Trøndelag er en spennende region for klatring. Her finnes spektakulære fjell og vegger med klatring i verdensklasse, og noen av Norges beste klaterhaller.

Utfordringer i verdensklasse

Når spreke menn og kvinner oppsøker klatresteder i Trøndelag, har de utfordringer på høyt nivå i vente. Her kan de nemlig klatre på steder som er blant de beste i verden.

Buldring, friklatring og teknisk klatring

Det finnes flere typer klatring, alt fra å klatre opp store steiner til klatring opp lange strekk uten sikring. I hovedsak omtales klatring i form av buldring, friklatring og teknisk klatring. I Trøndelag er det gode forhold for alle disse klatreformene, og både innen buldring og mer tradisjonell klatring er utfordringene mer enn store nok for de fleste.

Hell – Stjørdal

Hell ligger vest for Trondheim, i Stjørdal kommune og regnes som et av  Nord-Europas beste steder for hard og bratt klatring. Klatrefeltet ligger fint til inne ved Trondheimsfjorden, ikke langt fra Værnes flyplass. Feltet ligger på nordsiden av Tønsåsen, og består av en ganske stor og bratt fjellvegg.

I og med at feltet ligger på skyggesiden av Tønsåsen, egner det seg godt til klatring på varme dager. Her er det delvis mye overheng, og det er flere korte og harde ruter. Alle rutene her er boltet, men uten naturlige linjer.

Feltet har ikke så mange av de letteste rutene, men noen få som er gradert rundt 5. De fleste rutene ligger i hovedsak rundt 7, og enkelte går helt opp mot 9. Det går tog og buss til området fra Trondheim sentrum om man ikke har bil.

Hanshelleren – Flatanger

Flatanger har lenge vært mest kjent for havørnsafari og sportsfiske, men de siste årene har verdens beste klatrere fått øynene opp for området. I hovedfokus står den gedigne klatreveggen Hanshelleren.

Flere av verdens beste klatrere har allerede vært på plass i Strøm i Flatanger, ca. 6 kilometer fra kommunesenteret Lauvsnes. Her har de boltet det som omtales som en av de hardeste klatrerutene i verden – en 9a-rute.

Hanshelleren utvikles stadig som klatrevegg, og selv om det allerede finnes ca. 40 ferdige ruter i der, er det planer om å bolte flere harde klatreruter.

På Strøm ligger det flere klatrevegger, og i tillegg er det gode muligheter for buldring og klatring på naturlig sikring. Til sammen er det nå 150 klatreruter i Strøm-området.

Harbak – Åfjord

Harbak i Åfjord er ansett for å være et av Norges beste buldrefelt– kanskje det beste.

Med fantastisk utsikt mot havet ligger Harbakhula og mange store steiner på et høydedrag, og byr på det meste av vinkler og grader.

Vingsand – Osen

Norsk-klatring.no kom i 2011 med en liste over verdens beste buldredestinasjoner, hvor både Harbak og Vingsand i Osen var med.

Buldring går ut på å klatre opp på en (forholdsvis) liten stein, eller ikke så høyt opp i en vegg, for så å slippe seg ned og begynne forfra igjen. I buldring er man ikke sikret i tau, men man bruker store matter til å lande på, hvis man skulle falle.

Buldring regnes som en mer intens form for klatring, ettersom det som regel ikke er så langt til toppen. Buldring kan betegnes som en spurt, mens å klatre i en vegg til sammenligning blir en langtur.

At halvøya Fosen har to steder med på denne lista er vel i seg selv grunn nok til å ta turen?

Kongeveggen – Snillfjord

Kongeveggen er en 15-30 meter høy vegg som ligger i Snillfjord. Her er det boltet et titalls ruter, med gradering fra 6- til 9+. Området ved foten av veggen er ryddet, så her er det gode forhold både for klatring og avslapping.

Klatringen er stort sett vertikal, men med innslag av overhengende formasjoner. Alle rutene er boltet med ekspansjonsbolter og har egne toppanker med ringhengere. Noen av rutene krever at du har 60 meter tau.

De lengste rutene har opptil 13 bolter, pluss anker, så vær sikker på å ta med nok utstyr og at tauet er langt nok.

Korsvika – Trondheim

Dette er det nærmeste klatrefeltet fra Trondheim sentrum. Korsvika ligger på Lade, nordøst for byen.

Feltet har fin beliggenhet i fjæra med utsikt utover fjorden. De fleste rutene her er boltet, men det finnes også naturlige ruter, hvor mange har boltet toppfeste.

De boltede rutene er stort sett overhengende, og rutene er i hovedsak korte. Her er det også muligheter for buldring.

Rutene i feltet er gradert mellom 5- og opp mot 8.

Tikneppen – Trondheim

Tikneppen ligger i Bymarka, vest for Trondheim sentrum, like ved Kobberdammen.

Det er muligheter for å ta buss til starten av Bymarka, men herfra må du gå et stykke for å komme frem til feltet, hvis du ikke velger å kjøre bil i stedet.

Her finnes det mange ruter, og de fleste er forholdsvis korte. Det er noen få boltede ruter her, men rutene her er hovedsakelig naturlige, eller en miks. Det er gode muligheter for å klatre på topptau her. Fjellet er ganske vertikalt, og det er ikke mange overheng.

Tikneppen er et klatrefelt som egner seg best for nybegynnere eller de som vil øve seg på kileklatring, da rutene er gradert ganske lavt.

Det finnes et par ruter på rundt 8, men ellers går de opp mot 6.

Klatrehaller i Trøndelag

Selv om det finnes flere idrettshaller med klatrevegg rundt om i Trøndelag, er det ekstra utfordrende å besøke en tilrettelagt klatrehall, hvor alt dreier seg om klatring.

Orkla Klatrehall – Orkanger

Orkla Klatrehall er en av Norges desidert mest komplette klatrehaller. Her er det utfordringer for alle aldersgrupper og nivå. Hallen har også egen barneavdeling.

Les mer om Orkla Klatrehall på Orkanger.

UTE Klatrehall – Trondheim

UTE-hallen er en topp moderne klatrehall som ligger sentrumsnært ved Ladehammeren. Her har de har vegger med høyder fra 11-17 meter, og mer enn 130 ulike ruter.

Hallen har 3D-vegger og flere strukturvegger. Her har du også muligheter til å klatre flere taulengder, eller forsøke rappellering. Buldremuligheter finner du i 1.etg og 3.etg.

Les mer om UTE-hallen i Trondheim.

Trondheim Buldresenter – Trondheim

Nyåpnede Trondheim Buldresenter er et av Europas mest moderne buldresenter på over 1000m2. Buldresenteret ligger i Stiklestadveien 2, bare noen hundre meter fra UTE-hallen.

Les mer om Trondheim Buldresenter.

Trondheim Klatresenter – Trondheim

Trondheim Klatresenter er det største buldresenteret i Norge og ligger i Falkenborgveien 37 på Leangen. Her finnes det flotte klatremuligheter for både store og små!

Les mer om Trondheim Klatresenter

Klatrekurs – for ferske klatrere

Har du enda ikke tatt steget opp i en klatrevegg, er du kanskje en av dem som trenger et klatrekurs for å komme i gang.

UTE i Trondheim arrangerer klatrekurs hver uke. Kurset går over to dager, og fører frem til brattkort. Inkludert i kurset er 14 dagers gratis klatring i UTE-hallen, etter bestått kurs. Kursavgiften inkluderer også medlemskap i Ladehammeren Klatreklubb Trondheim.

Har du tips om flere gode klatresteder i Trøndelag? Send gjerne en epost med litt informasjon om plassen, til opplev@trondelag.com, så oppdaterer vi saken.

Du vil kanskje også like