På øyhopping på Fosen utenfor Trondheim kan du suge til deg inntrykk fra sykkelsetet mens du sykler fra små pittoreske kystsamfunn til små idylliske øyer.

Kysten byr seg fram på beste måte og terrenget er ideelt for sykling. På øyhopping er det mange avstikkere som kan tas på sykkel eller til fots.

Opplev den fantastiske uberørte naturen, møt de vennlige menneskene, ta del i aktive naturopplevelser i en spennende del av kyst-Norge! Fosen kan by på havfiske, laksefiske, samt la deg få muligheten til å smake på våre lokale matretter, laget av lokale råvarer.

Dag 1: Trondheim – Rissa: 32 km

Man starter med å ta hurtigbåt fra Trondheim til Vanvikan, se www.kystekspressen.no for tidtabell. Båten koster ca. 75 Nok pr. voksen.

Ved ankomst Vanvikan, sykler man vestover og følger hovedveien og skilt til Rissa. Hele denne strekningen går langs fjorden. Første stopp er Museet Kystens Arv i Stadsbygd. Museet har landets største samling av gamle klinkbygde båter samt et aktivt trebåtbyggeri. Det tilbys også seilkurs med råseilbåt etter avtale med museet.

Annenhvert år om høsten settes spelet «Den Siste Viking» opp på amfiteateret på museet, som også har museumsbutikk, kunstutstilling i fjøset på Stadsbygd Prestegård og restaurant. Museet er åpent alle dager fra mai til september.

Etter besøket på Kystens Arv går ferden til tettstedet Rissa. Det eldste og mest kjente historiske området i Rissa er Reins Kloster. Her var det kongsgård i vikingtida, og mange av Norges konger og dronninger kan føre slekta si tilbake til Rein. På 1200-tallet opprettet hertug Skule et nonnekloster på gården, og i 300 år var dette et viktig religiøst og kulturelt sentrum. Overnatting Rissa Hotell.

Kystekspressen. Foto: Erik Røed / Tellus Works / trondelag.com

Dag 2 Rissa – Fevåg – Råkvåg: 45 km

Sykle Rv 718 hele veien langs fjorden. Ta første stopp i Fevåg. Nyt det billedskjønne tettstedet som ligger rett ved fjorden. Vi anbefaler en rastestopp hos Solgløtt Økologiske Hage. De dyrker frukt, bær og urter for salg og videreforedling. Man kan kjøpe egenproduserte urtedrikker, kosmetikk og få info om urter og oljer.

Turen går så videre langs Rv 718 til Råkvåg. Råkvåg er en sann kystperle. Stedet har fått nasjonal pris som et av de vakreste stedene i Norge. Her er kystkulturen og bryggerekken godt ivaretatt. Bryggerekka i Råkvåg skal være den største samlingen av sildebrygger utenom byene i Norge. Flere av bryggene ble bygd på slutten av 1800-tallet.

Da sildefisket var på topp i 1920-30 årene, var bryggene i Råkvågen et livlig sentrum for fiske . Eldre husker da båtene lå så tett at det gikk an å gå tørrskodd over vågen.

I bryggene er sildegarn og tønner byttet ut med kunst- og kulturutstillinger og spisesteder. På vågen er det snart like tett med fritidsbåter av ny og gammel årgang, som det var fiskebåter.

Overnatting i Råkvåg: Bjørkvik Hytteutleie. Dette er en gammel slektsgård med tradisjoner helt tilbake til 1865. Den nåværende eieren er 5. generasjon i slektsrekken. Gården er en typisk, norsk kystgård. De har 4 fullt utstyrte hytter og ei trønderlån til utleie.

Aktiviteter: fiskemuligheter både i sjøen, i ferskvann og to lakseelver, idylliske badeplasser ved sjøen, turterreng i heiene øst for Råkvåg.

Råkvåg på Fosen. Foto: Marius Rua / trondelag.com

Dag 3 Råkvåg – Åfjord: 35 km

Neste dag sykler man fra Råkvåg til Åfjord, langs Rv 715. Dette er den mest krevende etappen. Her er terrenget delvis kupert og man sykler gjennom skogsområder. Underveis passeres ere små innsjøer. Ta en eller flere rastestopp ved disse innsjøene.

Aktiviteter: kano- og kajakkutleie, ørret- og røyefiske i området (salg av fiskekort), fantastisk sandstrand byr på flotte bademuligheter for store og små, instruksjon i bruk av kano og kajakk, guiding til vanns og til fjells.

Dag 4 Åfjord – Linesøya – Stokkøya: 35 km

Etter frokost sykler man mot et av høydepunktene på turen, Stokkøya Sjøsenter. Følg skilting til Stokkøy og Linesøy. Løypa følger hovedveinettet fra Revsnes til Stokkøya over til Linesøya og videre rundt Linesøya. Det er satt opp 11 informasjonskilt som forteller om de fysiske, menneskeskapte sporene i landskapet. 3 stk skilt med oversiktskart er satt opp for orientering. Å sykle i dette landskapet gir sjelefred. Her er det en fantastisk skjærgård, og man sykler over broer fra øy til øy.

Overnatting og aktiviteter på Stokkøya Sjøsenter.

Stokkøya Sjøsenter har fått stor oppmerksomhet i media pga. deres spesialdesignede overnattingsrom, deres strandbar samt gode mat.

Dag 5 Stokkøya – Åfjord – Trondheim

Man sykler tilbake til Årnes i Åfjord og tar buss derfra direkte til Trondheim. For rutetider, se www.tronderbilene.no.

Buss fra Åfjord til Trondheim, tar ca 2,5 timer

Avstander

Dagsetapper:
Dag 1: Trondheim – Rissa, 32 km
Dag 2: Rissa – Fevåg – Råkvåg, 45 km
Dag 3: Råkvåg – Åfjord, 35 km
Dag 4: Åfjord – Linesøya – Stokkøya, 35 km
Dag 5: Stokkøya – Åfjord – Trondheim

Overnatting

Du vil kanskje også like