«Tar du Trøndelag ut av Norgeshistorien, har du bare permene igjen» sies det- en liten overdrivelse kanskje, men det er ikke helt feil heller. Ta deg tid til å utforske små og store deler av trøndersk kultur og historie, her er det flere skatter enn du kanskje tror!
Foto: Henning Grøtt / NDR
Stopp, pust, og ta inn hele Norges nasjonale helligdom…
…finn roen i et nostalgisk ferieparadis…
Foto: Marius Rua/trondelag.com
…og vær ekte viking for en dag, der det hele faktisk skjedde!
Trøndelag har nærmest ubegrenset med historier å fortelle. Få med deg de beste, og smak på kulturen og holdningene som gjennomsyrer de midt-norske samfunnene. Vi er stolte, vi er mange, og vi deler gladelig. Det ligger nemlig et helt unikt historisk sus over Trøndelag.
Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Sverresborg er akkurat hva det høres ut som. Kong Sverres borg – eller rettere sagt ruinene etter borgen som i sin tid var et monumentalt byggverk. Sverresborg Trøndelag Folkemuseum derimot, er mye mer! Museet er historien om borgen, byen og bygda. I byavdelingen finner du levende tidsbilder og spennende interiører fra Trondheims fascinerende historie fra 1700-tallet og frem til i dag. Byens gamle skyggeside opplever du gjennom et besøk ved Nattmannshuset – byens mest foraktede hus i sin tid. Bygdedelen innbyr til vandringer fra tun til tun gjennom hele Trøndelag, med Haltdalen stavkirke fra middelalderen som selve perlen i samlingen. Toppturen til ruinene av kong Sverres middelalderborg byr på innsikt i et spennende stykke byhistorie, og ikke minst en fantastisk utsikt over Trondheim! Levende historieformidling, vandreteater, aktiviteter i Birkebeinerleiren og nærkontakt med dyrene gjør Sverresborg til en historisk oase for store og små. Og du – heter du Sverre får du inngangsbiletten gratis!
Nidaros Domkirke - Norges nasjonalhelligdom

Er du interessert i historie og kultur, da har «Nidarosdomen», eller Nidaros Domkirke som den egentlig heter, en udiskutabel plass på bucketlista. Trondheim har mye som vil imponere deg, men Nidarosdomen tar regelrett pusten fra de fleste. Katedralen er bygget mellom ca. 1070 og 1300. Etter flere branner og manglende vedlikehold i middelalderen var «domen» i veldig dårlig forfatning. Omfattende restuareringer ble påbegynt i 1869, og i dag er katedralen gjenopprettet til sin opprinnelige storhet – men arbeidet med «Domen» tar aldri slutt. Nidarosdomen er Norges nasjonale helligdom, Trondheims bankende hjerte, og en av Europas viktigste pilegrimsdestinasjoner. Visste du forresten at Nidarosdomen er sted for kroning, verdens nordligste gotiske katedral, og at riksregaliene er utstilt i historiske Erkebispegården like ved? Vi vil på det sterkeste anbefale en guidet omvisning, noe som vil plassere denne innholdsrike helligdommen i hjertet ditt for alltid.
Falstadsenteret - Minnested og nasjonalt senter

Historiske Falstadsenteret er et minnested og nasjonalt senter for andre verdenskrigs fangehistorie og menneskerettigheter i Levanger. Falstadsenteret holder til i bygninger som en gang var ss-strafgefangenenlager Falstad, og i dag kan du lære om og ta inn over deg den grusomme historien Falstad rommer. Du kan oppleve en digital rekonstruksjon av leiren, en stor samling med fotografier fra krigsårene, kartotek og forskjellige utstillinger gjennom året.
Bergstadvandring

Røros er en by med sjel og historie. For den beste innføringen i byens unike historie kan vi anbefale Bergstadvandring! Da Røros Kobberverk bygde den første smeltehytta her i 1646, la de samtidig tilrette for at folk kunne bosette seg og drive gård i tilknytning til verksarbeidet. Røros vokste fram som en samling bygårder med fjøs og uthus. Mye av det opprinnelig preget er bevart, slik som gatemønsteret fra 1600-tallet. Den godt bevarte trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet danner i dag grunnlaget for byens status som UNESCO verdensarv. På vandringen får du høre om byens historie, utvikling i moderne tid, og ikke minst om noen av menneskene som hadde livene sine her. Kjøp billetter til bergstadsvandring her!
Historietime 50 meter under bakken

Når du først er på Røros, bør du også få med deg en guidet tur ned til Olavsgruva. En times vandring gjennom 300 år med bergverksdrift! Omvisningen går gjennom gamle Nyberget gruve som ble drevet på 1600-tallet, og videre gjennom Olavsgruva som ble drevet med mer moderne metoder på 1900-tallet. Turen tar deg 50 meter under bakken, og 500 meter innover til Bergmannshallen – et imponerende skue. Nede i gruva er det forresten 4 grader hele året, så ta på varme klær og godt fottøy! Kjøp billetter til Olavsgruva her.
Norges største vikingegravfelt

Trøndelag er rikt på attraksjoner fra sagaenes tid, og det største gravfeltet finner du på Vang i Oppdal. Samlet i vakkert kulturlandskap finner du over 900 gravhauger, stort nok til at feltet har stor nasjonal historisk verdi. Utgravinger på slutten av 90-tallet viste at gravfeltet ble tatt i bruk helt tilbake til romertid/folkevandringstid. En rekke funn her har gitt unikt innblikk i hvordan livet som fjellviking har kunnet utarte seg for 1000 år siden – mange av funnene er i dag utstilt på Vitenskapsmuseet i Trondheim. I dag er feltet et friluftsområde, åpent for alle. Nye stier og infotavler er satt opp, og vil gi deg et godt historisk innblikk. Ta deg god tid her, kjenn på stemningen, og drøm deg til en svunnen tid! Oppdal Safari tilbyr en unik og spennende guidet vandring på Vang, hvor guiden er i rolle som viking!
Oppdal i historien

Oppdalsmuseet ligger sentralt til, en liten gåtur fra fjellbygdas sentrum. Her har de samlet bygg fra 1500-tallet og fram til i dag, noe som gir deg et unikt innblikk i byggeskikk og kultur. Museet har stor aktivitet hele året og er et levende museum med mange arrangementer, omvisninger, håndverksaktiviteter med mere. Besøker du museet på en finværsdag vil du kjenne historien i de naturskjønne omgivelsene museet gir. Det er også mulighet for å kjøpe seg en kaffe og noe godt å bite i.
Fiskeværet Sør-Gjeslingan

Kultur, natur, attraksjoner – her få du det hele! Fiskeværet Sør-Gjeslingan er en liten perle som byr på ekte norsk kystkultur. Fiskeværet består av ca. 80 øyer, holmer og skjær. For ikke så veldig lenge siden var dette et av de viktigste fiskeværene sør for Lofoten, flere tusen fiskere var i sesong samlet nettopp her. Stedet ble i 2010 fredet som nasjonal kulturmiljø, og fremstår i dag som det reneste ferieparadis (Se Sør-Gjæslingan i 360o visning)! Senk skuldrene og utforsk de historiske omgivelsene, og den storslåtte naturen. Les mer om Sør-Gjeslingan og hva du kan gjøre her!
Ramsalt kystkultur i Rørvik

Ved Kystmuseet i Rørvik finner du mange spennende tilbud og opplevelse om er glad i kultur og historie. Museet består av historiske bygninger i Rørvik sentrum, fiskeværet Sør-Gjeslingan, og ikke minst Kystkultursenteret Norveg som virkelig gir deg et inntrykk av en ramsalt kystkultur! Museet formidler gjennom både faste og midlertidige utstillinger. Drama har i mange år vært nøkkelen i formidlingen, her kan du bli med på skuespill, vandreteater og fotellerteater. Utstillingen «Landet med det store havet utenfor» gir deg de store linjene i vår 10 000 år lange historie, fra de første menneskene fulgte isen nordover og frem til dagens utfordringer som en av verdens ledende fiskeri- og sjømatnasjoner. Et besøk her kan også kombineres med et besøk på SalmoNor sitt visningssenter for havbruk, et gløtt inn i dagens moderne kystkultur.
Saemien Sijte – Sør-samisk kultursenter

Du trodde kanskje samisk kultur var forbeholdt de nordligste delene av landet? Du trenger ikke lengre enn til Trøndelag for å finne hjertet av sørsamisk kultur, Saemien Sijte i Snåsa. På Saemien Sijte, et helårsåpent museum, blir du bedre kjent med sørsamiske kultur og historie. Her kan du stige inn i den stemningsfulle gamma, trene opp lassoferdighetene dine, og delta på en guidet omvisning. I samisk kultur er muntlige fortellinger viktige, så en guidet tur med innlevelse vil gi deg den aller beste opplevelsen. På slutten av besøket kan du kjøpe med deg noe fint – gjerne noe «Duodji». Buerie båeteme!

Slaget på Stiklestad – og mye, mye mer!
Du har garantert hørt om slaget på Stiklestad, og har kanskje en viss formening om hva som skjedde der. Men har du hørt om slaget på Mære? Historikerne mener at dette slaget, og kong Olav Haraldssons (Olav den Hellige) drap på Olve Grjotgardsson, og senere også hans sønner, var den direkte årsaken til slaget på Stiklestad. Historien kan du lese mer om, og vi vil gjerne anbefale et besøk både på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, og Egge Museum. Tar du turen med barn kan vi også tipse deg om Vikingsommer på Stiklestad! Her får du en innføring i selve hjertet av Norgeshistorien. Visste du forresten at det er et 1000-års jubileum i Norge hvert år frem til 2030?

