Denne helgeturen går til verdensarvstedet Røros, hvor gamle trehus og smale gater danner rammen for shopping og matopplevelser av høy klasse.

Røros – korte avstander, stort mangfold

Røros er et perfekt sted å tilbringe ei helg. I Bergstadens intime sentrum finner du alt du trenger av butikker, spisesteder og overnattingssteder.

I tillegg ligger naturen tilgjengelig «rett utafor døra», for aktiviteter som fjelltur og fiske, eller bare en rolig gåtur for å ta inn lyder og lukter.

Ønsker du et lengre opphold i nærkontakt med naturen, anbefaler vi å bli bedre kjent med Femundsmarka nasjonalpark, som gir fantastiske naturopplevelser året rundt.

Med historien som ramme

Arven etter bergverksindustrien som vokste fram på 1600-tallet, er i aller høyeste grad til stede på Røros. Rørosmuseet har flere spennende besøkssteder som forteller historier om den gang kobber var selve livsgrunnlaget for Rørossamfunnet.

I sentrum av byen som fikk verdensarv-status i 1980, står over 100 fredede trehus som innbyggerne i dagens Røros bor og arbeider i. Mange av trehusene har gallerier og kunstutsalg i bakgårdene, noe som er med på å gjøre en gåtur i Røros sentrum til en spennene oppdagelsesferd.

Bergstadsvandring – guidet byvandring

Har du lyst til å lære om byens historie mens du vandrer rundt, anbefaler vi å bli med på en Bergstadsvandring, en guidet byvandring på Røros. En slik vandring er en flott måte å bli kjent med Røros på, og kanskje best å gjøre unna på lørdag formiddag, for å vite litt mer før byen skal utforskes på egen hånd.

Byvandringene går fra Røros Turistkontor, stort sett hver dag gjennom hele sommeren. Den inkluderer også en tur inn i den helt spesielle Røros Kirke, kalt Bergstadens Ziir.

Lokal mat

Noe av det Røros er aller mest kjent for er et stort utvalg av lokal mat med høy kvalitet. Både hoteller og spisesteder rundt om i sentrum serverer fantastiske måltider av lokale råvarer. Rein, kalv, lam, ørret, røye, bær, oster og tjukkmelk-produkter er blant det du kan kose deg med.

Ønsker du å bli bedre kjent med produsentene av de mange flotte produktene, anbefaler vi å bli med på lokalmatsafari, hvor du blir guidet rundt til ulike produsenter og får lære om, smake på og handle de flotte produktene.

I senere tid har også Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk startet med ølbrygging. Mens produksjonen av flaskeøl skjer i Bryggerilokalene, blir en liten del av fatølet brygget i kjelleren til Vertshuset. Ølet selges i de fleste dagligvarebutikker i Norge.

Vi anbefaler også å legge turen innom Røros Delikatesser, som ligger i Peder Hiortsgate 2, hvor du får kjøpt lokale matprodukter fra hele Rørosregionen, og mer til.

Shopping

Når det kommer til shopping har Røros mye mer å by på enn du kanskje først forventer. Her finner du blant annet Frost, flere keramikkutsalg, husflid, Landmarks of Norway og Røros Tweed.

Overnatting

Når du skal til Røros har du et stort utvalg av overnattingssteder å velge mellom. Du kan for eksempel bo på hotell eller vertshus midt i sentrum, hvor du kan parkere bilen på fredag, og ikke trenger å tenke på den før søndag ettermiddag. Det finnes også flere campingplasser i nærheten av Røros hvor man kan overnatte i roligere omgivelser.

Du vil kanskje også like