Røros er en av Trøndelags perler. Å dra hit vinterstid er som å reise tilbake i tid, spesielt om du opplever byen med hest og slede.

Artikkelen er skrevet for Trøndelag Reiseliv AS av LBi AS, på vegne av Carlson Rezidor Hotel Group.

Har du noen gang vært på Røros, så vet du at et besøk hit er som å komme til et Norge fra en svunnen tid. I 1980 kom det lille gruvesamfunnet med på UNESCOs verdensarvliste, og det er ikke uten grunn. Det er noe helt særegent med denne bergstaden som hvert år lokker turister på besøk. Best er opplevelsen om du drar hit om vinteren. Temperaturer som er blant de kaldeste i landet, gjør Røros til et magisk eventyrland av glitrende snø. Bli med på en reise tilbake i tid med hest og slede på Røros.

Snødekte gamle trehus i Sleggveien på Røros . Foto: Finn Nilsen / trondelag.com

Autentisk

Var du blant dem som så på barnetv-serien «Jul i Blåfjell» sammen med barna? Da vil et besøk til det tidligere gruvesamfunnet være en magisk opplevelse. Den populære serien ble nemlig filmet her. Husker du «Veien til Blåfjell»? Dette var den vernede Sleggveien på Røros og tar du turen hit kan du se restaurerte bygninger hvor blant annet reisende, løsarbeidere og andre som ikke hadde gårdsbruk pleide å bo. Mange vil nok også kunne kjenne igjen denne veien fra en episode av barnetv-serien om Pippi Langstrømpe.

Et av høydepunktene vinterstid er en sledetur langs Sleggveien og andre av byens gater. Fordi bygningene ser akkurat ut som de gjorde for flere hundre år siden er det som å reise tilbake i tid. Hesten som pruster frostrøyk, mens du sitter godt innpakket under pledd. Alt du hører er lyden av dombjeller, hover mot snø og sleden som glir langs bakken. Atmosfæren er helt unik der du glir forbi de gamle trehusene i de krokete små gatene. Mest spesielt er kanskje likevel den høyreiste hvite Røroskirka som dominerer byens silhuett. Den ser akkurat ut som den gjorde da den åpnet i 1784.

Unike opplevelser

Sledeturer med hest tilbys av to lokale operatører, og gir en særegen opplevelse av bergstaden. Varigheten er omtrent en time.

Er du på utkikk etter litt lengre turer, dra videre til Tynset. Her tilbyr Savalen Hestesenter kveldsturer under stjerneklar himmel og ekskursjoner for grupper av flere størrelser. Vil du ha ei koselig og litt annerledes langhelg, bli med på «Forbondetur» fra Vauldalen til Røros. Underveis får du ulike matopplevelser som sammen med musikk fra trubadurer gjør det til en fullkommen opplevelse. Alt er bakt inn i én pakke, slik at det eneste du trenger å gjøre er å krype godt under skinnfellen og nyte noen rolige dager.

Rørosmartnan

Hvorfor ikke kombiner kanefart med en annen unik opplevelse: Rørosmartnan. Dette årlige markedet har blitt arrangert over 160 ganger. Til tross for noe modernisering har den beholdt den tradisjonelle følelsen av å være en møteplass, og den gamle håndverkstradisjonen står fortsatt sentralt.. Den andre uka i februar hvert eneste år trekker den over 75 000 besøkende. Gårdsplasser gjøres om til vognskur med små staller, bak bodene står folk i lange pelsfrakker og selger alt fra hjemmelagd mat til håndverk. Legg til en dose av live musikk med historiefortelling og du har alt som skal til for et uforglemmelig besøk.

Komme seg til Røros

Vil du oppleve Røros, er det mer enn én måte å komme seg til den gamle bergstaden. Fra Oslo/Hamar og Trondheim går det daglig flere togavganger. I tillegg flyr Widerøe strekningen Oslo-Røros to ganger om dagen storparten av uka, noe som ikke tar mer enn 50 minutter. Kjører du bil er det også mange vakre kjøreruter.

Røros er en unik del av Trøndelags historie. Derfor er det ikke så rart at de lokale beboerne er stolte. Enten det er snakk om en uforglemmelig opplevelse med noen du er glad i eller teambuilding med kollegaer, det er verdt å unne seg en sledetur på dette unike stedet. Røros har flere overnattingsmuligheter, noe som gjør det enkelt for deg som vil sette av en langhelg her.

Skulle du ha lyst til å oppleve mer av Trønderregionen, hvorfor ikke bestille en overnatting i Trondheim? Da kan du bruke byen som en base til å oppleve også andre attraksjoner eller historiske steder som Stiklestad, Ringve eller Nidarosdomen. Mulighetene er mange og Trøndelag er verdt å utforske.

Finn overnatting på Røros

Du vil kanskje også like