Øya Tautra utenfor Frosta i Trondheimsfjorden har mye historie å fortelle. Her finner du klosterruiner fra 1207, det nye Mariaklosteret fra 2006 og Klostergården som tilbyr både overnatting, servering og gårdsbutikk.

Innlegget er skrevet av
Runa Eggen, 28.08.2012

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Store gårder på begge sider av veien, imponerende utsikt over fjord og åker, veien blir smalere og smalere. Så kommer vi til broen som fører oss over til Tautra.
Et automatisk gjerde åpner seg når vi nærmer oss med bilen, og lukkes etter oss. Det er som om vi blir høytidelig sluppet over til Tautra. Men stengselet er der av praktiske årsaker. Det er en viltsperre mot rovdyr. Tautra er nemlig et naturreservat og fuglefredningsområde.
Skuldrene senker seg i det jeg ankommer øya. Her vil jeg bli minst en uke! Det er en egen ro over Tautra. Kanskje føler jeg det slik fordi jeg vet at vi skal besøke klosterruinene fra 1207?

Ruinene ved Klostergården

Spesielt på søndager er det mye folk her på Tautra, sier Ståle Anderssen. Han er eier og driver av Klostergården. Det er mange som legger søndagsturen hit. Tar med seg familie og venner på litt sightseeing og kaffe eller middag.
De gamle klosterruinene, som eies av Fortidsminneforeningen, skimtes bak huset som en vakker teaterkulisse.
Så klart er ruinene en attraksjon, forteller Anderssen. Og de brukes til både bryllup og dåp.

På Klostergården gjør jeg meg en liten runde. Går gjennom staudegartneriet, gjennom og forbi ruinene, over tunet til gårdsbutikken, og blir en stund i butikken. Her er det mye morsomt å se på. Butikken selger blant annet gårdsmat, kremer og såper fra Mariaklosteret, keramikk og øl. «Bryggeri» står det over en dør, og foran hyllene med egetprodusert øl er det folksomt.
Ølbrygging startet vi med for fire år siden. Bryggerimester er eldste sønnen. Vi går inn for at dette skal bli en «hit». Nå har vi ni sorter, forteller Ståle Anderssen fornøyd.

Tautra ved Frosta Klostergården ølbrygging Ståle Anderssen. Foto: Runa Eggen

Mariaklosteret

Fra Klostergården går turen til dagens kloster, til Mariaklosteret. Et moderne bygg fra 2006. Det har en stilfull arkitektur, og er prisbelønt. Inn hit er alle velkomne. Besøkssenteret ønsker også alle besøkende velkommen. I det vi nærmer oss inngangsdøren strømmer den deilige duften mot oss. Nonnene ved Mariaklosteret livnærer seg med produksjon av hudkrem og urtesåper. Et besøk hit er i ordets rette forstand himmelsk!

Timene på Tautra går fort. Og jeg tenker nok en gang i det vi setter kursen mot brua: Jeg skulle gjerne vært her litt lenger!

Mariaklosteret på Tautra. Foto: Marius Rua / trondelag.com

Du vil kanskje også like