I Trøndelag produseres det mange oster, og flere av dem har vunnet nasjonale priser. Bli med på en reise fra ost til ost og smak på oster fra Trøndelag.

Flere av ostene selges i velutstyrte dagligvarebutikker, men det største utvalget finner du på Bondens Marked, rundt om i Trøndelag og i større gårdsbutikker. Den beste opplevelsen er å besøke produsentenes egne utsalg, på gårdene hvor osten produseres.

Her får du en oversikt over noen av de beste og mest spesielle ostene som lages i Trøndelag. Alle har egne utsalg på produksjonsgården. Oversikten kan du bruke som utgangspunkt for en reise fra ost til ost, og til å oppleve stedene hvor ostene produseres.

Hitra_Hitra Gårdsmat_ostebord_Foto: Bård Svendsen/TRL

Skånaliseter Gårdsysteri, Limingen

Skånaliseter gårdsysteri ligger i Røyrvik kommune ved porten til Børgefjell nasjonalpark. Gården er opprinnelig en seter tilhørende en av de store Namsvatn-gårdene. Som selvstendig gård, med ysting av geitost, har den eksistert i over 100 år. Blant ostene som lages på Skånaliseter er hvit geitost med karve, brunost, camembert og blåskimmelosten Blåmann.

Skånaliseter sine oster selges i delikatessebutikker i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, i tillegg til salg i enkelte dagligvarebutikker og i de fleste gårdsmatbutikkene nord i Trøndelag.

Gårdsbutikk: I gårdsbutikken selges kjekjøtt og et stort utvalg i gårdsmat fra nord i Trøndelag, i tillegg til Skånaliseter sine egne geitoster. Gaveartikler som kjeskinn, håndlagde såper av geitmelk, hånddyppede lys og flere andre hjemmelagde produkter fra grenselandet.

Gårdsrestaurant: Skånaliseter har en liten og trivelig restaurant med servering av tradisjonsmat fra grenselandet. Her får du ostemåltider du bare kan drømme om, og andre retter med ost som tilbehør. Å benytte anledningen til å spise her, anbefales på det sterkeste.

Gangstad Gårdsysteri, Inderøy

Siden en forsiktig oppstart i 1998 har Gangstad Gårdsysteri på Inderøy fått tildelt en rekke priser for sine oster, både som et resultat av vellykket etablering og god ostekvalitet. Som medlem av Den Gyldne Omvei har bedriften også vært med på å motta flere priser.

Gangstad Gårdsysteri produserer både ost og iskrem. Blant ostene de produserer er karveost, camembert, krydderost, blåskimmelost og salatost. Både ostene og iskremene selges i en rekke dagligvarebutikker flere steder i landet.  Se Gangstad Gårdsysteris egen liste over utsalgssteder.

La deg også friste av hva som finnes av is fra Gangstad Gårdsysteri.

Gårdsbutikk: Gangstad Gårdsysteri har egen gårdsbutikk. Gårdsbutikken på Gangstad er åpen hele året, mandag til fredag 9-16 og lørdag 10-15. Her selger de selvfølgelig ostene sine og iskremen sin, i tillegg til en rekke andre varer, som kjeks og marmelade.

Munkeby kloster, Levanger

Ved ruinene av det gamle cistercienserklosteret på Munkeby ved Levanger, ligger i dag et nytt kloster hvor franske munker holder hus. Her lages en helt spesiell ost, med en helt spesiell historie; Munkebyosten. Sammen med brødrene fra Abbediet Citeaux i Frankrike, kom kunnskapen som har resultert i den etter hvert så anerkjente osten.

I mer enn hundre år har Munkeby kloster sitt moderabbedi produsert dette høyt skattede tilskuddet til det franske bord. Før de kom til Norge, hadde både broder Cyril, og broder Joël hatt ansvaret for ysteriet i Cîteaux i mer enn 50 år til sammen. Denne erfaringen la grunnlaget for å skape en helt ny, og samtidig tradisjonelt basert ost her i Norge.

Utsalg: Osten blir solgt fra klosterets eget utsalg, som befinner seg på klosterets parkeringsplass. Utsalget er selvbetjent fra kl. 09.00 til kl. 19.00. I tillegg kan man få kjøpt osten hos utvalgte forhandlere. Osten selges gjerne hel à 800 gram, men kan også selges i stykker à 400 og 200 gram.

Galåvolden Gård, Røros

Galåvolden Gård, som ligger 8 kilometer sørvest for Røros sentrum, foredler egne råvarer av egg, melk, storfekjøtt og hønsekjøtt til mange spennende produkter. Av oster produserer de flere typer Røros-ost, blant annet en med urter, en med krydder og en uten tilsetninger.

Gårdsbutikk: I gårdsbutikken på Galåvolden, som ligger i tilknytning til Gårdskjøkkenet, får du kjøpt alle varene som produseres på gården – Røroskake, Sveler, Formkaker, andre bakeprodukter, alle typer storfekjøtt og hønsekjøtt, brystfileter av høns, tørket kjøtt, spekepølse, Røros-ost, sjokoladekyr og -høner, samt Røros-is, Galåvoldens egen, smakfulle gårdsis.

Gårdsbutikken har også en disk for kuleis, så du kan teste ut de spennende smakene og nyte gårdsisen på opprinnelsesgården. I tillegg har utsalget utvalgte produkter fra andre gårdsmatprodusenter.

Orkladal Ysteri, Orkanger

Orkladal Ysteri ligger på Orkanger 40 minutter sør for Trondheim. Ysteriet produserer flere typer Tilsiter, en halvhard ost av skummet melk med opprinnelse fra Sveits, men også blant annet blåmuggost og stykkost. Den kittmodnete osten Rokoll har fått sølv under landsutstillinga for gardsost.

Gårdsbutikk: Gårdsbutikken Nygårdsbua er åpen hver fredag 10-17, og her får du kjøpt alle ostene fra Orkladal Ysteri og i tillegg en rekke andre produkter innen alt fra mat til kunst og håndverk.

Gårdsrestaurant: Meieriloftet, som gårdsrestauraten til Orkladal Ysteri heter, tar imot folk for selskapelige anledninger og møter, og serverer selvsagt egen ost til anledningen.

Hitra Gårdsmat, Hitra

Hitra Gårdsmat ligger på Helgebostadøya på Hitra, som har cirka 20 innbyggere. Gårdsmatanlegget har både ysteri, restaurant og du kan også bli med på omvisning på gården, slik at du får sett hvor bra kuer virkelig kan ha det.

Hitra Gårdsmat er mest kjent for den helt spesielle Grotteosten sin, men lager også førsteklasses blåskimmelost og den camembertlignende osten Kristines Myke, blant annet. Modningskjelleren til Grotteosten ligger under bakken, og har naturlig temperatur og fuktighet.

Grotteosten fra Hitra Gårdsmat mottok i 2007, 2009 og 2011 gullmedalje på Landsutstillinga for gardsost. I 2008 fikk den utmerkelsen «Mat i verdensklasse» ved Trøndersk Matfestival, og samme år ble den kåret til «Årets produkt 2008» av Landbruks- og matdepartementet.

Gårdsbutikk: På gården har Hitra Gårdsmat et lite utsalg hvor de selger sine egne oster.

Gårdsrestaurant: I restauranten Oppløftet kan du nyte fantastiske måltider, hvor stort sett alt du spiser, fra kjøtt og grønnsaker til kjeks, oster, marmelader og desserter, kommer fra nærområdet og er hjemmelaga.

Eggen Gardsysteri, Vingelen

Garden Eggen ligger i fjellbygda Vingelen i Tolga kommune. Eggen Gardsysteri produserer økologisk melk og kjøtt, samt ost i eget gardsysteri.

Blant ostene som produseres på Eggen, er den faste blåsmuggosten Eggen Spesial, den mjuke blåmuggosten Fjellblå og den faste hvitmuggosten Fjellost.

Gårdsbutikk: Gårdsbutikken på Eggen gardsysteri er åpen torsdager 11-17 i ukene 25-33, og ellers er det selvbetjening som gjelder.

Gårdsbutikker og spesialbutikker med godt utvalg i ost

Rundt om i Trøndelag ligger det en del ekstra flotte gårdsbutikker og spesialbutikker som selger mange av de mest spennende ostene som produseres i regionen. Blant de du bør besøke er:

Du vil kanskje også like