Steinvikholm Slott ligger på en liten øy ved Skatval. Midt på 1500-tallet lå maktsenteret i Norge her, og de 5 meter tykke veggene har mye historie å fortelle.

Innlegget er skrevet av
Runa Eggen, 28.08.2012

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Det er Steinvikholm slott på halvøya Skatval i Stjørdal kommune som er adressen for dagens utflukt. Vi svinger av E6 og manøvrerer oss nedover mot fjorden, og ender til slutt ved fjordkanten til Åsenfjorden, en fjordarm til Trondheimsfjorden.

Foran oss ser vi en annen halvøy, Frosta, men det er slottet rett foran oss som får oppmerksomheten nå. Det er mektig og formidler styrke. Men på denne solskinnsdagen blir jeg også begeistret over fjordutsikten. Mektig og vakkert på en gang.

– Vi har nettopp avsluttet årets operasesong, forteller omviseren vår. Hvert år i august setter vi opp historien om Steinvikholm slott som en midnattsopera. I år var det nittende året på rad. Operaen er en fin måte å formidle dramatikken som fant sted her på midten av 1500-tallet.

Steinvikholmen på Skatval. Foto: Marius Rua / trondelag.com

Noe av det største i norsk historie

Den dramatikken har gått litt i glemmeboka mi. Derfor blir jeg helt oppslukt av historien som omviseren forteller oss.

Byggherre var Norges siste katolske erkebiskop, Olav Engelbrektsson. I 1532 stod Steinvikholm slott ferdig. Det var hjem og arbeidsplass for Engelbrektsson, og fram til 1537 var Steinvikholm Norges maktsentrum.

Reformasjonen er en av de største hendelser i Norges historie, forteller vår omviser.

Så mange hendelser henger sammen. Det forstår jeg etter en time med omvisning. Slaget på Stiklestad i 1030 endte med innføring av kristendommen, Nidarosdomen ble bygget, og senere Steinvikholm slott. Og i 1537 ble Norge okkupert av Danmark, og katolisismens tid var over.

Kortversjon av en lang og interessant historie. Historiekunnskapene får en solid oppdatering. Et praktbygg er alltid flott å se på. Spesielt dette!

Fem meter tjukke steinvegger er i seg selv verdt et besøk. Men det er omvisningen som fasinerer mest. Alt blir så mye mer interessant når historien rundt blir fortalt. Slik er det også med Steinvikholm slott. Hvorfor, av hvem, hvordan.

Du vil kanskje også like