg tror. De er meget dyktige med mat her på fjellstua. Kortreist mat står på menyen, og vår 3-retter består av badsturøkt moskus, fjellørret og multe. Himmelsk!

Moskussafari på Dovrefjell ved Oppdal i Trøndelag, Foto: Sigbjørn Frengen

Lag din egen pilegrimstur

Pilegrimene i middelalderen gikk hele veien til Nidaros, og det var Olav den Helliges skrin i Nidarosdomen som var det store målet. I dag har en pilegrimsvandring flere tema. Den er like mye for meg som vil vandre i flott natur, se på kulturminner og møte hyggelige mennesker. Men å ha litt kjennskap til historien gjør turen mer interessant, derfor er det lurt å gjøre et stopp hos et av de regionale pilegrimssentrene.

Etter en natt på Kongsvoll tar jeg toget videre til Berkåk. Fra stasjonen er det 10 km til Meslo Gård i Rennebu. Her venter husrom og hjertelig latter. Ingrid Meslo er gårdbruker og herbergsvertinne, og hennes latter og smil er en herlig velkomst, samt hanen somt tripper rundt på tunet og kattungen som leker og sjarmerer. De to gamle husa på gården, Mastu og Buret, er gjort i stand til pilegrimsherberge.

Oppdalsregionen_Rennebu_Pilegrimsvandring ved Meslo Gård_Foto: Runa Eggen

De siste 101 km til Nidarosdomen

Fra Meslo gård følger jeg pilegrimsleden opp gjennom åker og eng, stedvis skog, stedvis åpent. Snart ser jeg Rennebu kirke langt der nede. Denne spesielle kirka fra 1669 er en av 4 Y-kirker i Norge, og utenfor kirka er et stort pilegrimssymbol som viser at det er 101 km igjen til Nidaros. Fotostopp er obligatorisk her! Jeg har delt opp min vandring, og fra Rennebu kirke til Skaun kirke skal jeg kjøre bil.

– Skaun er et populært overnattingssted for pilegrimer, sier Ralf Ruckert, prest i Skaun kirke. I Skaun tilbyr vi overnatting i menighetshuset samt at det er noen private pilegrimsherberger.

Vi nøyer oss med et kort besøk inn i kirken. Vi skal gå de 9 km til Kleivan pilegrimsherberge som er neste overnattingssted, så det er best å fortsette.

– Pilegrimsleden fra Skaun til Kleivan går i variert terreng. Først er det en del skog og sti, men så åpner landskapet seg og vi ser fjorden, informerer Ralf om før vi går.

Vi ankommer Kleivan i skumringstimen. Her venter vertskapet på oss, og middagen er klar: Vertinne Liv Aastads fiskeform med brød, og riskrem til dessert. Vi spiser i ”6-kanten”, en innebygd bålplass med flott utsikt over Buvika.

Trondheimsregionen_Skaun_pilegrimsvandring til Kleivan pilegrimsherberge_Foto: Runa Eggen

Pilegrimsherberger i storstilt stil

Pilegrimsleden går også gjennom vann. Vi har gått ned bakkene fra Kleivan og videre langs fjorden bort til Gaulosen. Her venter ro-kar John Wanwik fra Sundet gård. Den korte strekningen over Gaulosen kjenner han veldig godt. Om sommeren ror han den kanskje 10 ganger hver dag.

–Da ringer de fra overnattingssteder før Gaulosen og bestiller tur.

-Jeg ror både de som skal overnatte på gården og de som skal videre med en gang. Siden vi er siste herberge før byen, er det en del som tar siste natta i stabburet vårt, forteller John.

Og hvilket sted! Pilegrimsherbergene jeg har vært innom har virkelig klasse over seg. De er innredet og drevet med engasjement og varme. Stabburet på Sundet gård er nesten som et museum, og må oppleves!

Pilegrimsvandring_pilegrimer blir rodd over Gaula_Foto: Sundet Gård

Urban pilegrimsvandring

– Det er 19 km til Trondheim, forteller John Wanwik. Det er en fin dagsetappe, men skal dere rekke alle gjøremål i dag, bør dere kjøre inn til Lian Gård.

Så vi setter oss i bilen og kjører inn til Lian Gård, ved Lian Restaurant, for å ta fatt på den siste biten. Her blir vandringen mer og mer urban. Pilegrimsskiltingen er ikke lenger i naturen, men plassert på skiltstolper og postkassehus. Vi går over Byåsen med boligområder, butikker, Sverresborg museum og andre by-innslag. Steinberget er en bratt bakke som fører ned til Ila, og snart når vi målet vårt. Som alltid er det mye folk foran Nidarosdomen. Katedralen fotograferes fra alle kanter og vinkler, og smiler så godt den kan.

Jeg trodde på forhånd at pilegrimsleden var én strekning, Oslo-Trondheim, og at jeg måtte gå hele veien. Feil alt sammen! Det er flere veier å gå, og du kan gå det du vil, og bo slik du vil. Jeg brukte tog og bil for å komme meg mellom mine vandreetapper, og pilegrimsherbergene er utrolig gode overnattingssteder.

Det er disse personlige stedene som gir de beste opplevelsene, tenker jeg i det jeg setter kursen mot ”herberget” mitt den siste natten, Britannia hotell. Som moderne pilegrim tillater jeg meg å bo på et 5-stjerners hotell siste natten.

Trondheim_Olavskilden ved Nidarosdomen_Foto: Runa Eggen

Du vil også kanskje like