Ro ned og nyt livet på Øyrekka

Øyrekka, som det gjerne kalles, er en rekke nydelige øyer utenfor Hitra og Frøya på den sørlige Trøndelagskysten. Her går tiden sakte og skuldrene er lave. Utforsk lokal mat, natur og historie – helt i ditt eget tempo.

Trondheim er et rikt utgangspunkt for opplevelser i Trøndelag, kollektivtilbud og hurtigbåt gjør regionen lett tilgjengelig også for de uten egen bil. Med reisekortet AtB SommerPass kan du reise så mye vil i hele Trøndelag i én uke. Det åpner et hav av muligheter!

Her kan du lese våre heteste tips fra Øyrekka, en seksdagers rundreise som kombinerer buss, båt og varierte aktiviteter. Overnattingene tar du i komfortable hoteller og rorbuer, eller lev det enkle liv i friluft med telt og lett oppakning. Vi garanterer uansett for mange nye og minneverdige kystopplevelser!

Prøv noe nytt, opplev vakre Øyrekka i sommer! Kanskje blir det ny favoritt?

Reiserute: Øyrekka trøndelagskysten
Hvor: Trondheim – Mausund – Bogøya – Sula – Hitra

Transport: Buss og hurtigbåt

Passer for: Turen har lavt tempo og passer for alle som vil oppleve sakte.

Varighet: Turen er foreslått over 5 dager, men ta den tiden du trenger og teksten til inspirasjon.

Dag 1: Trondheim – Mausund – Bogøyvær

Fra hurtigbåtterminalen i Trondheim setter du sjøbein og vender kjølen mot Hitra. Er du heldig kan du få litt sol på dekk – kanskje den aller beste måten å reise på. Etter en flott tur over fjorden hopper du av på Sandstad på Hitra, og går ombord bussen som korresponderer til Dyrøy fergeleie. I sommermånedene går det både ferge og hurtigbåt ut til Mausund. Her kan du gjerne ta en rundtur på egenhånd, mens Havna Kafé oppbevarer bagasjen din. Anne Sofie hos Havna Kafé har alt du trenger av matvarer til dagen, og hun vil nok også gi deg noen gode tips på gåturer i nærområdet – slik hun pleier. I gåavstand fra kaféen finner du Galleri Kvitblink, en liten kunstpause vi virkelig vil anbefale.

Ta hurtigbåten videre til Bogøya – og bestill gjerne to overnatting her, det er det verdt. Kanskje på Øvergården eller et av øyas gjestehus?

Aktiviteter: Guiding, shopping

Overnatting: Øvergården, Gjestehus.

Transport: Avreise Trondheim hurtigbåtterminal 08:10 – ankomst Mausundvær 11:50
Avreise Mausundvær 16:50 – ankomst Bogøya 17.05.

Dag 2: Bogøya

Det er på tide å ta livet helt med ro. Slappe av, utforske og reflektere, gjøre akkurat det som passer deg best. Er du derimot en som best henter energi gjennom aktivitet kan vi anbefale både kajakk og padlebrett. Du kan dra på skjærgårdssafari, med eller uten guide – eller hva med å leie båt og fiske din egen middag?

Du bør også få med deg «Gammelbutikken». Innehaveren er kjent for å ta sine gjester godt i mot og forteller gjerne en historie eller to – ingen kjenner øyas historie bedre! Øyas eget vannhull, legendariske Supen Pub, er også kjent for å underholde sine gjester. Som en stemningsfull avslutning på dagen kan vi anbefale å ta en gåtur langs turstien på øya.

Aktivitet: Kajakk, padling (SUP), Skjærgårdsafari med eller uten guide, leie båt

Overnatting: Øvergården

Transport: Om du ikke ønsker å fylle dagen med aktiviteter på øya, er det mulig å ta en tur-retur Bogøya-Mausund både på hverdag og lørdag. Kan passe godt for den som ønsker å reise direkte til Bogøya dag 1, og heller ta en utflukt til Mausund under oppholdet på Bogøya.

Dag 3 og 4: Bogøya – Sula

Etter en rolig morgen er tiden inne for å ta hurtigbåten til Sula. Her booker du gjerne husrom hos Sula Rorbuer og Havhotell – større grupper kan booke seg inn på fyrvokterboligen. På hotellet finner du spisestedet Edvardas, perfekt for lunsj og enkle retter. Terna Brygge byr på «Smaken av Sula» og stemningsfulle kulisser til maten.

Det er mye å oppleve her. Sula Rorbuer og Havhotell tilbyr flere aktiviteter, guidede vandringer og kajakkutleie. Det er fullt mulig å oppleve Sula på egenhånd, men vi anbefaler en guidet tur for å få et ordentlig innblikk i livet ved havet. På en guidet tur med SulaKultur får du en vandring rundt på øya med stopp på kapellet, sjåen (naust), fyrvokterboligen og fiskeværsmuseet. Du kan velge mellom turer på 45 minutter og 2 timer.

Utforsker du på egenhånd er Sula tilrettelagt med mange gode informasjonstavler som formidler bilder og historier rundt de forskjellige severdighetene. Fiskeværsmuseet er åpent for drop-in. Sula har også et eget kunstsenter og vi kan anbefale en tur innom Galleri Staangsund.

Overnatting: Fyrvokterboligen, Sula Rorbuer og Havhotell

Aktiviteter: SulaKultur, Sula Rorbuer og Havhotell, Fiskeværmuseet

Transport:

  • Hverdager: Kl. 12.05 – ankomst Sula hurtigbåtterminal 12:15 («sentrum» av Sula).
  • Hverdager: Kl. 14.35 – 14.55 ankomst med ferge til Lomsøya, en spasertur unna Sula Rorbuer og Havhotell som ligger på Føllingen-siden av Sula. Transport for anleggets gjester kan ordnes.
  • Lørdager: Avgang 11.25 og 18.40
  • Søndager: Avgang 17.55

Dag 5 og 6: Sula – Hitra – Trondheim

Er du tom for tid, tar du turen tilbake til Trondheim – men vi anbefaler likevel en natt på Hjorten Hotell Hitra. Hotellet er helt nytt og byr på god stemning, og god mat og drikke på Havmyran restaurant. Hotellet tilbyr også mange spennende aktivitetstilbud og turforslag. Hva med en rolig fottur til Fillheia, eller lynkurs i ølbrygging med Storm Bryggeri?

Når du bestemmer deg for å avslutte turen kan du for eksempel dra tilbake til Trondheim med buss og hurtigbåt, eller buss hele veien om du heller ønsker det.

Skulle du planlegge denne turen med bil og vil bruke mer tid på Hitra kan vi også anbefale Ansnes Brygger. Her får du et rikt og anerkjent utvalg av Norges beste sjømat, og du kan overnatte komfortabelt på stedet. Ta også en avstikker til idylliske Helgebostad og hagebruket som leverer varer til selveste Maaemo. Svinger du innom Dalpro får du kjøpt med deg deilig mat fra gårdsbutikken, og du finner aktiviteter for barna. Hva med fôring av tamme hjorter? Det er eksotisk det.

Overnatting: Hjorten Hotell.

Transport:

  • Hverdag: Avgang Sula 07.25 – 09.21–ankomst Fillan
  • Hverdag: Avgang Sula 15.00 – 17.31 ankomst Fillan
  • Lørdag: Avreise 12:50 – ankomst 15.36
  • Søndag: Avreise 14:50 – ankomst 17:26
  • Avreise Fillan 15.36 – ankomst 17.55 med buss og Kystekspress.

Du vil kanskje også like: