Øya Leka på Namdalskysten er Norges geologiske nasjonalmonument, og et eldorado for deg som liker aktivt friluftsliv og historiske opplevelser.

Leka – en bit av Amerika

Øya Leka ligger lengst nord i Trøndelag, og har vært bebodd i over 10.000 år. Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein som gir en karakteristisk gulrød farge, og som ellers bare finnes på den amerikanske siden av Atlanterhavet.

Norges geologiske nasjonalmonument

I 2010 ble Leka stemt fram som Norges geologiske nasjonalmonument. Kåringen ble gjennomført av UT.no, som er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening. Ønsker du å lære mer om steiner, mineraler og fossiler fra Leka spesielt, men Trøndelag og Nordland generelt, anbefales et besøk til Leka Steinsenter.

Ørnerovet

Mange forbinder Leka med Ørnerovet som fant sted 5. juni 1932 i Kvaløya. Vesle Svanhild (3 år) skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Jenta ble funnet på en fjellhylle 1700 meter unna der hun forsvant. Les mer om Svanhild og Ørnerovet.

Herlaugshaugen

Herlaugshaugen på Skei er en av Norges største gravhauger og landets største skipsgravhaug. Før var haugen opptil 12 m høy, men utgravinger på 1700- og 1800- tallet medførte store ødeleggelser. Haugen er 60-70 meter i diameter og det største menneskebygde byggverk fra før middelalderen nord for Dovre.

Solsemhula

De sjeldne hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912. Vitenskapelige undersøkelser viste at dette var et fornminne helt utenom det vanlige. I Nord Europa finnes det hulemalerier kun på kyststripen mellom Nord Trøndelag og Lofoten, ellers må man syd til Frankrike eller øst til Uralfjellene for å oppleve slike.

Leka i Namdalen. Foto: Søderholm - Steen / trondelag.com

Lekamøya

Lekamøya er en fjellformasjon og et gammelt sjømerke som det knytter seg et sagn til. Sagnet om Lekamøya er Norges lengste eventyr, og handlingen strekker seg fra Lofoten i nord og til Leka i sør. Hurtigruten bruker et døgn på å seile gjennom dette sagnet.

Lekamøya har for øvrig en form som gjør at den ser ut som en kvinne med et stort sjal over seg.

Fiske

Øya er et av de aller beste stedene langs Trøndelagskysten når det gjelder sjøfiske. Torsk, sei, flyndre, uer og hyse er de vanligste fiskesortene, men det finnes også gode muligheter for å dra opp enorme kveiter.

Båt og utstyr kan leies hos for eksempel Leka Motell & Camping. Det finnes også mange flotte fiskevann med gode muligheter for ørretfiske.

Leka rundt

Leka tilbyr flere flotte badeplasser. I tillegg til to offentlige badeplasser, Årdalssanden og Sørgutvikvatnet, finnes det også flere steder fine strender.

Skeinesset kultursti består av merkede turløyper og en egen geologiløype. Løypa går via historiske kulturminner og underveis har du utsikt til et fredet våtmarksområde.

400 kulturminner på øya

Ikke mange steder i Norge kan måle seg med Leka når det gjelder mangfold og tetthet av kulturminner. Det er registrert over 400 fornminner (kulturminner fra før 1537) i Leka. Blant de mange kulturminnene du kan oppleve er steinalderfunn, huler, hulemalerier, bygdeborger, hedenske kultsteder, kirketufter og gravhauger.

Fiskeværene Horta og Sklinna

Ute i havet vest for Leka ligger de to gamle fiskeværene Horta og Sklinna. Øygruppene er nå vernet for å ta vare på sjøfuglbestantene. Sklinna har blant annet verdens største koloni av Toppskarv.

Overnatting på Leka

Ønsker du å overnatte på Leka har du flere alternativer å velge blant:

Slik kommer du deg til Leka

Lokale flyplasser: Rørvik, Namsos, Brønnøysund
Hurtigruten: Nærmeste anløp i Rørvik og Brønnøysund
Tog: Nærmeste stoppested på Grong
Togbuss: Grong – Brønnøysund
Taxi korr. m/ togbuss: Til busspris: man-, ons- og fredager fra Kjelleidet til Gutvik
Ekspressbuss: Trondheim – Namsos
Med bil fra E6: Via Grong o/Gartland (Rv775), via Steinkjer (Rv17), eller via Svenningdal (Rv803)
Ferje: Leka (Skei) – Gutvik
Hurtigbåtsamband: Leka (Skei og Gutvik) – Rørvik – Namsos
Avstander: Steinkjer 200km; Namsos 146km; Rørvik 75km; Brønnøysund 90km

Les mer om Leka på VisitNamdalen.com.

Du vil kanskje også like