Trøndelag er rik på historie, med mange historiske opplevelser i vente for deg som kommer på besøk.

Museet Kystens Arv i Rissa

I Stadsbygd på Fosen ligger Museet Kystens Arv, hvor du blir kjent med gamle båtbyggertradisjoner og framveksten av den kystkulturen som i dag preger kysten av Trøndelag. Du får høre spennende historier om fiskerne fra området som var borte på lofotfiske i flere måneder, og hvordan livet var for dem som var igjen hjemme. Museet har også en flott museumsbutikk.

I Christian Thams` fotspor – fra Bårdshaug til Løkken Verk

Thams er en av de mest spennende herrene Trøndelag har fostret. Han var en pioner innen ingeniørkunst og arkitektur. Det kan vi i dag se både i form av den ærverdige Bårdshaug Herregård på Orkanger, Thamshavnbanen – Norges første elektriske jernbane og Gammelgruva på Løkken Verk. Er du heldig får du også oppleve en konsert i den spektakulære Fagerlisalen langt inne i gruva.

Lokalmatsafari på Røros

Både omgivelsene og mattradisjonene bidrar til den historiske atmosfæren på Røros. På en lokalmatsafari blir du guidet gjennom vakkert landskap, og får både se, høre om, smake og kjøpe noen av de beste produktene Rørosregionen har å by på. Det tilbys flere ulike safarier, og underveis får du smake på oster, kjøttprodukter, bakevarer og mye mer.

Kystmuseet Norveg i Rørvik

I Kyst-Norges mest spektakulære landemerke, Kystmuseet Norveg, er Viknafisket utgangspunktet for utstillingen «Landet med det store havet utenfor», som viser hvordan det var å være fisker på Namdalskysten. Kulturen som vokste fram som et resultat av fisket, finner vi langs hele Trøndelagskysten. Det er spennende å se hvordan det hele startet, og hvordan livet var på den tida fisket var selve livsnerven for kystfolket.

Steinvikholm Slott

Steinvikholm Slott, på Skatval nord for Trondheim, ble bygd i 1532 av Norges siste katolske erkebiskop, Olav Engelbrektsson. Slottet var Norges maktsentrum på 1500-tallet. De fem meter tykke veggene i slottsruinene inneholder mange historier fra tiden fram mot reformasjonen i 1537. Om sommeren er det guiding daglig.

Musikkteateret Elden på Røros i Trøndelag, Foto: Svein Eggan

Elden på Røros

Musikkspillet Elden på Røros handler om brennende kjærlighet, og om krig som knuser unge håp og drømmer. Karolinernes inntog i Norge og General Armfelts skjebnesvangre beslutning om svensk retrett over Tydalsfjella, hvor over 3000 soldater frøs ihjel, danner rammene for handlingen. De enorme slagghaugene i Røros sentrum er kulisser, og regnes av mange som Nordens mest spektakulære scenerom.

Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Foto: Espen Storhaug

Spelet om Heilag Olav på Stiklestad

Alle spels mor, Spelet om Heilag Olav, kan oppleves under Olsokdagene på Stiklestad i slutten av juli. Her blir du tatt med inn i slaget som ble avgjørende for kristningen av Norge, og de dramatiske hendelsene som førte til Olavs død, på stedet det hele skjedde. Olsokdagene byr også på et bredt utvalg av konserter og foredrag, og for ungene er det Stiklestadsommer!

Trondheim_Nidarosdomen under Olavsfestdagene_Foto: Olavsfestdagene

Olavsfestdagene kirke- og kulturfestival

Olavsfestdagene er Norges største festival av sitt slag, og har en sterk historisk forankring. Med gode konserter, foredrag, religiøst mangfold og handel er Olavsfesten et høydepunkt på festivalsommeren for veldig mange. Et av de faste innslagene er Historisk Marked i Borggården. I salgsbodene demonstreres ulike typer håndverk, og du kan både prøve ut teknikker selv og kjøpe med deg varer.

Bergstadvandring på Røros

På en guidet vandring gjennom bergstaden blir du kjent med bergverkshistorien som var grunnlaget for etableringen av Røros. Her møter du gamle, vernede trehus, spennende bakgårder med design, håndverk og kafeer, og den helt særegne kirka. Det unike trehusmiljøet står på UNESCOs verdens kulturarv-liste.

Pilegrimsleden fra Kongsvold til Trondheim

En vandring i pilegrimenes fotspor kan være både en åndelig reise og en annerledes og flott naturopplevelse. Med Kongsvold Fjeldstue sør for Oppdal som utgangspunkt kan du vandre langs merkede løyper helt til Nidarosdomen i Trondheim. Underveis kan du for eksempel overnatte på Pilegrimsherberge i Skaun.

Fra kloster til kloster: Tautra og Munkeby

Både på Tautra utenfor Frosta og på Munkeby utenfor Levanger, ligger det klostre av nyere dato som er åpne for publikum. Der lages og selges også flotte produkter av høy kvalitet. Nonnene i Mariaklosteret på Tautra produserer førsteklasses såper, mens munkene på Munkeby lager den etter hvert så kjente Munkebyosten. Du får innblikk i en spennende klosterverden, samtidig kan du oppleve det som fins i nærområdet. For eksempel kan du på Klostergården på Tautra nyte lokalbrygget øl rett ved ruinene etter det opprinnelige Tautra Kloster, fra 1207.

Du vil kanskje også like