Helt siden engelske lakselorder oppdaget laksefiske i Trøndelag på 1800-tallet, har Gaula, Orkla og Namsen lokket til seg laksefiskere fra hele Europa.

Å fiske laks i Trøndelag handler om to ting; pur lykke og neste mulighet. Se for deg en flott sommerdag, sval bris, ei stille trøndersk elv. Med ett får du øye på noe blankt, lar flua berøre vannflata et par ganger før du legger den perfekt ned et stykke foran laksen. Det hugger til, ”Yes!”, ansiktet ditt lyser opp, og kampen er i gang. Panikk og glede bruser om kapp, du har mest lyst til å sveive inn så fort som mulig, men vet du må beholde roen.

Omtrent 20 taktikkfulle minutter senere har du trofeet i hendene, kompisene tar bilder som sendes hjem. Du er helten og midtpunktet, men det er bare til neste kast. Nå skal du nemlig ha en som er enda større.

Kjente elver

Navn på trønderske elver klinger godt i ørene for de som virkelig vet hva førsteklasses laksefiske handler om. Namsen, Gaula, Orkla, Verdalselva, Stjørdalselva, for å nevne noen, har alle lange lakseførende strekninger og god tilgjengelighet. Laks over 7 kilo utgjør over halvparten av den totale fangsten, så her kan du forvente en hard kamp når det først rykker i snøret.

Namsenvassdraget

Namsen blir kalt selve dronningen blant lakseelvene, men i Namsenvassdraget er det flere prinsesser å velge blant. Også Sanddøla, Nordelva, Bjøra og Høylandsvassdraget (med bl.a. Eidsvatnet, Eida, Grongstadvatnet og Søråa) er flotte lakseelver. På Namsen er harling vanlig, i tradisjonell engelsk stil. Flinke roere med teft og kunnskap om storlaksen loser deg ned langs elva mens du tar hånd om både to og tre stenger.

Andre elver ved Namsenfjorden

Flere gode lakseelver har tilknytning til Namsenfjorden. Her kan du bli videre kjent med elvene Bogna, Aursunda, Årgårdvassdraget, Lausnesvassdraget, Opløvassdraget og Salsvassdraget.

Fiske i Stjørdalselva i Trøndelag. Foto: Marius Rua / trondelag.com

Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden er unik i verdenssammenheng med over 40 lakseførende vassdrag. Det store antallet elver og den store mengden med laks som vandrer inn fjorden og opp i disse vassdragene gjør Trondheimsfjorden til et av de beste områdene for laksefiske i Norge.

Elvefiske på Fosen

Fosen har noen av våre beste smålakselver. Norske og utenlandske fiskere kommer tilbake år etter år, og drar hjem igjen med bagasjen full av laks, og noen ganger også sjøørret og røye. Stordalselva er den mest kjente, og har utløp i sentrum av Åfjord kommune. Les mer om elvefiske etter laks på Fosen.

Du vil kanskje også like