Regionen Innherred byr på mange historiske severdigheter og kultur- og naturbaserte opplevelser og er mest kjent for sine mange historiske steder, spesielt Stiklestad som er stedet hvor Olav den Hellige falt i år 1030.

Historisk sus

Kristningstiden rundt år 1000 står sentralt på Innherred. Hvert år rundt Olsok gjenfortelles slaget som førte til Olav den Helliges død, og som markerer kristningen av Norge, på Stiklestad. Også hedenske maktsentral med enorm betydning for utfallet ved slaget på Stiklestad ligger her; Kvistad, Mære og Egge for å nevne noen.

Gjennom opplevelser for store og små på middelaldergården Stiklastadir kan du høre om livet innbyggerne levde rett før slaget på Stiklestad.

På Egge Museum får du historien om høvdingene og noen av de argeste motstanderne til Olav Haraldsson. Munkene på Munkeby Kloster representerer det religiøse skiftet som kom i etterkant.

Frosta er ei halvøy i Trondheimsfjorden som også har mange historiske severdigheter, som Frostatinget – Norges eldste tingsted, Logtun middelalderkirke – hvor Frostatingsloven ble oppbevart fra 1274, klosterruinen på Tautra og flere helleristningsfelt.

Pilegrimsleden bringer hvert år besøkende fra fjern og nær til Innherred. Hendelser fra nyere tid berettes på Falstadsenteret i Levanger. I tillegg arrangeres en rekke festivaler med historisk preg.

Kulturelle høydepunkt

Olsokdagene på Stiklestad, Marsimartnan på Levanger, Steinkjermartnan, Vikingfestivalen på Egge, Vømmølfestivalen på Verdal, Steinkjerfestivalen og Sodd-Jazz på Inderøy arrangeres hvert år og er alle blant landsdelens største kulturbegivenheter. Stiklestad Nasjonale Kultursenter byr på flotte utstillinger og et vakkert friluftsmuseum.

Langs Den Gylne Omvei på Inderøy kan du få med deg kunst- og matopplevelser i et flott kulturlandskap. Her har 22 aktører sammen skapt et helhetlig reiselivsprodukt basert på godt samarbeid. De lager tradisjonelle matretter fra regionen og kunst inspirert av landskapet de lever i.

Halvøya Frosta er kjent som Trondheims kjøkkenhage på grunn av sitt gode klima. Halvøya er også rik på historie, natur og kultur. For den som ønsker en aktiv ferie kan Frosta tilby gårdsbesøk, sykling og vandring, bading, seiling, fiske, fugletitting i fuglereservat eller besøk i sølvsmie.

Den Gyldne Omvei på Innherred, Trøndelag. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com

Naturopplevelser i Innherred

Regionen byr på mangfoldige naturopplevelser, og Norges Geografiske Midtpunkt er definert å ligge akkurat her i Steinkjer. I randsonen til Blåfjella og Skjækerfjella nasjonalpark kan du gå den 10 km lange turen til midtpunktet. På Innherred kan du nyte Trondheimsfjorden på en fergetur fra Levanger til Ytterøy, eller på fisketur ut fra Skarnsundet Fjordsenter. Innherred har også flere hundre fiskevann med ørret, og i Verdalselva vrimler laksen. I tillegg kan du overnatte i villmarksleir, dra på padletur og kjøre hundespann.

Ta deg tid på Innherred – her er det opplevelser som både fenger den historieinteresserte, kreative, eventyrlystne og hemningsløse til minnerike dager.

Vandring og soloppgang i Blåfjella-Skjækerfjella Nasjonalpark i Trøndelag. Foto: Bernartwood /trondelag.com

Finn og bestill overnatting på Innherred

Skal du overnatte på Innherred har du mange muligheter å velge blant. Her finner du alt fra store hotell og mindre, hjemmekoselige hotell til hytter og leiligheter.

Ting å gjøre på Innherred

Andre reisemål i Trøndelag