Er du en av dem som aldri helt får nok tid når du er på reise? Farer du fra sted til sted – i høyt tempo – for å få med deg «alt»? Er reiseruta stappfull av attraksjoner og sjekkpunkter du må krysse av – og helst ta bilde av? Her er hvorfor Trøndelag kan være drømmedestinasjonen din.

Hvis du er en samler, er du kanskje vant til å prioritere kvantitet. I Trøndelag kan du få nettopp det – helt uten å velge bort kvalitet. Regionen vår har nemlig enormt mange opplevelser på et lite område. Uansett om du foretrekker Instagram-vennlig naturlandskap, storslått arkitektur, kulturhistoriske landemerker eller mer symbolske opplevelser, finner du dem her. I kort avstand fra hverandre. 

En buffet av perler

Speilsalen, Britannia Hotel
Foto: Dreyer Hensley

Fra storbyluksus i midtbyen, med overnatting på Britannia hotel og Michelin-mat i Speilsalen…

 til den kulturhistoriske mastodonten Nidarosdomen.

Bare noen steinkast fra hverandre.

Dra noen mil lenger ut, og du kommer til den villeste og råeste utmark. Noen mil til og du befinner deg i Røros – Verdensarven med sin fabelaktige historie og natur.

Moskussafari på Dovrefjell ved Oppdal i Trøndelag
Foto: Sigbjørn Frengen

En rundreise i Trøndelag er som en matbuffet hvor alt frister. Og hvor du aldri behøver å vente på en ledig klype – for her er det alltid plass. Det er få turister og dyktige guider. Det er tilgjengelig, gjestfritt, trygt og enkelt. Fra velkjente attraksjoner til skjulte perler – en reise i Trøndelag er kort og godt en skattejegers drøm.

Motiverende med stor M

Det ville selvsagt vært en unnlatelsessynd å reise til Trøndelag uten å besøke Nidarosdomen. En unik skatt i Norge, kaller Anne Strømmen det.

Anne er avdelingsdirektør for publikumsavdelingen ved domkirken. 

– Vi har for det første ikke mange katedraler i Norge. Men så er det også nasjonalhelligdommen vår. På en måte kan du si at det oppsummerer hele Norgeshistorien gjennom 1000 år. 

Strømmen er også opptatt av museet erkebispegården, slottsanlegget som ligger like inntil Nidarosdomen. 

– Denne er også voldsomt spennende. Domen mister en dimensjon uten den. Erkebispegården forteller en historie om tidsepokene frem til den ble museum. Erkebispetiden, lensherretiden og militærtiden. Det er kanskje litt mindre kjente sider av norgeshistorien, sier hun og legger til:

– Og det er så mye gull av historier! Visste du for eksempel at Nordens eldste kalkun finnes her? Både som utgravingsfunn og avbildet i et kalkmaleri. Ja, og så har vi jo riksregaliene. Det er det nok mange som ikke vet. Dette er jo Norges kroner!

Verdensarven Røros

Et par timers kjøring unna Nidarosdomen ligger Røros. Det er 40 år siden selve Bergstaden ble plassert på UNESCOs verdensarvliste. I dag er det hele 145 kvadratkilometer som er verdensarv.

– Det omfatter jordbrukslandskapene rundt byen, to store gruveområder, Femundshytta og én av vinterledene. Men det er selvsagt trehusbyggelsen, Bergstaden, Røros kirke og Smelthytta som er de store trekkplastrene. I år hadde vi mer besøk enn noen gang, og det tror jeg er fordi vi tilbyr noe mer enn bare vakker natur. Vi har det også, men det er så mye historier, kulturminner og formidling her.

Det sier Torfinn Rohde, verdensarvkoordinator ved Røros kommune. Han forteller om den unike følelsen av å tusle opp gatene blant trehusene og opp på Slagghaugene. Og den forbløffende vakre Røros kirke – som er like slående innvendig som utvendig. 

– I tillegg er det så mye som foregår her. Røros har jo 8 år på rad blitt kåret til kommunen med det beste kulturtilbudet. Rørosmartnan er en selvskrevet opplevelse, med over 80 000 som er innom hvert år. Det er blitt mye mer enn bare handel, med folkemusikk og flere små arrangementer inne i arrangementet, sier han og kommer med to anbefalinger til:

– I august bør du få med deg Elden, som er et stort uteteater på Slagghaugene. Og i mars er det Vinterfestspill i Bergstaden, en kammermusikkfestival som virkelig har festet seg.