Let’s eat

I svenske Jämtland finner vi én av UNESCOs Creative Cities of Gastronomy samt en hyperpopulær årlig matfestival blant snøfjellene i skiparadiset Åre. Rett på den andre siden av grensen er Trøndelag ærefullt blitt utnevnt til European Region of Gastronomy 2022. Og i 2024 har selveste Bocuse d’Or meldt sin ankomst til Trondheim.

7

Foto: Sandra Lee Pettersson.

Home » Mat & drikke » Let’s eat!

Tekst: Cecilie Larvåg
Allerede på 1100-tallet besøkte tusenvis av europeiske pilgrimmer Åre gamle kirke på sin vandring til Olav den helliges grav i Nidaros. I moderne tid har det først og fremst vært skiturister som har valfartet til puddersnø og afterski i disse sparsomt befolkede fjellene i Jämtland der VM i alpint har vært arrangert tre ganger (1954, 2007 og 2019). Men det seneste tiåret har også noe annet lokket: Åres kulinariske scene.

Et nettverk av smaker

Det hele begynte noen mil lenger øst. I 2011 ble Östersund, som hittil eneste svenske representant, utnevnt til Creative City of Gastronomy av UNESCO-nettverket Creative Cities Network (UCCN). Kun 36 byer i verden kan smykke seg med denne gjeve tittelen.

Foto: Sandra Lee Pettersson.

Den rene naturen, overfloden av velsmakende råvarer, den rike kulturhistorien og en armé av ambisiøse produsenter og matentusiaster trekkes frem som forklaring på at en by på størrelse med en ubetydelig forstad til gourmetmetropolen Paris kan hevde seg som mat-Mekka.

Matglede er smittsomt. Over hele regionen finnes sankere og samlere. Det fiskes og jaktes, avles og dyrkes, ystes og brygges, saftes, syltes og fermenteres. Folk plukker sopp og bær, granskudd og ville urter. Råvarene finner veien til byens restauranter, der kreativ kokkekunst forvandler natur til kultur.

Entusiasme er også smittsomt. Der engasjerte mennesker med visjoner samles, kommer det ofte flere. Det lille skiparadiset Åre, vel en time vest for Östersund, har med årene tiltrukket seg en rekke lysende stjerner på gourmethimmelen.

Som Bri Stundon, et fyrverkeri av en dame, som har vært sentral i å sette Åre på menyen for så vel innenrikske som utenlandske matelskere.

 Food brings people together», sier Bri. «På mine reiser har jeg satt meg ned ved bord blant mennesker jeg ikke kjenner. Jeg har ikke kunnet språket, ikke visst hva jeg har fått servert. Så har vi funnet hverandre gjennom maten og matgleden. 

Bris reise

Bri vokst opp på Vancouver Island på vestkysten av Canada, omgitt av surfende hippier og skiboms. Allerede som 14-åring sto hun bak bardisken i en brewpub der tanten jobbet. Interessen for ølbrygging, mat og service var sådd. Hjemme dyrket faren grønnsaker, han fisket og jaktet, og tok ofte datteren med på eventyr.

For min far fantes det ikke noe som het dårlig vær. For ham var det ‘Let’s get out there, start a fire, do some cooking.

Etter å ha overlevd en alvorlig kreftsykdom, er birøkt blitt enda en hobby for faren.

– Han har så mye honning at han ikke vet hvor han skal gjøre av den, sier Bri etterfulgt av en høyrøstet, smittende latter. – Han reiser rundt i nabolaget og gir bort glass til folk han synes fortjener en oppmuntring.

Foreldrene skilte lag da Bri var liten, men også i byen hos sin mor stod matglede i fokus. Moren samlet slekt og venner rundt bordet. Gjestfriheten var større enn lommeboken, så det var viktig å ikke sløse.

– Av min mor lærte jeg å være påpasselig med at alt skulle utnyttes, ingenting kastes. Kjøpte hun en kylling, ble den plukket ren og restene brukt i kyllingsuppe, før hun kokte kraft på skroget.

Mat- og ølinteressen til tross; etter ett år som bryggmesterassistent i Frankrike, var planen egentlig å bli bush-pilot. Du vet, en slik som flyr mennesker og varer til utposter knapt noen har hørt om. Så førte reiselysten og tilfeldighetene henne i stedet til en kald, forblåst fjellbygd i Sverige.

Det kan vi takke Calle Hedman for, svensken hun traff under backpacking i Asia. Han mente hun burde komme til hans hjemtrakter.

Hun kom, og så seg aldri tilbake. I Åre hadde Calle og en kamerat puslet med planer om en malt & whisky-festival. Med Bri på laget sporet tankene raskt inn på mat.

Foto:

Tiårsjubileum

I 2023 kan Åre Gastronomy Week se tilbake på ti fantastiske år som har samlet matnerder og friluftsfantaster til kulinarisk party blant jämtlandske fjell.

– Da jeg først kom til Åre, var stedet kjent som en skidestinasjon. Det var mange spisesteder der, men alle kjempet om ‘the same piece of pie’. Vi tenkte: Hvordan kan vi få folk til å gjøre noe utenom det vanlige? Som kanskje også kan bidra til å gjøre Åre til en helårsdestinasjon. Her fantes bønder, lokale produsenter, kokker, bartendere, sommelierer – alle hadde de noe å bringe til bords, men hvordan kunne vi bygge en bro mellom talentene? Og deretter en bro mellom dem og gjester som kanskje ikke en gang visste hvor Åre var?

Opprinnelig var matfestivalen tenkt som en sommeraktivitet, men så kom en sponsor på banen og foreslo det magiske vinterlandskapet som bakteppe for opplevelsene. Og for et godt forslag det var! For når ellers kan man innta en velsmakende lunsj tilberedt av landets fremste matkreatører over åpen ild under åpen himmel – omgitt av majestetisk utsikt over snødekte fjell? Eller få servert verdens raskeste smaksmeny – sju retter servert på sju minutter i fjellbanens lett gyngende kupé? Eller spise de sprøeste vafler 1274 meter over havet i Sveriges høyest beliggende café, som i vinterhalvåret knapt er synlig inni snøfonnene?

Veien opp til fjellets kulinariske opplevelser går med hundespann, snøskuter og på truger.

Til tettstedet Åre stimler gjestekokker, vinmakere og ølbryggere i uken festivalen varer. På torget er det boder som selger lokalmat, og popup-restauranter der nye kokketalenter får vist sine ferdigheter. Lokale småskalaprodusenter deler sine visjoner om bærekraft og kvalitet, det holdes foredrag om fremtidens mat og inviteres til ølsmaking – hvis ikke isfiske på Åresjön eller et besøk på et lokalt ysteri frister mer.

Opplevelsene er mange og varierte. Her skal alle finne noe de kan delta på, uansett om det er en eksklusiv winemaker’s dinner med en hot shot chef eller en hundrekroners smaksbombe fra tipiteltet på torget.

Et godt måltid skal føles som en god klem. I love food and I’m a big hugger!

Bri snakker som en foss, men når hun blir bedt om å nevne ett høydepunkt fra det seneste decenniet med matopplevelser, blir hun taus.

– Det er så mange, kommer det til slutt. Likevel lander hun på en favoritt fra de tidlige årene.

– ’Girls on fire’ var et herlig konsept der kvinnelige chefs og matprodusenter møttes. Morsomt og kaotisk, men tidkrevende … kanskje gjør vi noe lignende igjen en dag.

Så hva gjør en pasjonert chef og foodie på fritiden, bortsett fra å arrangere matfestival i fjellheimen?

– Da drar jeg for eksempel til Trondheim og prøver noen av de gode spisestedene der, ler Bri Stundon.

Midt i matfatet

For rett på den andre siden av riksgrensen finner vi Trøndelag. Ikke sjelden omtalt som Norges matfat. Frodige jorder, kystlandskap, vidder og fjell gir et mangfold av råvarer i verdensklasse. Her er store produsenter av tradisjonelle landbruksvarer, men det er likevel de mange mindre aktørene som for alvor har fått fastboende og tilreisende til å finne frem superlativene.

Her ligger gårdsutsalg og de hyggeligste spisesteder tett som erter i en belg. En rekke av Trondheims restauranter har funnet veien til matturistenes Bucket-liste. Det holder å nevne navn som Credo, Fagn, Speilsalen, Sellanraa Bok & Bar og Kraft Bodega for å få vann i munnen.

Hver by og bygd er rik på lokal matkultur, og gjennom 2022 – året der Trøndelag innehar den ettertraktede anerkjennelsen European Region of Gastronomy – vil det gjestfrie trønderske vertskapet invitere til et vell av smakfulle opplevelser. Én slik aktivitet er Spis sammen, der det gjennom året vil bli dekket langbord på unike steder rundt i hele fylket.

Pop up-langbordene kan dukke opp i fjæra og på fjellet, i en kirke eller på en travbane. Eller hva sier du til blåskjellsuppe luftig servert midt i klatreveggen langs Fosen Via Ferrata, eller et nydelig grønt måltid tilberedt av noen av Nordens beste vegetarkokker i et drivhus i Frosta?

Det er et begrenset antall plasser til hvert arrangement, så her er det bare å hive seg rundt. Bestilling til både bord og fjellhyller gjøres på www.norwayfoodregion.no.

Oppdag matregionen Trøndelag!

Både britiske The Times og amerikanske Condé Nast Traveller har hatt Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim på listen over opplevelser det er et must å få med seg.

I 2023 arrangeres festivalene 3.-5. august. Samtidig går Olavsfest (www.olavsfest.no) av stabelen med en rekke kjente artister på programmet. Som om ikke det var nok, blir det Olsokdager på Stiklestad fra 29. juli, med den spektakulære friluftsoppsetningen «Spelet om Heilag Olav» som høydepunkt.

Og med nyheten som ble sluppet tidligere i år om at selveste Bocuse d’Or legges til Trondheim i 2024, er det vel ingen som tror at det blir mindre stas å utforske spisekartet i Trøndelag med det første?

Ta turen og bedøm selv!

Foodie?

utforsk matopplevelser i Trøndelag

Du liker kanskje også

Motivjegerens Skattekammer

Motivjegerens Skattekammer

Er du en av dem som aldri helt får nok tid når du er på reise? Farer du fra sted til sted – i høyt tempo – for å få med deg «alt»? Er reiseruta stappfull av attraksjoner og sjekkpunkter du må krysse...

les mer
Bocuse d´Or Europe 2024

Bocuse d´Or Europe 2024

Den 19-20. mars 2024 er Trondheim vertskap for prestisjetunge Bocuse d’Or Europa. Dette kulinariske mesterskapet, som er en av de mest ettertraktede hendelsene innen gourmetverdenen, vil samle noen av de mest talentfulle og lidenskapelige kokkene fra hele Europa.

les mer