Hvert år deler Øyvind Blomstereng mange magiske øyeblikk i form av sine nordlysbilder fra Trøndelag. Vi har tatt en prat med fotoentusiasten fra Steinkjer.

Nordlysfotograf Øyvind Schei

Kort fortalt, hvem er Øyvind Blomstereng?

Jeg kommer opprinnelig fra Steinkjer, men vært bosatt i Trondheim siden 1984. Jeg har vært opptatt av naturen fra barnsben av. Som 4-åring ble jeg veldig fascinert av stjernehimmelen, og det har nok blitt enda mer forsterket i voksen alder. Å være ute i pakt med naturen er noe av det jeg liker aller best, og da gjerne i form av fisking, fjellturer og fotografering.

Når begynte du med fotografering?

Jeg kjøpte meg digitalt speilreflekskamera for 8-9 år siden. Erkjennelsen av at det var «litt for mange knapper på kameraet», gjorde at jeg like godt startet en fotoklubb på Lade, ene og alene for å skjønne mer av bruken. Når jeg etter hvert «knakk koden» tok fotograferingen skikkelig av for snart 6 år siden.

Jeg er veldig opptatt av lyset vi er omgitt av, og for oss som bor i Trøndelag er det et eldorado for fotografering, nettopp på grunn av lyset vi er omgitt av.

Hvor lenge har du tatt nordlysbilder?

Når det gjelder nordlys, er vi ikke så «bortskjemte» slik de til tider er i Nord-Norge, men vi har faktisk vært veldig heldige de siste 6 årene og til tider hatt rikelig med nordlys i Trøndelag. Interessen for nordlys startet vel høsten 2011. Og med nordlysvarsel på mobilen, og med hjelp fra gode naboer som varsler om nordlys, har jeg faktisk fått til en del flotte sekvenser med magisk nordlys over Trondheimsfjorden.

Både AdresseavisenNRK og ikke minst Huffington Post har lagt ut timelapse av nordlysbildene mine, og det synes jeg selvfølgelig er veldig morsomt, samtidig som jeg får en bekreftelse på at det jeg gjør er verdt å vise frem til andre!

Se mot nord, og aller helst på et mørkt sted.

Noen gode nybegynnertips for nordlysfotografering?

Skal du fotografere nordlys, må du ha god tid, for på et tidspunkt ser du ikke noe i det hele tatt, og når det kommer så veksler nordlyset veldig fort, fra å være rolig til å bli et plutselig inferno. Derfor må du også ha godt med klær på deg, og gjerne en stor termos med kaffe. Nordlysvarsel på mobilen er et annet «must»! Det har mang en gang gitt meg en god pekepinn for at «noe er på gang»…

Hvor tar du nordlysbilder i Trøndelag?

Jeg har 2 steder som jeg foretrekker. Det ene stedet er til fjells oppe i Meldal hvor vi har ei hytte på åremål. Her er det totalt mørke, og flotte fjellformasjoner. Det aller beste stedet for fotografering av nordlys for meg, er imidlertid av alle ting i Trondheim. Nede på Ladestien finnes mange perfekte steder. Bylysene fra Trondheim får du bak deg, og i retning nord, – et fritt åpent landskap over Trondheimsfjorden.

Når på året er det best å ta nordlysbilder?

Det jo mørketiden som er velegnet. Fra høsten av og utover til våren. Erfaringsmessig er det aller mest nordlys i tiden januar-mars.

Tips til utstyr/bekledning?

Når det gjelder kamerautstyr, klarer man seg med helt enkle speilrefleksmodeller. Alt handler om å stille inn kameraet riktig med tanke på ISO, blenderåpning og lukkertid. Er det litt månelys, så du man klare deg med ISO 400, 12-15 sekunder lukkertid og full blenderåpning. Når jeg står i totalt mørke, må ISO opp til 800 eller 1600. Lukkertiden varierer fra 15 til 25 sekunder. Full åpning på blenderen selvfølgelig. Du må prøve deg frem…

En annen ting som er viktig er stativ. I tillegg kan det være smart med en selvutløser, sånn at du unngår rystelser på kameraet.

Hva er ditt favorittbilde – av dine egne?

Oj, det er alltid vanskelig å klassifisere noe… -Men jeg har vel ett bilde som jeg liker veldig godt, og det er et som jeg tok til fjells i påska i fjor. Dette er tatt over Høgkneppen i Meldal, rett ovenfor hytta.

Nordlys over Høgkneppen i Meldal, Foto: Øyvind Schei

Har du noen andre nordlysfotografer å anbefale?

En side jeg har blitt veldig glad i på facebook er Laffens astronomiske opplevelser, en kjempeflott side for oss «himmelvendte»! Her finner man gode opplysninger om alt som skjer på himmelen, fra nordlys til kometer, meteorsvermer og andre astronomiske begivenheter. Laffen Jensen som drifter denne siden er fra Stjørdal, og via denne siden har jeg også kommet i kontakt med en som heter Jørn Konradsen som er flink når det gjelder nordlysfotografering.

Hva er ditt beste tips når det gjelder fotografering?

Har du speilreflekskamera, så kom deg på et fotokurs for å lære deg bruken av kameraet. Automatisk innstilling er enkelte ganger ok å bruke, men skal du ta de virkelig gode bildene, så får du de ved å sette kameraet på manuell innstilling. Det å lære seg bruken av ISO, blenderåpning og lukkertid gir deg optimal glede når du skyter bilder.

Og bruk øynene… Vi er omgitt av magiske øyeblikk nesten hver dag!

Øyvinds «Mine magiske øyeblikk» finner du på facebook hvis du har lyst til å spørre han om noe!

Les flere tips om hvordan du tar gode nordlysbilder, på Storm.no.

Du vil kanskje også like