I Bymarka utenfor Trondheim finner du skiløyper som passer for både familieturer og treningsturer. Skiløypene i Bymarka er lett tilgjengelig med både buss og trikk.

Bymarka har 25 mil med skiløyper

Bymarka er Trondheims største og mest populære utfartssted, og ligger like utenfor Trondheim sentrum. Her finner du 250 kilometer med skiløyper, deriblant 6 lysløyper med lengder fra 2 kilometer til 10 kilometer.

Området har et svært variert turterreng, fra tette granskoger via vekslende skog- og myrterreng til snaufjell. Bymarka ligger på Byneshalvøya, og består hovedsaklig av Trondheim bymark, Leinstrandmarka og Bynesmarka.

Fem forslag til skiturer i Bymarka i Trondheim

1: Lian – Grønnlia – Elgsethytta – Lian

Turen går i all hovedsak i de indre delene av Bymarka, med en blanding av vidder og topper. Underveis kan du, på godværsdager, se både Sylan og Trollheimen. Du må være forberedt på en del utfordrende bakker, både oppover og nedover.

Lengden på denne turen er 17,7 kilometer, vanskelighetsgraden er middels og høyden varierer mellom 228 moh. og 556 moh.

2: Skitur fra Byneset til Heimdal

Denne turen går gjennom de indre delene av Bymarka; Bynesmarka og Leinstrandmarka, i kulturlandskap og heier forbi flere av de fine hyttene som ligger tilgjengelig i marka.

Lengden på denne turen er 14,1 kilometer, vanskelighetsgraden er krevende og høyden varierer fra 199 moh. til 556 moh. 

3: I klassiske spor fra Ila til Skistua

Dette er den klassiske skituren fra byen opp til Skistua langs Ilabekken, forbi Fjellseter til Skistua med retur ned Rustadrenna. Nedfartsmulighetene er blant de bedre i hele Bymarka og egner seg spesielt for skiløpere med solide fjell- eller telemarkski.

Lengden på denne turen er 11,5 kilometer, vanskelighetsgraden middels og høyden varierer fra 32 moh. til 449 moh.

4: I åpent landskap fra Ringvål til Byåsen

Turen går etter preparerte spor i det mest åpne landskapet i Bymarka, og er særlig godt egnet for måneskinnsturer. Den starter fra Ringvål, følger de store myrdragene nordover Leinstrandmarka, krysser Leirsjøen og tar opp innunder «Stykket» og langs myrdragene over Solemsåsen og ned Torshaugløypa til Wullumsgården.

Lengden på denne turen er 10,8 kilometer, vanskelighetsgraden er enkel og høyden varierer fra 177 moh. til 345 moh.

5: Langtur med Sverresborg – Lian – Haukåsen – Storheia – Gråkallen

Dette er full utnyttelse av Bymarka i løpet av en dag. Tradisjonene for å gå langturer på ski i nærterrenget er ikke så sterke i Trondheimsområdet som det for eksempel er i Osloområdet, men denne turen viser at det er mulig å gå turer på både 3 og 4 mil uten å krysse sine egne spor, også i Bymarka.

Lengden på denne turen er 31,1 kilometer, vanskelighetsgraden krevende og høyden varierer fra 167 moh. 523 til moh.

Skitur i Bymarka i Trondheim, Foto: Jonny Remmereit/tt.no

Hvordan reise til Bymarka i Trondheim

Du kan komme deg til Bymarka på flere måter. Det går buss og trikk til tre av de viktigste innfartsportene: Skistua, Lian og Granåsen Skisenter. Til Skistua kan du reise med buss nummer 10 fra Trondheim sentrum. Til Lian kan du reise med Gråkallbanen – trikken i Trondheim. Fra sentrum i Trondheim kan du også reise med buss nummer 19 til Granåsen VM-anlegg.

Reiser du til Bymarka med bil og trenger tilgang til parkering, finner du en oversikt over aktuelle parkeringsplasser i oversiktskartet nedenfor.

Løypekart for Bymarka

På skisporet.no finner du oversiktskart over skiløypene i Bymarka, med anvisning av parkeringsplasser, tråkketider, utkikkspunkt og serveringssteder/hytter.

Du vil kanskje også like