Mange av de viktigste historiske hendelsene i norsk historie har funnet sted i Trøndelag, og det er ikke uten grunn at Stiklestad kalles Norges fødested – og at Nidarosdomen er en nasjonalhelligdom.
Slaget på Stiklestad…
Året er 1030, og Olav II Haraldsson reiser landet rundt for å formidle kristenretten. Denne medfører store endringer i folks livsførsel, og motstanden er stor, også i Trøndelag. Når Olav kommer til Stiklestad oppstår det et voldsomt hærslag, som ender med Olavs død. I følge sagnet blir Olav gravd opp fra sitt gravsted ved Nidelva i Nidaros (Trondheim) ett år etter sin død, og da har hår og negler fortsatt å vokse. Olav blir med dette sett på som hellig, og når Nidarosdomen skal bygges, er det naturlig å bygge den over hans grav.
…i teaterform
Hver sommer kan du på Stiklestad Nasjonale Kultursenter se ”Spelet om Heilag Olav”. Det er en mektig følelse å sitte i Nordens største og eldste friluftsteater og se dramatiseringen av de historiske hendelsene rundt slaget som førte til Olavs død.
I 2009 åpnet også Stiklastadir, et langhus bygget på ekte middelaldervis. Her kan både voksne og barn være med på en historisk reise tilbake i tid, for å lære mer om hendelsene rundt slaget, og livet folk levde i Middelalderen. Grupper kan delta på autentiske middelaldergilder, noe vi anbefaler på det sterkeste.
Pilegrimsmål
Olav den Hellige har gjort Nidarosdomen til et populært pilegrimsmål. Helt siden hans helgenstatus ble kjent, har pilegrimer fra store deler av Europa vandret til Nidarosdomen og helgenen, i håp om helbredelse eller beskyttelse. I dag kommer pilegrimene gjerne i både bil og fly.

Historisk musikkteater på Røros
Med Musikkteaterstykket «Elden» gjenskapes hver sensommer historien rundt de 4000 svenske soldatene som på tragisk vis frøs i hjel i Tydalsfjellene, nord for Røros i 1718/19. Stykket ble spilt første gang i 1980. I 1994 flyttet forestillingen utendørs, til slagghaugene som ligger igjen etter gruvedriften på Røros. Krigens brutalitet, sivilbefolkningens frykt, og kjærlighet er tema som alltid går igjen, selv om stykket er i stadig endring.
Dette bør du også få med deg
På Egge arrangeres Vikingfestivalen, en nasjonal festival som hvert år byr på historiske underholdningsinnslag for både voksne og barn. På Oppdal kan du utforske Norges største gravfelt fra forhistorisk tid, Vang, som vitner om et spesielt vikingsamfunn i form av ”fjellvikinger”. Andre betydelige gravfelt kan du se blant annet på Frosta og Alstadhaug.
Er du interessert i arkitektur finner du også mange av landets eldste kirker nettopp i Trøndelag. Å besøke historiske steder og bygninger kan være en flott rundreise i seg selv.