Norge på tvers er en sjudagers ekspedisjon i regi av Trondhjems Turistforening. Turen går langs 63º nord gjennom Trøndelagsfjellene, fra Stjørdal og kysten til fjellmassivet Sylan ved svenskegrensa.

Norge på tvers med Trondhjems Turistforening

Man kan velge å gå Norge på tvers-ruta med eller uten overnatting. Det er en krevende tur på ca 120 km, men velger man med overnatting på Trondhjems Turistforenings hytter slipper man å bære med seg telt og soveposer. I tillegg er det tre betjente hytter på ruta, som serverer treretters middag, en stor motivasjon etter en hel dag på tur! Expedition-passet selges på Trondhjems Turistforening sine nettsider her.

Dag 1: Stjørdal – Kvitfjellhytta 31 km

Dag 1 på ekspedisjonen Norge på tvers starter på Stjørdal og turistkontoret der. Deretter venter 31 km før man når Kvitfjellhytta. Dette er det lengste strekket på hele ekspedisjonen og de første 11 km går på asfalt, så dette kan være en hard start for beina om man ikke er vant til å gå med tung sekk på asfalt. Man kan dele opp denne turen og overnatte på Hembre gård, som har rabatt for DNT-medlemmer. Dette er ikke inkludert i Expedition-passet, men kan være verdt det om man ønsker en litt mykere start på turen. Et annet alternativ kan være å kjøre opp mot Hegra festning og starte turen herfra, så får man spart beina for asfaltgåing. Resten av løypa har en del stigning og mye myr, så her er det viktig med gode, vanntette sko. Kvitfjellhytta er en koselig, liten hytte. Her setter de opp lavo om det er mange besøkende. I tillegg er det et anneks med ett hundebur.

Norge på tvers - Hegra festning. Foto: Camilla Skaget Hansen/Trøndelag Reiseliv

Dag 2: Kvitfjellhytta – Prestøyhytta 12 km

Neste dag går man rutas korteste strekke. Hvor lang tid denne turen tar kommer veldig an på været. Hele turen bortsett fra de siste kilometerne opp på fjellet går i myr, så har det regnet kan det være tungt. Noen velger å ta denne og neste strekke i samme tur, det går nok fint for de sprekeste, men det kan bli travelt å rekke middagen på Schultzhytta om man har bestilt det.

Dag 2 Norge på tvers. Foto: Trøndelag Reiseliv/Camilla Skaget Hansen

Prestøyhytta er en veldig sjarmerende hytte, med stor platting rundt hele hytta. Veldig koselig område, spesielt når det er godt vær. Her har man også en flott utsikt over Stråsjøen Naturreservar, Prestøyan og Selbufjella. Her er det 16 sengeplasser, og også et eget anneks for hunder og eiere, med ett bur og en køyeseng.

Prestøyhytta. Foto: Trøndelag Reiseliv/Camilla Skaget Hansen

Dag 3: Prestøyhytta – Schulzhytta 16 km

Denne ruta går i fjellterreng. Her kan man også finne noen fine badeplasser på veien. Når man kommer frem på Schulzhytta venter det en deilig treretters middag! I tillegg er det turens første mulighet til dusj. Til frokost serveres nydelig hjemmebakt brød, og her er det lagt frem matpapir sånn at man kan lage matpakken klar til dagens etappe. På Schulzhytta er det et stort hunderom som ligger i hytta. Her er det flere køyesenger og hundebur.

Norge på tvers - dag 3. Foto: Camilla Skaget Hansen/Trøndelag Reiseliv

Dag 4: Schulzhytta – Ramsjøhytta 18 km

Denne etappen går gjennom variert terreng, og her kan man møte både sau, hest og rein på turen. Man går også gjennom majestetiske Ramskaret. Ramsjøhytta er den mest besøkte selvbetjente hytta, og det kan man skjønne når man ankommer. Den ligger rett ved den flotte Ramsjøen, med fjell som omringer området. Nydelig plass, med god standard på hyttene. Her er det egne hundehytter med kjøkkenkrok.

Norge på tvers - Ramsjøhytta. Foto: Camilla Skaget Hansen / trondelag.com

Dag 5: Ramsjøhytta – Storerikvollen 18 km

Denne ruta går i fjellskogterreng, og gjennom både skog og myr og ved vei. Her føler man at man begynner å bevege seg tilbake til sivilasjonen, og etter fem dager på tur kommer man inn i en rytme som gjør at turen blir enklere og enklere for hver dag som går, selv om man har gått på seg både gnagsår, slitne muskler og stive hofter. Høydepunktet her er definitivt å komme frem til vakre Storerikvollen hvor man kan kjøpe seg både vaffel og øl når man kommer frem. Her også serveres det en nydelig treretters middag, med god drikke til.

Storerikvollen - Norge på tvers. Foto: Camilla Skaget Hansen / trondelag.com

Dag 6: Storerikvollen – Nedalshytta 22 km

Denne etappen er godt klopplagt, som gjør det til en lettere etappe. Her går man i både tørt terreng, myrterreng og fjellterreng. Her får man en flott utsikt fra Sylmassivet over Nesjøen og Esandsjøen. Om man har veldig slitne bein kan man velge å ta båtveien og i tillegg få litt smaken av båtlivet på fjelltur. Har man fortsatt spreke bein anbefales det å legge inn en topptur til Storsylen som en del av denne etappen.

Nedalshytta - Norge på tvers. Foto: Camilla Skaget Hansen / trondelag.com

Dag 7: Nedalshytta – Svenskegrensa/mål 5 km

Siste etappe er på bare fem km, men går i ulendt og vått terreng. Her kan man velge å gå langs veien, en litt lengre etappe, men enklere. Går man den merkede løypa ser man målet en god stund før man kommer frem, og da er det ekstra godt når man når målet og kan offisielt si at man har gått Norge på tvers! Skal man gå videre til Stugudal er det 18 km til på etappen.

Det som er greit å sjekke her er videre transport. Stugudal har bussforbindelse til Stjørdal og Trondheim, men gjerne kun én gang om dagen og på ugunstige tidspunkt i ferietider. Ofte kan det være bedre å avtale å sitte på med noen man blir kjent med på Nedalshytta, her har man stor sannsynlighet for å treffe mange hyggelige folk!

Bestill din ekspedisjon gjennom Trondhjems Turistforening.

Les mer om andre sine opplevelser og bestill ditt ekspedisjonspass på norgepatvers.no 

Ramsjøhytta - Norge på tvers. Foto: Camilla Skaget Hansen / trondelag.com
Utsikt fra Norge på tvers i Trøndelag. Foto: Trøndelag Reiseliv/Camilla Skaget Hansen

Du vil kanskje også like