Bli med «På Ville Veier» i Midtre Gauldal, til gode smaksopplevelser, vakker natur, småskala håndverksprodusenter og besøkssetre med dyr.

På Ville Veier

Midtre Gauldal består av bygdene Støren, Budal, Soknedal og Singsås, og er full av tradisjonsrike opplevelser. På en rundtur på ville veier kommer du tett på naturen, samtidig som det er kort avstand mellom de mange spennende stedene du kan besøke. Gaula Natursenter på Støren er turistinformasjon for området, og et lurt sted å starte når du har tenkt deg ut på ville veier. Her får du noen utvalgte smakebiter.

Støren

Gaula Natursenter ligger midt i Støren sentrum. Her får du informasjon om det du trenger å vite om jakt, fiske, overnatting og friluftsliv i hele Gauldalen, og det er bare å være forberedt på at det er mye å velge i, Midtre Gaudal er et mekka for folk som liker å være ute i naturen.

I senteret kan du også få informasjon og se en utstilling om livet i og langs Gaula – en av Europas beste lakseelver, og over 60 forskjellige viltarter i sitt rette element, en fascinerende opplevelse.

Storlykkja Gård er en idyllisk gård med gamle tømmerhus, omkranset av kulturlandskap. På Storlykkja tar de imot deg for overnatting og aktiviteter, for eksempel hesteridning, hele året, og overnattingen skjer i koselige og autentiske stabbur.

Budal

Hiåvollan i Endalen ligger innenfor landskapsvernområdet i tilknytning til Forollhogna nasjonalpark. Her får du virkelig oppleve ro og fred i naturskjønne omgivelser, på ei seter som har vært i drift siden siste halvdel av 1700-tallet. På Hiåvollan kan ungene delta på seterleir, hvor de bor 5 dager på setra, og deltar på alt fra fjøsstell, separering og skjørostproduksjon til oppvask, kalvestell og kalvekos. Historiene de har å fortelle etterpå, er garantert mange.

Sverre Smed er kunstsmed, og lager alt innen smijern etter gamle metoder og mønstre. Hos Sverre Smed kan du få laget alt fra dørlås, kistelås og hengsler til lysestaker og lysekroner.

Teiavollen er ei seter i Synnerdalen hvor du kan stikke innom og kjøpe gomme (eller `gøbb`, som de sier i Budal), skjørost og rømme. Tidvis er det så mange som kommer innom at «budeia» har problemer med å produsere nok av de gode smakene, men skulle du ende opp med bomtur, kan du likevel nyte ei stille og rolig stund i fantastiske omgivelser.

Storbekkøya museumsseter ligger idyllisk til ved inngangen til Budal landskapsvernområde og Forollhogna nasjonalpark. Storbekkøya er en åpen seter med kaffe og matservering i sommerhalvåret. Anlegget består av en komplett setervoll og et husmannsbruk. Det er også en kultursti med forskjellige attraksjoner som slåttebuer, graver og fangstgroper m.m. Hver sommer arrangerer setra forskjellige aktiviteter som f.eks. jernbrenning, arbeid i smia og tjurrubrenning.

Storbekkøya museumsseter i Budal, Midtre Gauldal. Foto: Bård Svendsen/ trondelag.com

Singsås

Kamer skinn og Brits Keramikk holder til i en koselig brukskunstbutikk,  like ved Rv. 30, rett over jernbanestasjonen på Singsås. Når du kommer inn døra møter du en koselig kafékrok, hvor du kan nyte en kopp kaffe og en rykende, nystekt vaffel. Vegger og utstillingsbord bugner av flotte produkter, og var du ikke nødvendigvis i shoppingmodus før du gikk inn døra, er det stor fare for at du blir det når du kommer inn og begynner å se deg rundt.

Brit modellerer skulpturer, veggsmykker, fisker og fugler. Hun dreier også kopper, vinkrus, fat og diverse annet, hvor hun leker med form, dekor og farger.

Kamer skinn produserer blant annet vesker, sekker, toalettmapper, sminkepunger, duker, vinhøner/kyr, og klær, som også kan sys på bestilling. Kamer bruker mest storfe- og elgskinn.

Storstuu Winsnes på Singsås laksefiske, Midtre Gauldal. Foto: Bård Svendsen/ trondelag.com

Storstuu Winsnes er en gammel gjestegård som har tatt imot gjester, særlig engelske sportsfiskere, helt siden 1882. Winsnes er medgrunneiere i Malum/Winsnes fiskevald, et av Gaulas beste, med opp mot 1400 kg oppfisket kvantum på det beste.

Winsnes tilbyr guidede fisketurer i områdene rundt Singsås, både til fots og på hesteryggen. Fra gården er det kort vei til starten på fjellplatået som går i ett med Forollhogna nasjonalpark, med utrolig flott natur og muligheter for villmarks- og naturopplevelser hele året.

Les mer om hva du kan oppleve På Ville Veier i Midtre Gauldal.

Se turforslag På Ville Veier.

Du vil kanskje også like