Frosta er ei halvøy som ligger i Trondheimsfjorden, en times kjøring fra Trondheim. Kulturlandskap, historiske steder og et bredt spekter av aktiviteter er noe av det som møter deg om du tar turen.

Tingplassen på Frosta – Frostatinget

Halvøya Frosta med den lille øya Tautra utenfor, har historiske røtter som strekker seg mange hundre år tilbake. Frostatinget, som er det eldste tingstedet i Norge, hadde sete på Logtun på Frosta, og stammer trolig fra så langt tilbake som 400-tallet. I dag kan du oppleve tingplassen i form av bautasteiner som er reist til minne om tingstedet og aktiviteten som foregikk der. Les mer om historien til Frostatinget.

Logtun Kirke

Logtun kirke på Frosta ble bygget på 1400-tallet. Det antas å ha vært kirke på stedet allerede fra 1100-tallet, og både den tidligere og den nåværende kirken ble i sin tid blant annet brukt til oppbevaring av lovbøkene fra Frostatinget.

Logtun kirke har gjennom historien hatt flere ombygginger, og flere tilbygg av tre som nå er fjernet. Vinduene vi ser i dag er fra 16/1700-tallet. Vestportalen i skipet er hogd tidlig på 1200-tallet og har det karakteristiske «hundetannsornamentet» i buen. Lignende dekor finnes blant annet på Reins Kloster i Rissa og i Nidarosdomen i Trondheim. Kirken blir i dag brukt til gudstjenester og bryllup, og om sommeren er den åpen for besøkende.

Historiske Tautra

Høydepunktet for mange ved et besøk på Frosta er likevel å kjøre over til Tautra, ei lita øy som er forankret til fastlandet med bru. På Tautra finner du blant annet klosterruiner etter det middelalderske Tautra Kloster, Klostergården – med både gårdsbutikk, servering og overnatting – samt det nye Mariaklosteret.

Klosterruiner – Klostergården

Ved Klostergården på Tautra kan du besøke gamle klosterruiner fra år 1207. Ruinene stammer fra et opprinnelig cistercienserkloster, og er idag en populær attraksjon for tilreisende fra hele verden. Klosterruinene på Tautra eies av Fortidsminneforeningen.

Klostergården tilbyr matservering og overnatting, og har også en av Trøndelags beste gårdsbutikker, med egenprodusert øl, lokale matprodukter fra store deler av Trøndelag, og kunst og håndverk. Les mer om Klostergården på Tautra.

Matopplevelser på Frosta

Er det en ting du kan være sikker på hvis du tar turen til Frosta en sommerdag, så er det at du får rikelig tilgang til førsteklasses grønnsaker. Fra gammelt av har Frosta blitt omtalt som «grønnsakslandet» og i nyere tid har tilnavnet «Trondheims kjøkkenhage» blitt brukt. Dette understreker hvor stort fokus det har vært på dyrking av grønnsaker spesielt, og jordbruk generelt, på Frosta.

Men Frosta har også mye annet innen mat å by på:

Klostergården er et pensjonat og serveringssted med historisk atmosfære, beliggende like ved ruinen av det gamle cistercienserklosteret på Tautra. Serverer hjemmelaget mat og sjølbrygga øl, og har også en av Trøndelags beste gårdsbutikker, hvor de selger lokal mat fra hele regionen.

I tillegg har Frosta steder som Valberg Slektsgård og Myraunet Gård, hvor du kan arrangere selskaper og møter/konferanser med full servering.

Du vil kanskje også like