Å overnatte i et fyr er en eksotisk opplevelse. I Trøndelag finnes det flere fyr du kan leie, enten du vil overnatte en helg, eller ha en annerledes ferieuke.

Villa fyr – Flatanger

Villa fyr var det første fyret som ble opprettet nord for Trondheimsfjorden. Fyrtårnet er 15 meter høyt, bygd i granitt, kleberstein og tegl. Øya Villa ligger ca 15. min båttur fra anlegget i Einvika.

Fyrvokterboligen har 15 overnattingsplasser. Her kan du overnatte i rolige, naturskjønne omgivelser med utsikt mot storhavet Folla.

Kjeungskjær fyr – Ørland

Kjeungskjær fyrstasjon ligger på et lite skjær utenfor Ørlandet og er 20,6 m høyt.

Lykten er plassert på taket og fyrtårnet ble forhøyet i 1906. Naustet står tett inntil tårnet. Interiøret er i hovedtrekk bevart, med blant annet en leilighet med seks sovekabiner. Fyrstasjonen ligger i et område som er fuglelivsfredet etter lov om naturvern.

Terningen fyr – Hitra

Terningen fyrstasjon ligger i Trondheimsleia på ei øy mellom fastlandet og Hitra ved innløpet til Hemnfjorden. Fyret står om lag 1,2 km sørvest for Jøsnøya og ble opprettet i 1833.

Terningen fyr består av et tolv meter høyt betongtårn og har en lyshøyde på 17,8 meter over havet. Dette gir en lysvidde på 13,4 nautiske mil. Fyret ble avfolket og automatisert i 1991.

Sula fyr – Frøya

Sula fyrstasjon er en del av «fyrkjeden» Sula, Vingleia, Finnvær og Halten fyrstasjoner. Fyrstasjonen har en spesiell forhistorie, med to oppførte fyrtårn fra 1793 og 1804, før det nåværende åttekantede betongtårnet med stort lyktehus ble satt opp i 1909.

Stasjonen har bolig, uthus, naust og landing. Fyrvokterboligen er inndelt i to leiligheter (Fyrmester- og Assistentboligen), og har en fantastisk utsikt over Sula og øyriket rundt.

Vingleia fyr – Frøya

Vingleia fyr ligger på Skarvflesan like nord for Mausund i Frøya kommune. Navnet kommer trolig av begrepet «leia som er utsatt for vind». Fyrstasjonen ble opprettet i 1921 og er en del av fyrkjeden i øyrekka utenfor Frøya.

Fyret ble automatisert og avbemannet i 1985 og leies i dag ut som overnattingsplass i sommerhalvåret av Vingleia fyrs Venner. Fyret leies ut for overnatting både for grupper og enkeltpersoner.

Buholmråsa fyr – Osen

Buholmråsa fyrstasjon ligger ved Svefjorden i Osen. Fyret er et 23,5m høyt støpejernstårn. Boliger og uthus er samlet i et tun.

Støpte veier fører fra fyret til tunet og videre ned til naust og kai. To hager og dyrkningsjord hører til fyrstasjonen. Anlegget ligger i et frodig kulturlandskap. Fyrstasjonen har lett tilgjengelighet i skjærgården, med gode landingsforhold for båt. Området er fuglelivsfredet etter lov om naturvern.

Grinna fyr – Vikna

Grinna fyr ble satt i drift den 1. august 1904. Fyret er bygget som støpejernstårn, plassert på en fem meter høy steinsokkel.

Også naustet ved landingskaret er i betong. Et tilbygg i to etasjer ble oppført i 1964, da strømaggregater ble installert. Innvendig består fyret av fire etasjer i tårndelen, samt lykterom på toppen. Hver etasje inneholder et soverom eller oppholdsrom. Etter å ha vært bemannet i 83 år, ble Grinna fyr automatisert og avfolket 12. mai 1987.

Folla Kystlag har inngått avtale med Kystverket om vedlikehold og bruk av fyret, og har satt i stand boligdelen for utleie. Et opphold på Grinna fyr, gjerne med overnatting, kan anbefales for den som ønsker en avstressende ferie.

Asenvågsøya fyr – Bjugn

Fyrstasjonen på Asenvågsøya ble opprettet i 1921, som innseilingsfyr for fiskere på veg inn fra Frohavet.

Fyret skulle også betjene skipstrafikken i den indre leia langs kysten. Fra 1950-tallet produserte stasjonen strøm ved hjelp av eget aggregat og rommelige brennstofftanker.

Fyret ble helautomatisert i 1975, noe som førte til at fyrvokteren og hans familie kunne flytte inn til fastlandet for godt. På Asenvågsøya kan dere leie fyrboligen, naustet eller begge deler samtidig. Ansvarlig for utleie er Stiftelsen Frohavet.

Du vil kanskje også like