Namdalskysten strekker seg fra Flatanger i sør til Leka i nord. Her ligger flere øyer som egner seg godt for sykling, og transporten mellom øyene er god.

Øyhopping på Namdalskysten foregår i flott og spennende kystnatur, med opplevelsene tett på.

Øyhopping med sykkel, Namsos – Leka

Det finnes flere kombinasjonsmuligheter for øyhopping på Namdalskysten, men dette turforslaget beskriver strekningen Namsos-Leka på grunn av båtforbindelse. Total lengde for turen er 189 km, og turen foreslås delt opp i seks dager/etapper:

Dag 1: Namsos-Abelvær-Rørvik, 37 km.

Start dagen i Rockebyen Namsos og ta hurtigbåten (sommer) til det idylliske fiskeværet Abelvær. Sykle så nordover langs Landnamsvegen og nyt synet av hvite sandstrender, landbruksidyll og utsikten over storhavet. På veien kan du stoppe ved Ketilhaugen, Steine kirke eller Sverdrup-bautaen. Ta så av mot Rørvik. I Rørvik kan du besøke Kystmuseet Rørvik og oppleve autentisk kystkultur.

Dag 2: Rørvik-Leka. Mulighet for å sykle kort eller lang rundtur på Vikna, (10/30 km).

Fra Rørvik tar du hurtigbåt til sagaøya Leka – Norges Geologiske Nasjonalmonument. Du kan velge om du vil nyte dagen i Rørvik eller på Leka, eller sykle en 29 km lang rundtur i Vikna. Da sykler du enten sørover på Fv 770, så nordover på Fv 502 og ned til Rørvik igjen, eller motsatt. Det er også fint å sykle ut mot Lauvøya.

Dag 3: Leka rundt, 28 km.

Leka rundter en reise i unik geologi og fantastisk kulturlandskap. I 2010 ble øya kåret til Norges Geologiske Nasjonalmonument og i 2019 ble Leka og resten av Trollfjell Geopark UNESCO sertifisert. Noen høydepunkter på turen er Skei Utvalgte Kulturlandskap, Herlaugshaugen, vandring til Lekamøya og selvfølgelig den fascinerende geologien på vestsiden av øya.

Dag 4: Leka-Kolvereid, 53 km.

Start dagen med ferge fra Skei (Leka) til Gutvik og sykle rundt nordsiden av øya Austra. Her vil du se det majestetiske fjellet Heilhornet. Følg så Fv 771 og Fv 770 sørover til Kolvereid, som er Norges minste by. Ruta går langs havet med utsikt mot skjærgården.

Dag 5: Kolvereid-Jøa, 59 km.

Fra Kolvereid går turen videre mot Jøa via fergen Hofles – Lund. Denne etappen snirkler seg over små bruer, fra øy til øy og videre sørover på Fv 769. For å komme til Jøa tar du fergen Ølhammeren  – Seierstad. Jøa er kjent som «landet i eventyret» og forfatter Olav Duuns fødested. På sommeren kan du besøke blant annet Olav Duuns barndomshjem, Fosnes bygdemuseum og flere sjarmerende landhandlerier og gårdscaféer.

Dag 6: Jøa-Namsos

Den siste dagen på turen går reisen tilbake til Namsos med hurtigbåt. Før du drar kan du velge å sykle rundt Jøa (ca. 30 km) eller en av flere litt kortere merkede sykkelruterne. Du finner kart for sykkelrutene blant annet ved butikken på fergekaia, på kommunehuset og på nett. Det er mye dyreliv på Jøa, og øya er spesielt kjent for den store bestanden av rådyr.

Spennende attraksjoner på Namdalskysten

Turen foregår med sykkel, hurtigbåt og ferge. Underveis kan du besøke Kystmuseet Rørvik, den gamle handelsbutikken Berggården, Leka Bygdemuseum, Solsemhula med hulemalerier, Namdalsmuseet og Norsk Sagbruksmuseum. Du kan gå kulturstien i Rørvik sentrum, føle stemningen på kaia, delta på guidet historisk vandring i Rørvik sentrum, leie en båt og oppsøke flotte hvite strender. Det er også muligheter for leie av kajakk ved både Abelvær og Jøa. Guidede fisketurer kan du også bli med på.

På Fosennamsos Sjø sine hjemmesider finner du relevante båtruter for øyhopping på Namdalskysten.

Du vil kanskje også like