Velkommen inn i kunstens univers. I Trøndelag er det masse spennende gallerier, og kanskje finner du hjemmets nye kunstverk i ett av dem.

NILS AAS KUNSTVERKSTED

Opplev Nils Aas (1933-2004), en av Norges mest betydningsfulle billedhoggere. Hans kunstproduksjon strekker seg fra det intime til det monumentale, fra det figurative til det abstrakte, fra papir til stål. Nils Aas var en kunstner med en enorm spennvidde og materialbeherskelse. Inne på Kunstverkstedet møter man derfor en helt spesiell samling av kunst hvor Nils Aas har selv montert utstillingen på sin særegne måte.

Nils Aas Kunstverksted ligger i Inderøy sentrum på idylliske Straumen, og er opprettet i tett samarbeid med Nils Aas selv. Et steinkast unna finner du også Muustrøparken med skulpturer av Nils Aas.

Trondheim Kunstmuseum

TKM Bispegata 
Som Nidarosdomens nærmeste nabo finner du Trondheim kunstmuseum, som viser skiftende utstillinger med samtidskunst, samt historiske verk fra museets imponerende kunstsamling. Kjente og store navn fra norsk kunsthistorie befinner seg i samlingsutstillingen i 1.etg, imens andreetasje viser aktuelle og samtidige navn fra norsk og internasjonal kunst.

På Trondheim kunstmuseum finner du noe for hele familien! Innsiden av museet er gjennom hele året en populær arena for barn og for voksne. Innholdsrike verksteder som gir kreativ inspirasjon og en fristende museumsbutikk.

TKM Gråmølna 
På samme museumsbillett kan du besøke museets andre visningssted, på trivelige Solsiden. Her finner du verk fra Kunstgaven Håkon Bleken i andre etasje, og skiftende utstillinger med samtidskunst i første etasje. Gåturen langs Bakklandet, mellom de to visningsstedene er en opplevelse i seg selv!

Kunstmuseet i Nord-Trøndelag

Kunstmuseet Nord-Trøndelag er én av fem avdelinger i Museet Midt og er lokalisert i Kulturhuset i Namsos. Kunstmuseet viser skiftende utstillinger innenfor samtidskunst, samt utstillinger fra museets faste samling som består av ca. 2000 kunstverk.

Riangalleriet har også et eget utstillingsrom med kunst av Johs. Rian (1891 – 1981), og viser to utstillinger årlig. I tillegg disponerer Namsos Kunstforening museets utstillingslokaler, og viser blant annet den årlige Namdalsstipendiatutstillingen.

Kunsthall Trondheim

Kunsthall Trondheim ligger i spennende lokaler midt i Trondheim sentrum – som tidligere var brannstasjon. Kunsthallen er en institusjon for samtidskunst på internasjonalt nivå, og er i tillegg en arena for konserter, performancer, video screenings, foredrag og poesiopplesninger.

I perioden 2017-19 har Kunsthall Trondheim fokusert på områdene bærekraft, klima og økologi, internasjonal samtidskunst, kunst fra ikke-vestlige perspektiver, kunst som tematiserer normative kjønnsroller og seksuell identitet og fremme yngre kunstnerskap, særlig med tilknytning til Trøndelagsregionen. Disse temaene vil kunsthallen følge opp i tiden fremover, med også mer fokus på vitenskapelige perspektiver. I 2020 kan publikum forvente seg mye – blant annet en utstilling i samarbeid med Louisiana Museum for Moderne Kunst høsten 2020.

Les mer om kunsthallens utstillinger og arrangementer her.

Vegg i vegg med Kunsthall Trondheim finner du Sellanraa bok & bar, så du kan kombinere den kulturelle opplevelsen med fantastisk mat og gode samtaler.

GALLERI HANS

På Galleri Hans ved Ørland Kultursenter kan du gjennom året se utstillinger fra kunstnere innen ulike sjangre. Galleriet er oppkalt etter ørlandsmaleren Hans Ryggen og ligger vegg-i-vegg med Hannah Ryggen-senteret.

Det vises ca 10 utstillinger i året og det er en blanding av lokale, regionale og nasjonale kunstnere. De arrangerer også kunstkafeer og foredrag.

HANNAH RYGGEN-SENTERET

Hannah Ryggen-senteret holder hus i Ørland kultursenter på Brekstad, Ørland, og senteret er viet tekstilkunstneren Hannah Ryggen (1894-1970).

Hannah Ryggen valgte veven som sitt medium og etablerte seg i løpet av 1930-årene som billedkunstner i Norge. Hun skapte debatt i sin samtid gjennom sin politisk engasjerte kunst, hvor en fellesnevner for hennes billedtepper var menneskeverdet.

Hannah Ryggen-senteret viser flere av Ryggens tepper, hvor en får innblikk i både hennes kunst og liv.

Galleri Dropsfabrikken

Sitrondrops, mykt skum, bruspulver og sjokolade. Dette er bare noen av mange godsaker som ble produsert hos A/S Trondhjems Dropsfabrikk fra 1899 til 1970. I dag er deler av første etasje blitt til et galleri for norsk samtidskunst. Det store fabrikkrommet egner seg vel så godt til å stille ut kunst i, som til godteriproduksjon.

Utgangspunktet for Dropsfabrikkens utstillingsprogram er den forsterkede interessen de ser for håndverket og materialets betydning. Gjennom 5-7 skiftende utstillinger i året, der kunstnere sammenstilles på nye måter, vil de vektlegge formidling av utstillingene gjennom kurs og foredrag for å skape gode kunstopplevelser.

Parallelt med hovedutstillingen har de til enhver tid et godt utvalg av grafikk, skulptur, maleri og kunsthåndverk for daglig salg.

Dropsfabrikken arrangerer også «kunstløypa», der du kan være med på en kunsttur til forskjellige gallerier og utstillinger i Trondheim.

Les mer om Dropsfabrikken og deres utstillinger her.

Galleri Gnuttu

Galleri Gnuttu begynte i det små som et tillegg til Malmplassen Rammeverksted, men er blitt en viktig del av bedriften Flanderborg Rammer og Kunst.

Galleriet har plass til omlag 100 bilder utstilt til enhver tid, og noen kunstnere har i alle år vært fast representert i større eller mindre grad. Det gjelder først og fremst Terje Grøstad og Gunnar Bratlie og Ivar Nordhagen. Her finner du både akvareller, malerier og ulike former for grafikk.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er et nasjonalt museum med ansvar for å samle, forvalte og formidle kunsthåndverk og design. Museet har som mål at publikum skal sitte igjen med en god opplevelse og en interessant tanke rikere.

Høstens første utstilling, Damselfrau, åpnet 13. september. Museet har invitert den London-baserte Damselfrau til å innlede en ny sesong ved kunstindustrimuseet med sine fantastiske masker. Bak kunstnernavnet Damselfrau står den trondheimsfødte Magnhild Kennedy. Hennes første masker ble til i forbindelse med et kostymeball og ulike klubbkonsept i London, som fungerte som møtepunkt for drag, mote, street-kultur, kostymer og teater. Denne kulturelle smeltedigelen gjenspeiles i Damselfraus masker, der håndverk, mote, design og kunst møter hverandre i et særegent og drømmeaktig uttrykk.

GALLERI MITSEL


Et kreativt hus med glass, keramikk og akvarellmaling

Galleri Mitsel ligger i et av de eldste husene i sjarmerende Straumen sentrum i Inderøy. Her lages og selges det glasskunst, keramikk, håndfargede garn og akvareller. Butikken er fylt av det unike – til deg selv eller som gave til andre. I etasjen over butikklokalene ligger også et flott galleri med akvarellmalerier.

Galleri SG 

Galleri SG ble etablert i 2003 og ligger midt i Trondheim sentrum. Galleriet har et aktivt utstillingsprogram med ca. seks separatutstillinger i året, samt flere kollektivutstillinger og en sommerutstilling. De formidler en rekke samtidskunstnere, og du finner et stort utvalg av lokale og nasjonale kunstnere. Galleriet har et rikholdig utvalg av grafikk og malerier for salg.

Ta også turen innom Scandic Nidelven Hotell, som har kunst utstilt fra Galleri SG – og alle kunstverkene der er til salgs.

Les mer om Galleri SG og deres utstillinger her.

GALLERI EMPATI

Galleri Empati ligger i landlige omgivelser på Røstad, Opphaug, i Ørland Kommune. Gjennom året arrangeres det mange forskjellige utstillinger, enten over et tema, separatutstillinger eller kollektivutstillinger. Det blir også holdt ambulerende utstillinger ved Ørland Bluesfestival.

I huset rett over for galleriet finnes Torils Atelier. Der er det i tillegg til Torils Grøtan Oksvolds egen kunstneriske virksomhet, kreativ kursaktivitet store deler av året, med temakvelder og malekvelder.