Foto: Fredrik Bye

Magiske møter og varme klemmer.

Omkranset av dansende snøfnugg.

Velkommen til jul i Trøndelag!

I november starter julemagien å bre seg over Trøndelag. Julemarkedene setter opp bodene, ribba ligger klar på gårdsutsalgene og museene forbereder uforglemmelige juleeventyr for store og små.

Har du lyst til å oppleve jul i Trøndelag? Her er noen tips til hvor du kan finne førjulsro og julestemning.

Julemarkeder

La Desember gå rolig for seg. Sett deg i varmen fra bålet og nyt en kopp gløgg sammen med de du er glad i – eller bare nyt alenetid. Julegavene kan du handle i bodene som står på rekke og rad. Her kan du forresten finne både lokale skatter og gaven til den som har alt!

Julebyen Trondheim

I hele 19 dager kan du oppleve en lun og nostalgisk julestemning på torget i Trondheim! Boder på rekke og rad, lukten av brente mandler og en kafélavvo som yrer av liv. I år kommer det også en ny (og stor) attraksjon. Kan du gjette hva?

«Under Julemarkedet fylles byens storstue med juletrær, glitrende julelys og den gode lukten av hjemmelaget bakverk og rykende var gløgg.»

Dagstur til julestemning på Røros

Jakter du på den gode, gammeldagse julestemningen? Den med fargerike trehus, glitrende snø, fakler og kanefart? Da er juleeventyret Røros det perfekte reisemålet! I 12 dager kan du vandre i de koselige gatene i Bergstaden, og ta inn over deg den magiske julestemningen.

«Julemarked Røros er også blitt kalt «alle julemarkeders mor». Her får vi julestemning allerede når det første snødrysset faller – og det er tidlig!»

Julemagi for hele familien

Juletid er for mange også kvalitetstid med familien, og i Trøndelag er vi eksperter på familiehygge! Her venter møter med nisser, dyr og eventyr, og flere av museene og opplevelsessentrene i Trøndelag har alt som skal til for å få en god start på familiejulen!

Museumsopplevelser i Trondheim

Sverresborg Folkemuseum kan du rusle rundt mellom vakre julepyntede hus og markedsboder, høre nydelig julemusikk, kjenne lukten og smaken av alle godsakene og vær med på koselige, tradisjonelle juleaktiviteter. Vil du heller danse deg inn i jula? Da er Rockheim stedet! Koble av fra julestria med en reise gjennom nyere norsk musikk og kulturhistorie, lag elektronisk musikk i lydlab og besøk den nordiske danseutstillingen Everybody dance! Er du glad i musikk kan også et besøk på Ringve musikmuseum anbefales. Museet er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter.

Jul igjen på Stiklestad

Er du på jakt etter den gode, gamle julestemninga? Ta med familien til Stiklestad 4. og 5. desember og opplev stemninga som skapes når mange hundre fakler tennes, og det lyser lunt fra alle stuer. I tillegg fylles museumshuset, kulturhuset og middelaldergården Stiklastadir av deilig mat, aktiviteter og julestemning.

Lokale matskatter

For mange handler jula om å samles rundt matbordet og nyte retter som er «forbeholdt» denne tiden av året. Enten du bor i Trøndelag, eller skal hit rundt juletider, bør du ikke gå glipp av alle de lokale matspesialitetene.

Her kan du nyte Michelin-mat i Trondheim, og mange andre unike smaksopplevelser i hele regionen! Du kan også kjøpe med deg en smak av Trøndelag hjem.

Flere av produsentene i Trøndelag har gårdsutsalg, og et besøk til de byr ikke bare på julestemning – det kan også redde både julemiddagen og gaveinnkjøpene.

Kulturell jul

Det blir arrangert konserter, forestillinger og utstillinger over hele Trøndelag – og mange vil garanter få deg i julestemning. Kirker og konserthus fylles med vakre toner, julespill tar over scenene og jakten på julestemningen blir litt enklere dersom du klikker deg inn på vår arrangementskalender.

Julestemninga er ikke langt unna ved et besøk på ett av Trøndelags julemarkeder. Bilde: Fredrik Bye

GOD JUL!