Det er ingen regel som sier at Pilegrimsleden må gå den veien som fører til Nidarosdomen. Så klart var det slik de gjorde det før, men en ny vri er å gå en strekning i motsatt retning.

Innlegget er skrevet av Runa Eggen, 04.10.2012

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Min pilegrimsled med ny vri er fra Munkeby til Stiklestad. Denne strekningen ligger langs St. Olavs leden, den pilegrimsleden som fører fra Selånger i Sverige, via Stiklestad, til Nidaros. Det sies at dette var Olav Haraldssons siste reise til slagstedet i 1030. Vår tur slutter på Stiklestad. Men vi starter med starten.

Munkene i Munkeby

Vår start er i Munkeby, ei jordbruksbygd i Levanger kommune. Her bor det, som navnet tilsier, munker. Munkeby Mariakloster er et cistercienserkloster, og ble etablert i 2009. Da stod det nye klosteret klart, og her bor 4 franske cisterciensermunker. De snakker norsk og har god kontakt med naboene. En grunn til det er at nabogårdene leverer melk til klosteret. Munkeby Mariakloster produserer ost. Oppskrift og kunnskap hadde munkene med seg fra moderklosteret i Frankrike.

På gården til Håkon Fiskvik ligger Munkeby Herberge. Det gamle stabburet er gjort om til pilegrimsherberge, og her ser og smaker jeg Munkebyosten for første gang. Osten er kritikerrost, og er du ostekjenner så forstår du det.

– Vi serverer gjerne Munkebyosten til gjestene våre, forteller Håkon Fiskvik. Vi lager i stand en tallerken med osten og forskjellig kjeks og brød, bær og syltetøy. Og som perfekt drikke, et øl som vi har fått spesialbrygget til å passe sammen med osten, Munkebyølet

Innherred_pilegrimsvandring_ostetallerken fra Munkeby Herberge_Foto: Runa Eggen

Etter å ha smakt på osten, tar vi turen opp til Munkeby Mariakloster. Ved innkjøringen står et rødt lite hus. Dette er selvbetjeningsbutikken hvor osten selges.

Ut på tur

Med magen full av deilig ost og hodet fullt av inntrykk, går ferden videre til de gamle klosterruinene. Det er de som er hovedgrunnen til at det i dag er et nytt cistercienserkloster i Munkeby. Her starter vi vår vandring langs pilegrimsleden. Faren med å starte dagen med ost og besøk i klosteret, er at jeg blir så opptatt av det, og glemmer helt dagens vandring. Det er 19 km fra Munkeby til Stiklestad. Vi skal gå halvparten av pilegrimsleden og kjøre halvparten. Jeg er klar!

Pilegrimsvandring fra Munkeby til Stiklestad på Innherred i Trøndelag, Foto: Runa Eggen

Vi forlater Munkeby, og leden går på grusveier, gjennom gårdstun, så korte avstikkere inn i skogen, før landbrukslandskapet åpner seg igjen. Vi går forbi villbringebær og frukttrær. Selv om været begynner å ruske godt, så gjør det ikke noe. Vi er på tur, og har så langt denne dagen opplevd mye. Og mer skal det bli. Turmål er jo Stiklestad.

Slaget på Stiklestad i 1030

Scandic Stiklestad Hotell er et av mange bygg som ligger i området, og her skal vi bo. Nabobygg er Stiklestad Kirke, Stiklestad Nasjonale Kultursenter, middelaldergården Stiklestadir, folkemuseet, og amfiteateret.

Slaget på Stiklestad i 1030, da Olav Haraldsson døde, var starten på ”alt”. Vår guide kan historien ut og inn, og er en super formidler. Arnstein Indahl tar oss med inn i kirken og forteller hele historien om Olav Haraldsson. Kirken skal være reist på det stedet Olav Haraldsson falt den 29. juli 1030. Han tapte slaget, men vant. Komplisert! Men med Olavs død ble kristendommen innført i Norge, og dette var noe Olav hadde kjempet for i mange år.

Spelet på Stiklestad, Innherred, Trøndelag, Foto: Leif Arne Holme/SNK

– I amfiet vårt setter vi opp ”Spelet om Heilag Olav” hver sommer, forteller Arnstein Indahl. Det levendegjør historien om et av de mest berømte slagene i Norgeshistorien. Så har kunnskapen gått i glemmeboka, kan jeg anbefale dette.

Det er ikke vanskelig å legge hodet på puta denne kvelden. Pilegrimsvandringen med ny vri hadde jeg sansen for. Veien er målet, og i dag har vi vært innom mange interessante mål.

Runa Eggen, 04.10.2012

Du vil kanskje også like