På Innherred finner du mange gamle gårder i ny drakt, med forankring i gamle tradisjoner.

Innlegget er skrevet av
Runa Eggen, 04.09.2012 (oppdatert 29.06.2016)

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Den Gyldne Omvei

Høres det ikke flott ut? En slik omvei må være noe eksklusivt! Og det er det. Den Gyldne Omvei er på Inderøy. I kjøretid er det ikke en lang omvei. Men hvor lang tid du bruker, det er opp til deg. Den Gyldne Omvei består av 22 aktører som tilbyr mat-, kunst- og kulturopplevelser, og tradisjon og nyskaping er ivaretatt.

Gulburet

På familiegården Verdal Østre besøker jeg gårdsbutikken Gulburet. Et treffende navn på det gamle, gule stabburet. I Gulburet selges blant annet gårdsmat fra nærområdet. Men Gulburet er bare ett av flere hus på gården. Jeg tusler over tunet, forbi hovedhuset, går opp låvebrua og inn på låven. I gamle dager var det høy på låven på Verdal Østre. I dag er det veveri og husflidsbutikk, og i naborommet et kunstgalleri.

Gårdsis på Gangstad

Fra Gulburet går ferden til en annen storgård. Begge gårdene holder på med tradisjonell melkeproduksjon. Her er nyskapningen utrolig god. Is! Gangstad Gårdsysteri har holdt det gående siden 1998. Det startet med produksjon av ost. For fire år siden var ysterisjef Astrid Aasen klar for nye eventyr, og satte i gang med isproduksjon. Og det var et modig og klokt valg. I dag er det åtte årsverk som produserer is og ost. I tillegg til mange ekstra i høysesongen.

Astrid forteller at Tyttebærskogen er et resultat av at en tysker spurte om hun hadde elgis. Da skapte hun en is med smaker fra naturens spiskammer. Så ja, en slags elgis

Bunadsøm på Bjerkem Gård

Jeg rekker ikke mer av Den Gyldne Omvei denne gangen, men jeg reiser fra Inderøy full av beundring over iveren blant aktørene Jeg vet at det blir mer omvei på meg senere.

Fra Inderøy går turen til Steinkjer. 12 minutter fra byen kommer jeg til en annen stor og flott gård, til rødmalte Bjerkem Gård. Kreativitet og entusiasme er det også å merke her. Stabburet har fått navnet Bunadburet, og som navnet sier er det bunaden som spiller hovedrollen her.

Møterom og selskapslokaler, kvelder med historiefortelling og konserter, bakekurs og kort avstand til fine tur- og sykkelområder, og ja, på Bjerkem har de og overnattingsmuligheter for besøkende.

Det er rart hvordan livet på en storgård har forandret seg. Også er det så bra at gamle hus får nytt liv, samtidig som de forteller historien om livet på gården slik det var før.

Du vil kanskje også like