Øyrekka fra Frøya til Halten byr på gamle fiskevær og ekte kystkultur. Bli med på øyhopping med opplevelser på rekke og rad.
Øyhopping med kystekspressen
På øyhopping i skjærgården utenfor Frøya, kommer du til flere små, sjarmerende fiskevær. Fargerike trehus, idylliske omgivelser og flotte muligheter for fiske er noe av det som venter deg der ute. I enkelte av fiskeværene kan du gå fra øy til øy over broer, andre steder må du bruke båt. Overnatting er tilgjengelig på de fleste av øyene.
Med AtB kommer du deg til øyene Hitra, Frøya, Bogøyvær, Mausundvær, Sula, Halten og Dyrøya på en enkel og komfortabel måte.
Fiske på Hitra og Frøya
Frøya – en øy i øyriket
Frøya ligger helt ytterst og lengst sør på kysten av Trøndelag. Sammen med naboøya Hitra er Frøya kjent som et paradis for sportsfiskere. Kombinasjonen av skjærgård med over 6000 øyer, holmer og skjær, og samtidig kort vei ut til åpent hav, gjør området ideelt for fiske på mange ulike måter.
Fiske er den aktiviteten som lokker flest turister til Frøya, men i øyrekka utenfor Frøya er det blant annet et yrende dyreliv, hvor du blant annet kan dra på ørn- og selsafari.
Skjærgården utenfor Frøya egner seg også godt for dykking. Frøya Sportsdykkerklubb arrangerer turer og er behjelpelig med tips om steder hvor du kan dykke. For å være med på fellesturer må du være medlem, men medlemskap er åpent for alle og koster kun kroner 300,-
Er du interessert i historie kan et besøk til Titran på vestenden av Frøya være spennende. Her kan du blant annet besøke minnebautaen som ble reist for å hedre 140 fiskere som mistet livet under en orkan i 1899. Du kan også besøke Stabben Fort, som er en en rest fra den tyske okkupasjonen.
Mausundvær
Mausund, eller Mausundvær, er den første øygruppa du kommer til etter å ha forlatt Frøya med Kystekspressen eller ordinær ferge. Mausund, eller Mausen, som lokalbefolkningen sier, er et av Midt-Norges aller største fiskevær. Her bor det cirka 250 fastboende, og flesteparten av familiene har tradisjonelt fiske som viktigste levebrød.
På øya finner du blant annet butikk, skole, barnehage, hotell, restauranter, fotballbane (gress), skotthyllbane, idrettshus/grendehus, svømmehall og kapell.
Trenger du overnatting på Mausund, finner du det på Den Muntre Matros og på Mausundgløtt. Begge er behjelpelige med å legge opp aktiviteter for deg og ditt reisefølge, som safari, krabbefiske og lignende.
Gjæsingen, Sørburøy og Sauøya
Gjæsingen ligger i Froan, og har cirka 10 helårsboende. I likhet med naboøyene har Gjæsingen vært et fiskevær fullt av liv og trafikk. De senere tiårene har imidlertid fraflyttingen vært stor, og de fleste boligene blir i dag stort sett brukt som feriehus.
Sørburøy er den største øya i Froan, og har cirka 40 fastboende. De fleste av de fastboende bor på Nordøya, som også har butikk og hurtigbåt-kai.
Sauøya ligger rett nord for Sørburøy og har noen få fastboende. På Sauøya ligger Froan kapell fra 1904.
Fiskeværet Halten
Det gamle fiskeværet Halten ligger i naturreservatet og landskapsvernområdet Froan. For 100 år siden var det et yrende liv der, med både fiskemottak og hermetikkfabrikk.
I gamle dager var Halten det største fiskeværet i hele Trøndelag, og på det meste var det opp mot 1000 fiskere i været.
I dag fungerer Halten i stor grad som et idyllisk feriested. Tar du familien med på en tur til Halten, har dere fantastiske opplevelser i vente, både for voksne og barn. På Halten kan dere bo og feriere i et idyllisk og maritimt miljø langt fra de omgivelsene dere vanligvis ferdes i. Halten er stedet hvor dere senker skuldrene, finner ro og stillhet, fisker og går tur på svabergene.
Det er ingen fastboende på Halten lenger, men om sommeren våkner øyene til liv. Turistsesongen er primært fra juni til august, og da går det rutebåt dit.
Stiftelsen Halten NDM har til sammen over 50 sengeplasser, fordelt på rom i hovedhuset (Skanklåna) og brygga.
Halten ligger lengst nord i den 7 mil lange øyrekka utenfor Frøya, som strekker seg fra Kya i sørvest til Halten i nordøst. Fra Halten til Fast-Frøya (Svellingen) er det 5 mil, mens det inn til fastlandet på Fosen (Stokksund) er bare 3 mil.
Bogøyvær
Bogøyvær består av to øyer, Bogøy og Smaløy, som er sammenbundet med ei hengebru. Her er det bilfritt, og all «trafikk» på land skjer pr. trillebår på fint opparbeidede stier. Bogøyvær har flere varder og utkikkspunkt, og det er mange fine turmuligheter selv om avstandene naturlig nok er små.
Her er det flotte forhold for fiske og dykking.
Wold Kysttransport holder til på Bogøyvær, og kan ta deg med på øyhopping, havrafting, fyrbesøk, havfiske, kamskjelldykking eller strandhogg på den ytterste øy. De skreddersyr turer basert på hva du har lyst til å oppleve i øyregionen, og de har feriehus til leie dersom du ønsker å oppleve kysten over flere dager.
Bogøyvær har sin egen lille Supen Pub, hvor det fra tid til annen arrangeres konserter, temakvelder med mat og lignende.
Ønsker du å overnatte på Bogøy, finnes det leiligheter både på skolen og i tilknytning til Supen Pub, som kan leies.
Sula
Sula er en naturperle ytterst mot «storhavet», 1,5 mil ut for selve Frøya. Fra den 35 meter høye Sulshaugen, kan du se ut over deler av det eventyrlige øyriket Frøya utgjør. Sula har en tett trehusbebyggelse, og ligner litt på en småby.
Det bor cirka 80 personer på Sula, men i sommerhalvåret mangedobles dette antallet.
Sula var tidligere et viktig fiskevær, men har de siste tiårene opplevd stor fraflytting. Sula fyr, som ble automatisert i 1974, vitner om betydningen fiskeværet har hatt. Det nåværende fyret er fra 1909.
For overnatting anbefales Sula Rorbuer, som har både rorbuer og rom på havhotell. Et annet alternativ er å leie Fyrvokterboligen på Sula.
Sula har hurtigbåtforbindelse til Mausund, Froan og Halten, samt til Frøya og derfra videre til Trondheim. Det er fergeforbindelse fra Dyrøya på selve Frøya til Mausund og Sula.
Terna pub og Leia Havkro ligger helt nede ved kaia, og er Sula sin store møteplass. Terna Pub er stedet du går for å slukke tørsten og slå av en prat med lokalbefolkningen. Leia Havkro sine kokker baserer seg i all hovedsak på lokale råvarer, og tilbyr tradisjonelle fiskeretter såvel som internasjonale retter.
Froan naturreservat og landskapsvernområde
Verneområdet Froan dekker store deler av øyrekka fra Frøya til Halten. Froan har status som ramsarområde på grunn av sin betydning for trekkfugler.
Reservatet som ble opprettet i 1979, er det største sammenhengende havområdet som er fredet som naturreservat i Norge. Området omfatter øyene Gjæsingen, Sørburøy og Sauøy.
Froan naturreservat og landskapsvernområde omfatter et naturreservat på 400 km² fra Vingleia fyr i sørvest til Halten i nordøst, og et 80 km² område sørøst for naturreservatet, som er fredet som landskapsvernområde.
Området har et rikt fugleliv med et lavt antall hekkende arter, rundt 50, men med et stort antall fugler av hver art.
Med et par tusen hekkende storskarv huser Froan 10 prosent av bestanden i Norge. Det er begrensninger i fri ferdsel på land i enkelte tider av året.
Kartet over Frøya viser:
Sistranda på Frøya, Mausundvær, Bogøyvær, Sula, Gjæsingen, Sørburøy, Sauøya, Fiskeværet Halten