En eventyrlig matreise i Trøndelag

Siden Michelin-stjernene drysset over Trondheim har det bare gått oppover. Visste du at Trondheim og Trøndelag i 2022 skal smykke seg med tittelen European Region of Gastronomy?» Det kan du nyte godt av allerede nå.

På jakt etter matopplevelser? Da kommer du faktisk ikke utenom Trøndelag. Her har vi samlet våre beste tips for den trønderske matreisen – scroll deg nedover for en reise gjennom en europeisk matregion.

Foto: Øystein Moe / Helmet / trondelag.com

Mat er næring, men det er i tillegg så uendelig mye mer. Tenk på alt som følger maten…

Foto: Øystein Moe / Helmet / trondelag.com

Råvarene kommer fra et sted, fra bonden som legger sin stolthet i å dyrke grønnsaker, eller fra bonden som vet at glade dyr gir den beste melka og det beste kjøttet. Fra fiskeren, dykkeren og sankeren. Alt med utspring i den unike geologien, jordsmonnet og lysforholdene vi har her i Trøndelag.

Foto: Øystein Moe / Helmet / trondelag.com

Håndverk og tradisjoner er det som gir maten sin historie, en historie som gir mersmak. I Trøndelag har vi over 1000 år med mat- og drikketradisjoner som fortsatt preger matbildet, og som forvaltes både respektfullt og kreativt av håndverksutøverne.

Foto: Øystein Moe / Helmet / trondelag.com

Det er noe med det å komme til dekket bord, en lun og god stemning og en forventning om at i kveld skal gode øyeblikk deles. Et godt trøndersk vertskap tar vare på gjestene sine, og serverer mat og drikke ispedd gode historier og kunnskap om det du får servert.

Opplevelsen er duftene, lydene og smakene. Det er de gode samtalene, bildene og minnene du sitter igjen med. Mat er selve limet i et sosialt liv, det er utforskertrang og en reise gjennom kunnskap og historie. Mat er så mye mer enn bare næring.

Gastrobyen Trondheim

Speilsalen på Britannia / Foto: Øystein Moe, Helmet

Det er skrevet utallige historier om tusenårsbyen Trondheim. Historien om Trondheim som mathovedstad og gastroby skrives akkurat nå, og du kan være en del av den. Gled deg til å oppleve byen med gastronomiske perler på rekke og rad! Trondheim er akkurat nå «Home Of Nordic Flavors».

Her finner du Michelin-restauranter som Speilsalen, Credo og Fagn, Norges beste hotellfrokost, kokker og servitører med VM- og NM-titler. Her serveres det aller beste fra den kompromissløse bonden. Fra fiskeren. Bakeren. Kamskjelldykkeren. Ja – lista er lang, og du finner de i alle kriker og kroker av Trøndelag. I byen finner du menneskene bak gourmetperlene – kokkene som har hentet inspirasjon og erfaring fra verdenskjente restauranter, flyttet tilbake og etablert sine egne konsepter. Felles for dem alle er et fokus på bærekraft, lokale råvarer og smaker som er ærlig mot både jorda og havet. Det blir det faktisk veldig god mat av.

Det er ikke bare i restaurantene du kan utforske Trondheims matperler – det trekker også ut i gatene. Hvert år arrangeres Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen under Olavsfest. Festivalen samler mer enn 200 mat- og drikkeprodusenter, aktiviteter for barna, og underholdende kokkeleringer. Stemningen er en ting, lukten av matspesialiteter og mathåndverk på hvert et bodhjørne er i tillegg grunn nok til å ta turen.

Les mer om Trondheims Michelin-restauranter her

Lokalmat et høvdingsete verdig

Kanskje var det all den gode maten som gjorde at vikinghøvdinger slo seg ned på Innherred? Det kan vi bare spekulere i. Det som er sikkert, er at Innherred kan by på både vikingehistorie og ekstremt god lokal mat og drikke. Langs Den Gyldne Omvei, og ellers i regionen, kan du smake deg gjennom noen av Trøndelags beste lokalmatprodusenter. Hva med et besøk på Berg Gård for deres egenproduserte karve og Inderøy-akevitt? Eller hva med bakverk fra Gulburet og prisbelønnet ost fra Gangstad Gårdsysteri? Tar du turen til Steinkjer kan vi med hjertet i hånden anbefale et besøk hos Kulturgården Bjerkem og gourmetrestauranten Experience.

Et naturlig anheng på lokalmatmatreisen på Innherred, er et besøk på Stiklestad. Her stod Norgeshistoriens viktigste slag i år 1030, hvor vikingkongen Olav Haraldsson falt og et år senere ble gjort til helgen. I dag kan du nyte lokalmat i restauranten, samt egne kvelder med blant annet unike middelaldermåltid i det rekonstruerte Langhuset og Gjesteloftet på Stiklastadir middelaldergård.

Lokalmathovedstaden Røros

Lokalmatsafari på Røros. Foto: Marius Rua/trondelag.com

Midt i et tilsynelatende karrig fjell- og viddelandskap finner du UNESCO-verdensarven og lokalmathovedstaden Røros. Her står lokal matproduksjon sterkt, og gjennom godt samarbeid har Rørosregionen skapt et mateventyr uten sidestykke.

Rørosregionen er internasjonalt kjent for matproduksjon og bergverkshistorie. Disse to spiller hverandre gode, og gjør at du kan få maks uttelling på et besøk i «Bergstaden». Basert på maten kan vi med hånden på hjertet anbefale Vauldalen Fjellhotell med sine spesialiteter fra fjellregionen. Hos Galåvolden Gård kan du kjøpe egg, kjøtt og is – for å nevne noe. I sentrum kan man bo og spise godt på Røros Hotell eller Vertshuset. For å bli enda bedre kjent med lokalmathovedstaden anbefaler vi en lokalmatsafari i byen, eller ute i regionen.

Når vi først snakker om mat fra Rørostraktene, kommer vi nok ikke utenom det velrennomerte Rørosmeieriet. Her produserer de med høy kvalitet og i takt med naturen og kulturen. Historien strekker seg tilbake til 1856 og Rausjødalen setermeieri, Nord-Europas første meierisamvirke. Du har kanskje hørt om noen av produktene de lager? Av spesialiteter kan vi nevne Rørossmør, Rørosrømme, Skjørost, Tjukkmjølk (ja, de sier mjølk!). Meieriet har også et eget meieriutsalg og nettbutikk.

Samisk kultur har alltid vært, og er fortsatt, en stolt og viktig del av mattradisjonene i området. Stensaas Reinsdyrslakteri vet hva de driver med, ikke så rart etter 130 års drift. I gårdsbutikk og nettbutikk får du kjøpt kjøtt av reinsdyr, elg, rype og fjellfisk. Hos Rørosrein kan du også kjøpe samiske spesialiteter, og du kan til og med få møte dyra. Hva med en sledetur i skogen på vinterstid?

Vi kunne ha fortsatt hele denne artikkelen med Røros, men du får bare ta turen og oppleve det selv. Vi anbefaler om sagt en lokalmatsafari!

Ramsalte matopplevelser på Hitra, Frøya og Fosen

Blåskjell på Trøndelagskysten / Foto: Øystein Moe, Helmet

På Hitra og Frøya er det friskt, vilt, ramsalt – og veldig gjestmildt. Her kommer du tett på havets eget skattekammer, via råvarer som hører kysten til; krabber, skjell, fisk rett fra havet, lokal ost, saue- og hjortekjøtt i verdensklasse. Overalt hvor du går er de lokale lidenskapelig opptatt av matproduksjon i samspill med naturen. På Ansnes Brygger får du servert havets festbord, smaksatt med drikke fra husets eget bryggeri. Tar du turen til Hotell Frøya byr de deg på en fantastisk god småmatbuffet og overnatting i moderne rom med utsikt mot selveste storhavet. På kvelden kan du nyte et glass i skybaren.

Tar du turen videre nordover til Fosenhalvøya, er du tett på både hav og fjell – og mektige historier. Fosen er kontrastenes rike, her kan du nye ferske blåskjell og skuet av moderne arkitektur på populære og idylliske Stokkøya. Du kan dra på havfiske i skjærgården og klatre opp «Munken» for en upåklagelig utsikt over Trondheimsfjorden. Opplevelser som gir deg det beste fra havet, og fra fjellet. I tidlige dager, da båtene skulle søke ly for været, trakk de inn til Kuringen Bryggehotell. Her er det fortsatt lys i vinduet og lokale godsaker på bordet. Like ved ligger Stokkøya Sjøsenter, kjent for sin strandbar og arkitektoniske krumspring. Fosen Fjordhotell i Åfjord og Ørland Kysthotell på Brekstad kan by på lokale kamskjell, sild og annen fisk fra havet. Heggli Urtehage i Stadsbygd inviterer deg med på urtevandringer hvor du kan lære mye om urter til bruk i matlaging.

Fra fjord til fjell i Stjørdalsføret

Stjørdal er kanskje best kjent for Steinvikholmen og midnattsopera – men her er det mange matskatter å oppdage! Dalen strekker seg fra Stjørdal ved fjorden, til fjellbygda Meråker. Plukker du med nabokommunene Selbu, Tydal og Frosta inn i miksen kan du boltre deg i spennende aktiviteter og varierte smaker hele året.

Den tradisjonsrike gården Hjelseng Gård er verdt et besøk. Her finner du Langøra Kaffebrenneri med åpent brenneriutsalg, og Stolt Bryggeri, et håndbryggeri med en kreativ tvist på lokale råvarer og tradisjoner – i tillegg til gårdsmatutsalg. Av andre gårdsmatutsalg kan vi nevne Gårdsbua og Potetrampa langs E14, Julseth Østre øverst i Lånke, Steinvik Gårdsutsalg på Skatval ved vakre Steinvikholm Slott. Ønsker du overnatting på historisk grunn kan vi anbefale Ersgard, kjent for sitt gode vertskap og bringebærbresserte lammelår.

I Fagerlia i Meråker finner du flotte matopplevelser på Kirkebyfjellet, og helt inne ved svenskegrensa ligger Teveltunet – et overnattingssted med god lokal mat, eget fjellbryggeri, samlokalisert med hele familiens Rypetoppen Adventurepark.

På Frosta, Trondheims egen kjøkkenhage, finner du gårdsutsalg og matspesialiteter rundt hver en sving. Kjører du gjennom Selbu anbefaler vi en tur innom sjokoladefabrikken «Jentene på Tunet – Chocolatiér» for det som godt kan være Norges beste sjokolade. Er du ute etter en fler-retters lokal opplevelse kan vi anbefale Einberget gårdsrestaurant, hvor innehaveren har konvertert fjøset til en førsteklasses restaurant med fantastiske tilbakemeldinger.

Les mer hos Auk – Smaker fra Stjørdalsføret.

Mat i særklasse på Oppdal

Matspesialiteter på Bortistu Gjestegård / Foto: Oppdal Smak Av Fjell
Matspesialiteter på Bortistu Gjestegård / Foto: Oppdal Smak Av Fjell

Med sine ruvende fjell og grønne daler er Oppdal perfekt for aktiviteter og turer i storslått natur. Det du kanskje ikke visste er at Oppdal har Nord-Europas mest næringsrike beitegress og et eksepsjonelt jordsmonn! Dette gir seg uttrykk i lammekjøtt og mandelpotet i særklasse.

Finner du merket «Oppdal – Smak av Fjell» kan du være sikker på å kjøpe lokalt mathåndverk. Produktene finner du blant annet i bygdas mathall midt i sentrum; Oppdal Smak og Behag. Her frister Oppdalingene med alt fra lokale Limousin-hamburgere, spekemat og lammeprodukter, til syltetøy og bær fra Oppdalsfjella. Det er en kjensgjerning at mat fra fjellet smaker mer, og annerledes enn annen mat.

Skal du overnatte kan vi tipse deg om en fjellperle av de sjeldne. Innerst i Storlidalen, «der veien tar slutt – og alt begynner», ligger Bortistu Gjestegård kjent for sitt bassturøkte lammelår. I moskusens rike, i mektige Dovrefjell, ligger historiske Kongsvold Fjeldstue. I sentrum kan du trygt bo på både Oppdal Turisthotell og Quality Hotel Skifer – gode hoteller med sesongbasert lokal meny.

Mangfoldige Namdalen

Foto: Buckethaus / Marius Rua / trondelag.com
Foto: Buckethaus / Marius Rua / trondelag.com

Vakre og mangfoldige Namdalen er ikke først og fremst kjent for mat, men i regionens varierte natur og kultur vil du kunne finne matskatter i fleng! Starter du matreisen i Rørvik kan du nyte fiskemiddager med sei og torsk, og du kan besøke Kystmuseet for et innblikk i fiskehistorien på Namdalskysten. Du kan smake lokale spesialiteter som laks, torsk, fiskekaker, røkt og gravet fisk! Fra fjellet kan Namdalen by på blant annet einebærrøkt blåfjellrøye, badsturøkt skinke, elg, økologisk lam, pølser, LiBab (en kjempegod lokal reinsdyrvariant av kebab med tyttebærkrem), klenning og tynnbrød. For ikke å snakke om osten «Gammel Erik» som har vunnet internasjonale priser. Eller hva med Sjenkestova i rurale Skorovass? Der har de imponerende 500 forskjellige ølsorter, 170 sorter akevitt og ikke minst god mat og spennende historier fra gruvedriften i gamledager.

Frodige Orkland

I det frodige Orkland har kunnskapsrike bønder drevet jorda i generasjoner. Her har dyra godt beite, noe som gir førsteklasses melk og en gylden mulighet for bøndene. Bøndene vet å utnytte ressursene, og lager her medaljevinnende oster og rømme av Michelin-kvalitet. Edelt håndverk er holdt i hevd over generasjoner! I tillegg til den lakserike elva Orkla, er kysten rik på fisk og sjøkreps av aller ypperste kvalitet. Orkland byr på spennende historie, noe du kan oppleve gjennom herskapelige Bårdshaug Herregård – de som har huset og servert gjester fra fjern og nær i over 100 år. Orkla Gjestebolig kan by på førsteklasses mat og overnatting i det som kan sies å være kongelige omgivelser. Orkland er nabo med Trollheimen, det betyr at du i tillegg til gode matopplevelser kan få store opplevelser i naturen med for eksempel kanopadling, vandring og hundekjøring.

Du vil kanskje også like: