Tar du bilen med ut på eventyr i Trøndelag, kan du blant annet oppleve Trondheim, Røros, Tydal, Selbu og Stjørdal, med kultur, historie og spennende aktiviteter.

Dag 1: Trondheim

Opplev Trondheim, den kreative og historiske byen ved Trondheimsfjorden. På Scandic Nidelven kan du spise det som åtte år på rad er kåret til Norges beste hotellfrokost. Fra Ravnkloa kan du ta båt ut til Munkholmen, som opp gjennom tiden har blitt brukt både som forsvarsverk, kloster og fengsel. Rockheim – nasjonalt opplevelsessenter for pop og rock er absolutt verdt et besøk. NTNU Vitenskapsmuseet med ustillinger om naturvitenskap, arkeologi og kulturhistorie ble årets museum i Norge i 2010.

Bestill overnatting i Trondheim.

Kjerkgata på Røros i Trøndelag, Foto: Johnny Mazzilli

Dag 2: Trondheim – Røros

Turen sørover fra Trondheim til Røros tar ca. 2 ½ time gjennom Gauldalen. Mange forbinder regionen med elven Gaula som er en av verdens beste elver for sportsfiske etter atlantisk laks.

800 meter over havet ligger Røros, fjellbyen som står på UNESCO sin liste over verdens kulturarv. Utforsk de mange bakgårdene, hvor det ligger unike butikker og kafeer og nyt spennende, smakfull lokal mat på et av de mange koselige spisestedene.

Overnatting på Røros

Dag 3: Røros – Tydal

En guidet Bergstadsvandring i Røros er nærmest obligatorisk. Etterpå anbefales et besøk i Smelthytta, en av Rørosmuseets mange avdelinger, som viser hvordan gruvedriften ble gjort gjennom flere århundrer siden 1644.

Turen til Tydal langs fylkesvei 705 er eventyrlig. Og – den korteste, raskeste og vakreste veien mellom Røros og Stjørdal. Fjellbygda Tydal har noe særegent, eksotisk over seg. Det skyldes kanskje det mektige og alpine fjellmassivet Sylan, som har lokket fjellturister siden 1800-tallet. Velutviklede og merkede vandreruter guider deg gjennom terrenget, og her finnes flere tilbydere av guidede hesteturer med for eksempel Dyrhaug Ridesenter eller Patrusli Gård. På Væktarstua Hotell skrev Thor Heyerdal boken Kon-Tiki, og her finnes i dag en permanent utstilling som forteller historien om den eventyrlige ferden over Stillehavet i 1947.

Dag 4: Tydal – Selbu

Følg fylkesvei 705 til Selbu. Kjør langs Nea, en av Nord-Europas beste ørretelver, gjennom den skogkledde, smale elvedalen til den glir over i et åpent landskap. Selbu, med Selbusjøen som naturlig midtpunkt, preges av et åpent og tradisjonsrikt kulturlandskap.

Selbusjøen gir gode muligheter for fiske og annen avkobling. I Selbu anbefales Norsk Radiomuseum, Selbu Husflid, Selbu Bygdemuseum og Granby Gård sin utstilling om utvandringa til Amerika fra Selbu og Tydal.

Dag 5: Selbu – Stjørdal – Trondheim

I Stjørdal, like nord for Trondheim, ligger tettstedet Hell. Hell Station er et populært besøksmål for engelsktalende turister, ikke minst for å få bilde av seg selv under skiltet med teksten «Hell Gods Expedition».

Helleristningene på Hell og Hegra, Værnes kirke fra 1100 (Norges eldste «stående bygg»), Hegra Festning og Steinvikholm slott, like nord for sentrum, er noen av severdighetene i Stjørdal. Laksefiske i Stjørdalselva, kanopadling, klatring og sykkelutleie er populære aktiviteter.

Aktuelle avstander for denne bilturen

Trondheim – Røros 155 km (2 timer 10 min.)
Røros – Tydal 92 km (1 time 20 min.)
Tydal – Selbu 40 km (35 min.)
Selbu – Trondheim 70 km (1 time)
Hell – Trondheim 28 km (25 min.)

 Du vil kanskje også like