Trøndelagskysten, med Hitra, Frøya og halvøya Fosen, er et flott utgangspunkt for opplevelser som fiske, sykling, vandring og gode matopplevelser. Til kysten kan du reise med både bil, båt og buss.

Følgende ruter tar utgangspunkt i reise fra Trondheim til Sandstad på Hitra og Brekstad i Ørland kommune på Fosen. På Fosen ligger også steder som Botngård i Bjugn, Årnes i Åfjord og Rissa i Rissa kommune.

Reise til Trøndelagskysten med fly

Hitra har ingen egen flyplass. Vanligste flyplass ved reiser til Hitra er Trondheim Lufthavn Værnes.

Fra Værnes kan man reise med buss eller tog til Trondheim, og så videre til Sandstad på Hitra med buss eller båt (se informasjon om båt lenger ned).

Brekstad på Fosen har egen flyplass, Ørland Lufthavn, som har flyvninger til Oslo Lufthavn Gardermoen, og Aalborg i Danmark.

Fra Brekstad går det busser til andre steder på Fosen, og du kan også reise til Hitra med båt, etter å ha flydd til Ørland Lufthavn.

Reise til Hitra og Ørland på Trøndelagskysten med båt

Hurtigbåten mellom Trondheim og Kristiansund kjører innom både Brekstad på Ørland og Sandstad på Hitra begge veier. Fra Trondheim til Brekstad bruker hurtigbåten 1 time, mens turen til Sandstad tar 1 time og 40 minutter. Båten går fra Pirterminalen i Trondheim, like ved Rockheim, Pirbadet og Clarion Hotel & Congress.

Se rutetider for båtene her.

Det går også hurtigbåt fra Trondheim til Vanvikan på Fosen. På ukedager har denne ruta hele 14 avganger mellom mandag og fredag.

Kystekspressen. Foto: Erik Røed / Tellus Works / trondelag.com

Reise til Hitra og Ørland på Trøndelagskysten med buss

Både til Hitra og Brekstad kan du reise med buss fra Trondheim. Til Hitra og videre til Frøya med bussrute 320. På ukedager (mandag-fredag) har denne ruta 2 avganger per dag.

Det er også mulig å reise til Brekstad med båt og buss, da som en kombinasjon av rutene 800 (båt) og 451/453 (buss).

Reise til Hitra og Ørland på Trøndelagskysten med bil

Både til Hitra og til Ørland er det enkelt å reise med egen bil, med Trondheim som utgangspunkt. Skal du til Hitra må du først kjøre sørover på E6, og ta inn på E39 ved Klett, og følge denne til du kommer til Orkanger. På Orkanger tar du inn på Rv. 710 et kort stykke, før du følger Rv. 714 helt fram til Hitra. Turen fra Trondheim til Hitra tar i underkant av 2 timer.

Når du skal til Ørland fra Trondheim har du to alternativer.

Alternativ 1: Ta ferga fra Flakk til Rørvik. Flakk ligger cirka 12 kilometer vest for Trondheim sentrum, langs Rv. 715. Når du kjører av ferga i Rørvik følger du først Rv. 715, for så å ta inn på Rv. 710 som du følger helt fram til Brekstad. Turen fra Rørvik fergeleie til Brekstad tar cirka 1 time og 25 minutter.

Alternativ 2: Kjør sørover på E6 og E39 til Orkanger. Fra Orkanger kjører du så inn på Rv. 710 til fergeleiet på Valset, og ferge fra Valset over til Brekstad i Ørland. Turen fra Trondheim til Brekstad tar cirka 1 time og 25 minutter.

Er du lenger nord i Trøndelag og skal kjøre bil til Fosen, er det også en fin mulighet å kjøre Rv. 755 på Inderøy. Denne veien fører deg til over Skarnsundbrua og til Mosvik, helt nord på Fosenhalvøya.

Avstander til Hitra og Brekstad på Trøndelagskysten

Fra Oslo: 555 kilometer til Brekstad, 577 kilometer til Sandstad.
Fra Trondheim: 95 kilometer til Brekstad, 120 kilometer til Sandstad.
Fra Bodø: 730 kilometer til Brekstad, 825 kilometer til Sandstad.
Fra Kristiansund: 191 kilometer til Brekstad, 190 kilometer til Sandstad.
Fra Sundsvall i Sverige: 535 kilometer til Brekstad, 565 kilometer til Sandstad.
Fra Østersund i Sverige: 350 kilometer til Brekstad, 380 kilometer til Sandstad.

Opplevelser på kysten av Trøndelag