Fokus på fiskeutstyret varierer fra fisker til fisker, og om du skal fiske fra land eller fra båt avgjør i stor grad hva slags utstyr du bør
bruke.

Til sporadisk fiske kommer du langt med et rimelig og standard fiskesett. Da sikrer du deg også at stang, snelle og snøre er tilpasset hverandre. Er du derimot på jakt etter for eksempel kveite, krever det mer spesialiserte redskaper som fiskebelte, kortere stang og et kraftigere snøre.

Fiske fra land

Når du fisker fra land, trenger du en stang med en viss lengde (8-10 fot) og svikt i. Dette for å kunne kaste langt nok til å få sluken ut dit fisken står, og unngå å sette den fast når du sveiver inn.

For å unngå at sluken synker for fort, bør den helst ikke være tyngre enn 30 gram, men dette avhenger selvsagt av forholdene der du fisker.Fisker du etter torsk som står dypt, bør du bruke tyngre sluk.

Når det gjelder farge på sluken er et generelt råd å følge dagslyset; lyse sluker midt på dagen, og mørkere sluker i skumring og ved nattefiske.

To allround-sluker som passer til de fleste forhold, er Jensen-Pirken og Møre-silda, og disse bør være en del av en hver sluksamling.

Valg av snøre er også et element du må ta hensyn til. Et tykt snøre er mer solid, men vil ikke gli like godt gjennom stang-ringene når du kaster ut, og dermed blir kastene kortere. Et tynt snøre vil være enklere å kaste langt med, men kan ryke hvis du får stor fisk på kroken. Et veiledende tall er å bruke snøre som er 0,30 mm – 0,40 mm. Som en tommelfinger-regel bør du ha ca. 150 meter snøre på snella.

Fiske fra båt

Når du fisker fra båt er sjansen større for å få stor fisk på kroken. Siden du i tillegg ikke trenger å kaste langt, er det mest hensiktsmessig å bruke en kortere og kraftigere stang enn ved fiske fra land. Ved valg av snøre er det viktig å ha fangstens vekt i tankene. Et snøre med strekk i øker sjansen for å få fisken vellykket opp i båten. Sist, men ikke minst viktig, er valg av sluk og agn, som også bestemmes av hvilken måte du fisker fra båten på.

Ulike metoder for å fiske fra båt

Harping – langt snøre med flere skalldyrimitasjoner eller blanke skjeer. Slippes ned til bunnen og hales inn med varierende hastighet.
Pilking – egen pilkesluk på minimum 250 g. Snøret slippes ned til bunnen, og trekkes ca. en halv meter opp før pilkingen starter.
Dorging – fiske med stang fra båt i sakte fart, gjerne etter fisk som står nærme land.
Agnfiske – akkar, snegler, blåskjell eller reke på kroken. Brukes ved fiske etter spesielle fiskeslag som flyndre eller hvitting. Spør alltid lokalkjente der du fisker om hva slags utstyr som anbefales, det kan heve kvaliteten på fiskeopplevelsen betraktelig.

GPS

De fleste anlegg tilbyr lån av GPS når du leier båt. Bruk av GPS gir deg både en sikrere båttur og hjelper deg med å finne de gode fiskeplassene. Det er mulig å plotte inn ruter på forhånd, slik at du kan følge rutemarkeringen ut til fiskeplassen og tilbake igjen. Dette kan verten din hjelpe deg med.

Fiskeknuter

Her er to standard fiskeknuter som passer til de fleste typer utstyr.

Enkel slukknute:

Bjøreneknute:

Tips: sørg for at snøret er fuktig når du knyter fiskeknuten. Med et tørt snøre vil friksjonen skape høy temperatur når du strammer knuten, noe som øker sjansen for at snøret ryker når storfisken biter.

Du vil kanskje også like