I Namdalen finner du kystkulturlandskap og norske høyfjell. Fjellområdene i Indre Namdal er mektige og vakre. Namsen er et paradis for laksefiskere, og Grong er et yndet fritidssted både sommer og vinter.

Fiskeopplevelser i verdensklasse

Namdalen er viden kjent for å ha noen av Norges beste lakseelver, med Namsen som den mest fiskerike. Namsen er lakseelvenes dronning og ei perle for fiskeentusiaster. Elva er også kjent som historisk transportveg for enorme mengder tømmer som fløtes ned til sagbrukene i Namsos. Flere småelver rundt Namsen innbyr også til spennende kamper mellom fiskere og sprelske lakser.

Ønsker du fast grunn under beina, finnes det mange flotte fiskevann med gode forhold for fjellfiske både sommer og vinter. I høyfjellene og i de tre nasjonalparkene i Namdalen kan både erfarne og mindre erfarne fiske få flott fangst.

Havfiske er også en stor del av livet nord i Trøndelag. Langs Namdalskysten fiskes det blant annet skrei på vinteren og sei, kveite, hyse, makrell og sild resten av året. Flere steder er det mulig å leie båt, også med egen skipper eller guide.  Skitt fiske!

Fantastisk villmark

I Namdalen ligger hele tre nasjonalparker du kan boltre deg i: Børgefjell nasjonalpark, Lierne nasjonalparkog Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Ryktene om flotte vandremuligheter og fiskevann har ført mang en friluftsentusiast til de mektige naturområdene som byr på fantastiske naturopplevelser. Området er godt egnet til jakt av både småvilt og storvilt, og det er et mangfoldig dyreliv og variert landskap i alle de tre nasjonalparkene. Børgefjell nasjonalpark er spesielt kjent for fjellrev, mens Lierne nasjonalpark er kjent for bjørn. Det er også reindrift i hele regionen og du kan møte på flere samiske kulturminner i nasjonalparkene. Fantastisk villmark venter på deg i indre Namdalen, året rundt.

Kveldsutsikt i Børgefjell nasjonalpark. Foto: Bernartwood / trondelag.com

Aktiviteter for enhver

Namdalsregionen egner seg godt til sykling, fjelltur og vandring, og det er etablert et stort antall ferdigmerkede løyper med ulik vanskelighetsgrad. Her finner du toppturer til fjell som Heimdalhaugen og Dærga, kystløyper som Dunafjellet, og turer i nasjonalparker, kulturstier og vandreturer – for å nevne noe. På geologiøya Leka kan du gå en egen geologiløype. Anbefalte sykkelruter inkluderer blant annet Jøa rundt, Leka rundt og mange merkede sykkelruter i indre Namdal. Ved Namdalskysten er det også blitt merket mange padleløper for kajakk, fra Flatanger i sør til Leka i nord. Utallige holmer og øyer skaper et beskyttende skjold mot storhavet og gjør området ideelt for padleturer i havkajakk. Namdalskysten er også svært godt egnet for fridykking og vrakdykking.

Den naturnære regionen byr også på mange muligheter for opplevelser med dyr i området. Bli med «Ørnemannen» ut på ørnesafari, dra på beversafari eller elgsafari og gå på spor etter bjørn i Lierne. I Namsskogan Familiepark kan du ikke bare lære om ulike rovdyr som bjørn, gaupe og ulv, store og små kan også prøve seg på zipline, «kræsjbåter», klatring og andre spennende aktiviteter.

Leka i Namdalsregionen. Foto: Steinar Johansen /trondelag.com

Geologi, kulturarv og rik lokal historie

Leka, med sin unike geologi, er Norges Geologiske Nasjonalmonument, og i 2019 ble kommunen en del av Trollfjell UNESCO Geopark. På Leka finner du blant annet skatter som Skei Utvalgte Kulturlandskap, Herlaugshaugen og over 400 kulturminner.

Langs Namdalskysten sør for Leka venter det deg også mye rik lokal historie, og kystkulturen formidles flere steder langs kysten. Blant annet finner du Kystmuseet Rørvik og det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan, ett av kystens mest særpregede overnattingssteder som i sin tid et av de største fiskeværene sør for Lofoten.

Regionhovedstaden Namsos  ble totalt utslettet av tyske bombefly i 1940 og fremstår nå i etterkrigstidens gjenreisningsarkitektur. Byen er handelssted og for mange kjent for sin musikktradisjon. Her ble Trønderrocken født, og flere av landets fremste artister gjennom de siste 40 år kommer fra byen.

Namdalsmuseet og Norsk Sagbruksmuseum ligger også i Namsos. Sagbruksmuseet har bevart Spillum Dampsag & Høvleri som en tidsboble som tar deg tilbake til slutten av 1800-tallet.  I Namdalen er det også svært mange gravhauger, historiske bygninger og kulturminner av samisk opprinnelse.

Finn og bestill overnatting i Namdalen

Skal du overnatte på Namdalen har du mange muligheter å velge blant. Her finner du alt fra de store hotellkjedene via frittstående og hjemmekoselige hoteller til hytter og leiligheter.

Aktiviteter i Namdalen

Andre reisemål i Trøndelag