Besøk Nidarosdomen i sommer og oppdag den myteomspunnede katedralens hemmelige kriker og kroker.

Nidarosdomen – Norges Nasjonalhelligdom

Midt i hjertet av det historiske Trondheim, omgitt av moderne byliv og grønne lunger, ligger Nidaros Domkirke. Katedralen, som er verdens nordligste gotiske katedral, kalles Nidarosdomen på folkemunne, og er et viktig Europeisk pilegrimsmål.

Katedralen er et rikt utsmykket gotisk mesterverk som det er knyttet mange myter til. Den er bygget over graven til Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble hele landets evige konge. Under reformasjonen ble Olav den helliges levninger begravet på et hemmelig sted i katedralen. Fremdeles vet ingen akkurat hvor.

Byggingen av Nidarosdomen ble påbegynt i 1070 og stod ferdig rundt år 1300, men etter flere branner og dårlig vedlikehold var katedralen i dårlig forfatning. Det ble derfor påbegynt et stort restaureringsarbeider med «Domen» på slutten av 1800-tallet, da det ble bestemt at katedralen skulle gjenreises som et nasjonalt symbol. Restaureringen av Nidarosdomen har pågått siden da, og vil nok heller aldri være ferdig. I dag jobber rundt 30 håndverkere kontinuerlig med forskjellige prosjekter på katedralen for å ta vare på Nasjonalhelligdommen.

Opplev Nidarosdomen i sommer:

Byggekunst for evigheten

Katedralen er oppført i grågrønne kleberstein, og har på grunn av dette vært kjent som den mørke katedralen. Den mørke klebersteinen – de mørke glassmaleriene kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at Nidarosdomen har vært veldig mørk innvendig. En stor innsamlingsaksjon har imidlertid resultert i ny og moderne belysning, som er kommet på plass våren 2020. De som besøker Nidarosdomen i sommer får oppleve mange skatter i form av steinskulpturer, glassmalerier og vakre hvelv og bueganger, som tidligere har vært skjult i mørket.

Det mest iøynefallende trekket ved Nidarosdomen er Vestfronten med sitt enorme glassmaleri, Rosevinduet, som fremstiller dommedag, og de 76 statuene som fyller veggen mot vest.

Vestfronten på Nidarosdomen. Foto: Knut Åge Dahl

Turisme gjennom tusen år

Pilegrimer har valfartet til Nidarosdomen fra 1000-tallet og fram til i dag på grunn av helgenkongen Olav, men det er ikke lenger bare på grunn av en hellig reise at mange hvert år begir seg ut på Pilegrimsleden til verdens nordligste gotiske katedral. Stadig flere får øynene opp for den roen og opplevelsen Pilegrimsleden byr på.

Les mer om pilegrimsleden her:

Du vil også kanskje like:

Dronevideo av Nidarosdomen: TYD